You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

I Norddjurs skal spilbranchen være en styrkeposition for hele kommunen

Hele spilindustrien i Grenaa er forbundet i “Game Hub”. På billedet i ret bogstavelig forstand: Til højre ses Søren Hoffman Hansen, Head of Innovation i Viden Djurs, med en gruppe studerende bag sig. Til højre står Else Søjmark, formand for kommunens erhvervs- og beskæftigelsesudvalg. På etagen nedenunder kan spilstudiernes kontorer skimtes.
@Redaktionen

Man satser seriøst på spilbranchen i Norddjurs Kommune. Ikke bare som en vækstmotor for området, men også som et led i uddannelse, bosætning og det øvrige erhvervsliv.

Man satser seriøst på spilbranchen i Norddjurs Kommune. Ikke bare som en vækstmotor for området, men også som et led i uddannelse, bosætning og det øvrige erhvervsliv.

Artiklen er sponseret af Norddjurs Kommune – en af de partnere, som har gjort “Games as a Business 2021” muligt.

Der var ikke mange, der tænkte på at uddanne kandidater inden for 3D-grafik og computeranimation i 2004. Men det gjorde man i Grenaa på spidsen af Jyllands næse. Siden har satsningen vokset sig til at inkludere et 3D College, et Game College og en uddannelse som spildatamatiker. Alt sammen understøttet af kommunens satsning på gaming.

“Det er ikke noget, vi selv har fundet på som kommune. Det bygger på stedbundne ressourcer og innovative mennesker hos Viden Djurs, der har udviklet noget spændende – og det involverer jo os andre,“ siger Jan Petersen, som er borgmester i Norddjurs Kommune.

Jan Petersen, mayor of Norddjurs Municipality.

Uddannelserne ligger i dag som perler på en snor med iværksættermiljøet Game Hub Denmark for enden – tilsammen kaldet “The Game Mile” i Grenå. Og selvom det startede hos Viden Djurs, har kommunen aktivt spillet med i at udvikle satsningen på spilbranchen.

“Vi vil stå sammen om det her. Som kommune skal vi på banen og skabe de rette rammevilkår og målrettede investeringer, så det kan lykkes,” siger Jan Petersen, der også fortæller at kommunen blandt andet har bidraget med at etablere studieboliger til college-uddannelserne, konvertere gamle fabriksbygninger til spilmiljøet og direkte driftsstøttet flere tiltag.

Modsat andre erhvervsklynger, har spilklyngen i Norddjurs Kommune ikke kun til hensigt at gavne spilbranchen og skabe nye arbejdspladser. Klyngen skal også være medspiller, når det handler om ungdomsmiljøet i Grenå – både i en bosætningsstrategi og blandet det etablerede erhvervsliv i lokalområdet.

The Game Mile

På byens ‘Game Mile’ kan man i dag starte med en erhvervsuddannelse som helt ung. Gå gennem gymnasiesystemet. Læse en videregående uddannelse. Og til sidst havne i Game Hub for enden af vejen som iværksætter – alt sammen målrettet spilbranchen.

“Det er ikke svært at etablere en spiluddannelse på et gymnasium. Det svære er at få det økosystem, som vi har her i Grenå,” siger Søren Hoffman Hansen, der er innovationschef på Viden Djurs, og fortsætter:

“Vi lykkedes med at skabe et fuldbyrdet økosystem indenfor uddannelse og iværksætteri, som er fuldstændig unikt. Og der er ingen tvivl om, at især Game Hub aldrig nogensinde var blevet til virkelighed, hvis ikke vi havde haft en rigtig god sparringspartner og sponsor i form af Norddjurs Kommune og Region Midtjylland.”

Konkret har vejen fra uddannelse til iværksætter skabt 47 nye CVR-numre i Norddjurs – blandt andet Ahoot Media, der udvikler læringsspil, og Sirenix, som udvikler software til andre spiludviklere.

“Vi er sat i verden for at udklække unge mennesker til et erhverv, og jeg tror ikke, det var gået så nemt, hvis vi havde været et andet sted i landet. Men her er det lykkes at blive enige om en fælles vision om gaming som en styrkeposition. Det er mere end bare skåltaler. Ambitionerne udmønter sig i realiteter, der tydeligt kan ses med Game Hub,” siger Søren Hoffmann Hansen.

