Rettelse: Denne artikel er bragt i samarbejde med og sponsoreret af Jonathan Løw.

Traditionel marketing kan ikke skabe tillid på den lange bane. PR kan derimod hjælpe med at skabe længerevarende relationer imellem kunder og virksomheder, fortæller Jonathan Løw og forklarer i denne artikel, hvorfor PR-tilgangen lønner sig på sigt.

Vi befinder os i en digital tidsalder, hvor AdWords og SEO for mange står som den hellige gral til at konvertere kunder. Det er nemt at måle effekten. På den korte bane. Men vil man skabe gensidig loyal relation til sine kunder på længere sigt, skal man primært kaste sig ud i en anden disciplin – nemlig PR. Det mener Jonathan Løw, der er iværksætter og PR-rådgiver for primært små og mellemstore virksomheder.

I hans virke som rådgiver for startups som PL & Partners, Hellow, GoMore, Gaest.com, Lunar Way og andre arbejder han dagligt for at skabe opmærksomhed omkring de historier, der ligger bag virksomhederne. Derfor kunne man jo godt tænke, at Jonathan kun taler for PR, fordi han lever af det?

”Den pointe forstår jeg naturligvis godt, men jeg arbejder med PR, fordi jeg tror på og har oplevet effekten af det. Man kan jo sætte sig ind i de ting, man finder spændende, og jeg er vildt optaget af at fortælle gode historier, som startups kan bruge til at vækste deres forretninger. På den front er PR konventionel marketing overlegent. Jeg siger ikke enten-eller, men både-og i forhold til, hvordan man skal bruge sine annoncekroner.”

Jonathan Løw er så sikker i sin sag, at han linker til konkurrerende bureauer på hans egen hjemmeside.

”Det er dygtige folk indenfor AdWords, Facebook-markedsføring og videoproduktion. Jeg linker til dem, fordi jeg egentlig ikke opfatter dem som konkurrenter. Det, de er vildt dygtige til, er noget andet end PR, og de to discipliner kan vidt forskellige ting. Derfor synes jeg egentlig blot, at det er god stil at linke til og anbefale andre. Så kan kunden selv vurdere, hvorvidt de har brug for min ekspertise eller nogle andres,” forklarer han.

Der findes ikke én rigtig måde at skabe synlighed på. Ifølge Jonathan Løw er der derfor også situationer, hvor online markedsføring finder sin berettigelse og er mere værdifuld end PR.

”Jeg vil understrege, at man ikke kan sige, at én ting virker for alle. Der er bestemt tilfælde, hvor jeg vil anbefale online markedsføring frem for PR, men det er ofte i situationer, hvor budgettet er stort, og man ligeså meget søger branding som salg,” siger han.

PR skaber tillid

Men hvad er det så, PR kan, hvor online marketing kommer til kort?

Det handler om tillid. En af Jonathan Løw’s kunder er PL & Partners. De lever af Facebookmarkedsføring og har været i en række medier. Blandt andet Berlingske Business, Finans og Børsen. Her er de blevet positioneret som nogle af de dygtigste indenfor deres branche.

”Det er ikke stifterne Mads og Kristian, der har været ude og slå på tromme for sig selv. De er to vildt dygtige, men også ydmyge iværksættere. Derfor ville det ikke falde dem naturligt. I stedet er det blevet etablerede og anerkendte medier, der fortæller historien om dem,” siger Jonathan Løw.

Mediernes netværk af læsere har allerede tillid til kilden, og derfor er det en fordel at lade dem om at fortælle historien.

PR kan dog være sværere at måle på i forhold til digital markedsføring. Men selvom man ikke kan se resultaterne i Google Analytics, så vil de over tid vise sig på bundlinjen.

”Det kan godt være, at man ikke direkte kan måle effekten i form af titusindvis af kliks, som man kan ved at bruge AdWords. Til gengæld konverteres kliks til tillid og til kunder. Rent strategisk giver det endnu en fordel. Den troværdighed, som mediernes artikler bygger op, kan efterfølgende integreres i al anden markedsføring, man laver. To af mine seneste kunder er gode eksempler. Hellow og deres app røg direkte ind som nummer 1 på App Store, efter de kom i bl.a. Go’ Morgen Danmark, mens PL & Partners måtte lukke ned for kunder i en periode, fordi de blev bestormet af henvendelser efter medieomtalen sidste år.”

Undgå one-night-stand-marketing

Mediestrategien har også en værdi, der rækker ud over den umiddelbare eksponering. En række af Jonathan Løws klienter har øget både klik- og konverteringsraterne ved at inkludere medieomtale i deres anden markedsføring.

Grunden til, at traditionelle marketingskanaler fejler, skyldes måden, de bruges på.

”Det er egentlig ganske logisk. I løbet af de seneste 10-15 år har marketingbranchen gjort det meget svært for sig selv.”

Den udvikling ser Jonathan Løw i bloggermiljøet.

”TV-programmet Absurdistan gav for nogle år siden et sjovt eksempel på dette, hvor bloggerne Jackie Navarro og Mascha Vang skamroste noget vand for nærmest at have magiske og helende effekter. De havde blot ikke opdaget, at TV-programmet i virkeligheden tog pis på dem for at teste, hvor langt de ville gå, hvis de bare blev betalt for det.”

Den overdrevne ros af produkter udfordrer effekten af traditionel marketing, som mister dens evne til at opbygge tillid og skabe langvarige relationer imellem virksomheder og deres kunder.

”Du kan formentlig stadig bruge det til at skaffe kunder nu og her. Men det vil ofte være en dyr strategi på den lange bane, fordi de så handler hos dig én gang og derefter shopper videre hos konkurrenten. Jeg kalder det for ’one-night-stand’-marketing,” siger Jonathan Løw.

Han opfordrer i stedet virksomheder indenfor både B2C og B2B til at overveje deres overordnede marketingsstrategi.

”Hvordan vil I angribe hele spørgsmålet omkring opbyggelse af troværdighed fremover? Hvad er på den lange bane den mest cost-effektive strategi, og hvordan opbygger I tillid og troværdighed i en verden, hvor så mange kæmper omkring jeres kunders opmærksomhed,” spørger Jonathan Løw.