Teknologi spiller en rolle i en ud af tre nye løsninger i det offentlige. Og det er der flere fordele ved. For teknologiske løsninger skaber oftere højere effektivitet og er oftere skabt gennem samarbejder. 

Der findes et hav af teknologiske løsninger, som det offentlige kan tage i brug, når der skal tænkes i nye baner.

Og teknologi spiller da også en stor rolle, i de nye løsninger det offentlige udvikler. Hver tredje af det offentliges nye innovationer er teknologiske. Enten ved at innovationen i sig selv er en teknologisk løsning, eller ved at teknologi er en vigtig del af innovationen.

Opgørelsen er ny og stammer fra Innovationsbarometeret, som er den officielle statistik over offentlige innovation. Tallene er udarbejdet af Center for Offentlig Innovation (COI) i samarbejde med Danmarks Statistik.

Augmented reality på hospitalet

Innovationsbarometeret viser også, at de nye løsninger oftere skaber højere effektivitet, ligesom de oftere er skabt i samarbejde med interessenter uden for den offentlige arbejdsplads.

“Tallene viser, at offentlig innovation er meget andet end teknologi – men også at der er godt gang i digitalisering og teknologi ude på de offentlige arbejdspladser. Det er godt nyt. For teknologiske innovationer kan forbedre opgaveløsningen og gøre den mere effektiv. Det er blot vigtigt, at man husker – hvis borgerne er slutbrugerne af løsningen – at involvere borgerne i udvikling og test af løsningen,” siger Majken Præstbro, relationschef i COI.

På Aarhus Universitetshospital er iPads med augmented reality-spil eksempelvis blevet taget i brug. Spillene skal aflede børnenes opmærksomhed fra de til tider angstfremkaldende eller smertefulde besøg på hospitalet.

Et andet eksempel på teknologisk innovation stammer fra Vallensbæk Kommune, hvor signaler fra køretøjernes GPS’er bruges til at styre trafiksignalerne. Det skaber et bedre flow i trafikken, og nedbringer derved også ventetid og udledning af CO2.

“Vi ved, at andre lande kigger til os, når de vil innovere med teknologi, for vi har mange års erfaring med at indhente og bruge data til at bygge systemer, som borgerne finder relevante og har tillid til. Men vi skal ikke hvile på laurbærrene. Det er helt nødvendigt, at borgerne fortsat er i centrum i udviklingen og implementeringen af digitale og teknologiske innovationer, og at offentlige arbejdspladser samarbejder med private virksomheder og andre, som kan bidrage med nyeste viden og teknologier,” siger Majken Præstbro.