I Horsens får ledige med iværksætterdrømme adgang til et netværk af viden og rådgivning. Halvdelen af de ledige, der deltog i netværket i 2019, er ikke længere ledige i dag.

Den korteste vej ud af ledighed er at starte sin egen virksomhed. Men det lyder nemmere, end det er, for skal man lykkes som selvstændig, er der meget man skal have styr på.

Noget tyder dog på, at Jobcenter Horsens har fundet en genvej til at gøre ledige med en iværksætter i maven til selvstændige.

I starten af 2019 lavede kommunen et samarbejde med den lokale virksomhed ‘Startup Central’, der er en fordelsklub for iværksættere. Aftalen går ud på, at Startup Central holder en række temamøder for interesserede ledige med iværksætterdrømme. De ledige kan derefter få et års adgang til Startup Centrals onlinefællesskab af rådgivere og netværksgrupper, der for eksempel kan hjælpe med juridiske og økonomiske spørgsmål. Og det har vist sig at give pote.

Læs også: Startup Central vil være iværksætternes perfekte startpakke

“Aftalen med Startup Central har vist sig at være en god ekstra mulighed for en gruppe af ledige, som allerede har en velovervejet idé, men mangler noget viden til at komme skridtet videre. Det passer rigtig godt sammen med vores ambition om at klæde flere ledige på til at starte selvstændigt,” siger Arne Wind Andersen, som er leder af afdelingen for Forsikrede ledige i Jobcenter Horsens.

Sidste år gav Jobcenter Horsens et års adgang til 76 ledige. I starten af 2020 er 37 af de personer ikke længere ledige. Om de har startet egen virksomhed, fået job eller noget helt tredje kan han ikke sige. Men han er ikke i tvivl om, at samarbejdet med Startup Central giver god mening.

Adgang til dygtige folk

En af de nu tidligere ledige fra Horsens, der har taget springet til selvstændig, er Niels Sylvester. Han er uddannet industriel designer, og han havde længe puslet med tanken om at starte op på egen hånd.

Da han blev ledig i september, var han til et temamøde, hvor Startup Central fortalte om livet som iværksætter og om muligheden for at få adgang til deres onlinefællesskab. Niels Sylvester tog straks efter mødet en snak med jobcenteret og bad om at få adgang.

“Her fik jeg pludselig adgang til nogle gode redskaber og et bagkatalog af dygtige folK.”

“Jeg syntes selv, jeg havde en god idé, men jeg var i tvivl om hele det økonomiske aspekt ved at starte virksomhed. Hvordan sender man en regning? Hvordan laver man et regnskab? Her fik jeg pludselig adgang til nogle gode redskaber og et bagkatalog af dygtige folk, der kunne tage mig i hånden og hjælpe mig med mine udfordringer og spørgsmål,” siger Niels Sylvester, der nu har meldt sig ud af dagpengesystemet for at være 100 procent fokuseret på at få sin nye virksomhed op at køre.

Du ved ikke alt

Arne Wind Andersen forklarer, at jobcenteret kun bevilger adgang til personer med en klar idé med deres selvstændige virksomhed. Er ideen for løs eller ugennemtænkt, bliver borgerne i stedet henvist til andre tilbud – som for eksempel kommunen gratis informationsmøder for iværksætteri.

Hos Startup Central sætter direktør Anders Fogh også pris på samarbejdet med Jobcenter Horsens. Det er ikke så længe siden, han selv kastede sig ud i sit iværksættereventyr, så nu glæder han sig over, at ledige kan få gavn af det onlinefællesskab, han har bygget op.

“Jeg synes det er fedt, at jeg kan være med til at stille nogle værktøjer til rådighed, som nogen kan bruge til at komme et skridt videre med deres forretningsidé. For noget af det vigtigste, du skal indse som iværksætter, er, at du ikke ved alt. Og det er netop tanken bag Startup Central: At der altid er nogen, der ved mere end dig på bestemte områder, og som kan hjælpe dig videre,” siger han.

Anders Fogh, stifter og selvbestaltet iværksætterminister bag Startup Central.