Håbet er, at spilklyngen kan skabe et fyrtårn lig Hitman-bagmændene IO Interactive med 200 ansatte. Men mindre kan også gøre det. Kan det give en vedvarende tilvækst af små- og mellemstore virksomheder, er det også en succes – særligt i lyset af, hvad satsningen ellers kan betyde for kommunen.

Uddannelse og iværksætteri går hånd i hånd

Med et vedholdende sats på vækstpotentialet spirer spilklyngen sig større og større for hvert år. Men hvor stort det kan ende med at blive – og hvor lang tid det i givet fald vil tage – er svært at spå om.

“Det er jo ét langt sejt træk. Men det betyder rigtig meget, at vi har traditionen for denne type uddannelser i kommunen og at vi kan se helhederne i miljøet. For det giver en ny talentmasse i kommunen,” siger Else Søjmark, som er formand for erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget i kommunen.

Både gaming og uddannelse er en del af erhvervspolitikken, og for Else Søjmark går de to dele hånd i hånd.

“Det handler både om iværksætteri og talentudvikling. Og vi er både gode til at rekruttere elever til vores uddannelser – primært fra udenfor kommunen – og til at fastholde og forankre dem, i nogle af de her spændende miljøer,” siger hun.

Else Søjmark and Søren Hoffmann Hansen in the Game Hub.

Potentialet er stort for det eksisterende erhvervsliv

De mange nye uddannelsestilbud i kommunen, giver adgang til nogle nye kompetencer, som ikke i lige så høj grad har været der tidligere. Det betyder, at der ligger noget værdiskabelse og venter, hvis kompetencerne kan kobles til de etablerede virksomheder i området.

“Der er noget iværksætterpotentiale, men der er også nogle talenter og kompetencer, særlig indenfor it, som den etablerede industri kan få gavn af til at løfte øvrige industrier. Det er allerede noget, der bliver brugt konstruktivt – eksempelvis til markedsføring eller udvikling af apps sammen med de unge talenter,” siger Mette Lindhardt, som er formand i Erhverv Grenaa.

Mette Lindhardt, chairman of Erhverv Grenå.

Præcis som i resten af landet står store dele af det etablerede erhvervsliv i Norddjurs Kommune overfor en forsat digitalisering. Hvor omfattende afhænger af, hvilken virksomhed man snakker om. Men behovet er der, og med spilklyngen er tilgængeligheden til digitale kompetencer øget.

“Jeg ser et større potentiale, end det der er forløst i øjeblikket. Der skal gøres mere opmærksom på, hvilke fordele, der kan være ved at samarbejde med de nævnte kompetencer – for det styrker jo kommunen, at man har den klynge, som andre virksomheder kan gøre brug af,” siger Mette Lindhardt.

Et “Cold Hawaii” for gamere

Mellem 250 og 300 unge flytter i dag til Norddjurs Kommune hvert år, for at gå på en af de mange spiluddannelser. Det glæder borgmesteren, for det giver en mulighed for at vise alt det kommunen har at tilbyde.

”Jeg drager ligheder til Cold Hawaii på Vestkysten: I stedet for at efterligne alle andre, skal vi finde ud af, hvor vi er særligt dygtig, og hvad der kan gøre os attraktive overfor udefrakommende,” siger Jan Petersen.

Med strategien for spilbranchen er Norddjurs Kommune godt i gang med at bevise, hvad et langt og sejt sats på et vækstpotentiale kan føre med sig.

“Det er klart, at det indebærer en økonomisk og politisk risikovillighed, som selvfølgelig skal stå mål med den værdi, vi ser. Men det er ikke et beskæftigelsesprojekt. Det er et innovationsprojekt for hele kommunen i en meget interessant niche,” siger Jan Petersen.

Denne artikel er en del af temaet “Games as a Business 2021“. Du kan læse næste artikel i temaet her:

Spilbranchen er ikke bare for spil: Nye undergenrer sprudler frem

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY