Vivino-stifter: Hvorfor startups skal starte småt (men tænke stort)

En undersøgelse viser, at ni ud af ti startups ender med at dreje nøglen om. Disse startups har ikke haft chancen for at gøre sig de samme erfaringer, som Heini Zachariassen har gjort sig i løbet af hans syv år i Vivino. Her forklarer han hvorfor man skal: bygge et minimumsprodukt, få det på markedet hurtigt og fortsætte med at gøre det i den rigtige rækkefølge.

Skrevet af Heini Zachariassen, CEO & Founder i Vivino. Indlægget er oprindeligt udgivet på hans LinkedIn profil og bragt her på TechSavvy i samarbejde med Heini Zachariassen.

Da Theis Søndergaard og jeg grundlagde Vivino i 2010, var vi hverken sommeliers eller vinhandlere. Derimod kæmpede jeg faktisk med at udvælge en anstændig flaske vin, når jeg stod en vinbutik. Den personlige frustration kombineret med den stigende popularitet af brugeranmeldelser – som fungerede bemærkelsesværdigt godt for film-, bog- og musikindustrien – var inspirationen til at starte Vivino.

Vivino er drevet af et online fællesskab af 26 millioner vindrikkere, der bruger Vivino-appen til at scanne og vurdere mere end 500.000 vine hver eneste dag og er på vej til at blive verdens største online markedsplads for vin.

Min strategi med Vivino har altid været: “byg et minimumsprodukt, få det på markedet hurtigt og fortsæt med at gøre det i den rigtige rækkefølge.” Mange virksomheder bruger tid og penge på at finjustere et produkt, når det faktisk er bedst at give produktet en hurtig lancering for derefter at reagere på brugernes respons.

Byg et minimumsprodukt

Reid Hoffman siger det rigtig godt: “Hvis du ikke er flov over den første version af dit produkt, har du lanceret for sent.” Den første version af Vivino kostede 300 dollars at bygge. På det tidspunkt var vi ikke ude på at lancere verdens største online vinmarkedsplads eller den mest downloadede vin-app. Alt vi ønskede var at give almindelige mennesker som os, der ikke kunne kende en god vin fra en dårlig vin, et blik ind i vinens verden bare ved at se på etiketten.

Det skulle ikke være den næste store ting. Det behøvede ikke ændre det store. Det skulle bare fungere.

Selv giganter som Airbnb startede meget anderledes. I 2007 designede Brian Chesky og Joe Gebbia en simpel hjemmeside kaldet “AirBed And Breakfast.” Målet var at skabe en hurtigt og nem platform, der kunne hjælpe dem med at leje et værelse i deres San Francisco lejlighed ud og justere det efter behov. De første tre brugere, eller gæster om man vil, betalte 80$ hver for hjemmelavet morgenmad og en luftmadras på gulvet i Chesky og Gebbia’s lejlighed. Vi ved alle, hvordan det er gået siden hen.

Kom hurtigt på markedet

Selvom mange foretrækker at lancere et perfekt produkt fra starten, er det efter min opfattelse ikke den mest effektive tilgang. Omkostningerne ved at opbygge et poleret, godt designet produkt er stærkt undervurderet. Det er en dyr og uklog strategi. Du er nødt til at vide, om dit produkt passer til markedet, før du finjusterer. Det er bedre at frigive et simpelt produkt hurtigt og så måle forbrugernes interesse og lade din brugerskare guide produktvæksten.

Vi uploadede Vivino 1.0 til App Store uden den store opmærksomhed. Ved at lytte til forbrugernes feedback og forslag kunne vi designe løsninger og funktioner, som vores brugerne virkelig havde brug for og var villige til at tage til sig. Denne proces sparede os tid, penge og bekymringer og var udslagsgivende for at Vivinos brugeroplevelse kunne blive så let og intuitiv som muligt.

Husk, at et fejlfrit, poleret produkt ikke er lig succes. Det måtte Juicero sande kort tid efter de udgav verdens første koldjuicepresser til hjemmet. Virksomheden modtog 120 millioner dollars i investeringer til at bygge og lancere deres produkt, for kun at opdage, at der ikke var et publikum for det.

Forbrugerne kunne lide Juicero’s juiceposer, men de havde ikke brug for Wi-Fi-tilsluttet juicepresser til 400 dollars. Hvorfor bruge 400 dollar, når saften kunne presses ud ved håndkraft?

Start småt. Hurtigt på markedet. Sørg for at der er et publikum og at dit produkt passer til markedet inden du sprænger banken.

Fortsæt med at gøre det i den rigtige rækkefølge

Men hvad skal der nu ske, når du har bygget et minimumsprodukt og det er i markedet? Hvad skal dit næste skridt så være?

Feedback fra dine brugere er et uvurderligt aktiv for alle startups. Over tid får du en værdifuld viden og bliver ekspert i dit eget felt. Men du har brug for din brugerskare for at komme derhen. Når først du engagerer brugerne og kan involvere dem i en åben dialog, er det vigtigt, at du kan holde bibeholde den kommunikation.

Feedback skal være upartisk. Venner er gode at bruge. Men de elsker dig og derfor vil de ikke give dig ærlig feedback. At frigive det til offentligheden kan derimod give feedback og data, der er meget mere valide. Ved at analysere de data får du for alvor indsigt i hvad brugerne virkelig vil have og hvad de oplever og tænker. I sidste ende vil folk kun bruge produkter – i vores tilfælde en app – de virkelig tror på kan forbedre deres liv.

Da vi begyndte at bygge produktet i 2010, havde vi hele tiden en vision for, hvordan appen og fællesskabet om Vivino vil se ud i 2020 – og det er ikke småting. I de næste par år vil Vivino være markedspladsen, hvor folk bruger titusindvis af kroner på vin. Så igen, start i det små men tænk stort.

Der er ingen hemmelig formel til at bygge en succesfuld startup. Alle er forpligtet til at lave fejl. Alle skal føle skuffelse. Alle skal høre ordet “nej” fra investorer, rådgivere, medarbejdere og venner. Jeg er endnu ikke stødt på en virksomhed, der gjorde alt rigtigt i første forsøg. Så når disse forhindringer opstår og tvivlen kryber ind under huden, så husk: alt du skal gøre, er at bygge et minimumsprodukt, sæt det i markedet hurtigt og fortsæt med at gøre det i den rigtige rækkefølge.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY