You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

ICDK: Danmark kan lære meget af München

Entreprenørkulturen blomstrer i München. Det tætte samarbejde mellem byens universiteter og store virksomheder bidrager til mere innovation i virksomhederne, og samtidig er de lokale universiteter kommet blandt Europas mest innovative og entreprenante vidensinstitutioner mens udenlandske entreprenører i stigende grad kigger mod byen.

I den sydtyske metropol har de største virksomheder – med BMW, Siemens og forsikringsgiganten Allianz i blandt – indset, at de er nødt til at innovere, hvis de vil forblive relevante overfor kunder og konkurrere på det globale marked.

Her spiller universiteterne i den sydtyske region en vigtig rolle.

De store virksomheder har en lang tradition for at samarbejde med områdets universiteter. Ved at modernisere samarbejdet mod mere innovation – gennem hackathons, workshops og direkte læringsbidrag til kurser i ingeniørvidenskab, forretningsudvikling og strategi – investerer virksomhederne i mere innovative studerende.

Emilie Normann er Innovation Attaché på Innovation Center Danmark i München

”I Tyskland har man tradition for at udklække dimittender, der får arbejde i industrien. Derfor har der traditionelt set altid været et tæt samarbejde mellem universiteterne og det tyske erhvervsliv. Kompetencerne på kurserne bliver hele tiden holdt op imod, hvad der efterspørges i erhvervslivet,” siger Emilie Normann, der er Innovationsattaché ved Innovation Centre Denmark i München.

Økosystem i fuldt flor

Koncentrationen af vækstvirksomheder i München og det tætte samarbejde mellem universiteter og virksomheder smitter af på beskæftigelsestallene, og i dag har München Tysklands laveste arbejdsløshedsprocent.

Derfor har det i lang tid kun har været de mest entreprenante ildsjæle, der lader sig friste af en iværksættertilværelse.

Men i 2017 er antallet af startups steget. KPMG’s årlige DSM-rapport (Deutsche Startup Monitor) vurderer, at antallet af medarbejdere i tyske startups er steget med 33 procent det seneste år. Derfor knopskyder det også med inkubationsmiljøer og kontorfællesskaber, hvor de unge virksomhedsstiftere kan finde inspiration og albuerum til at udvikle deres teknologiske løsninger.

Samtidig er byens to universiteter, Technische Universität München, TUM, og Ludwig-Maximilians-Universität, blandt de mest entreprenante universiteter i Tyskland som henholdsvis nummer et og fire. Det skyldes i høj grad deres inkubationsmiljøer, der huser en stor del af byens startups.

Født på TUM

At samspillet mellem de store virksomheder og universiteterne skaber mere innovation, er IoT-startuppet Blik et levende bevis på.

Startuppet er blevet født på Technische Universität München og har vokset sig stor i inkubationsmiljøet. De tre foundere sidder til dagligt på UnternehmerTUM, hvor de har modtaget legater fra det statslige støtteprogram EXIST og softfunding.

Ideen til Blik opstod i 2016 under en prototype-workshop, der blev faciliteret af en stor international distributør, der havde store udfordringer med lagerstyring. I løbet af to uger byggede folkene bag Blik den første prototype til et produkt, der i dag reducerer omkostningerne i varehuse ved at spore varer i realtid.

”De store virksomheder spiller en aktiv rolle i vores uddannelsesforløb. De tager del i vores undervisning og opretter kurser for at give os indsigt i strategiske og tekniske spørgsmål. Det gør det muligt for os at lave konkrete løsninger og på sigt blive leverandører til de store virksomheder – eller vi kan få en klar ide om, hvad vi vil beskæftige os med, hvis ikke vi skal være entreprenører,” forklarer Philip Eller, der er COO i Blik.

”Du kan kombinere hackathons med akademiske ingeniørfag og få ECTS-point for begge dele. Jeg har ikke hørt om andre steder, hvor det er muligt,” siger han.

For nylig blev Philip Eller og Blik nummer to ved det årlige Startup Battlefield under Berlin Disrupt, der arrangeres af TechCrunch.

Blik teamet med Co-Founder og COO Philip Eller til venstre, CTO og Co-Founder Victoria Hauzeneder i midten og Bastian Burger, CEO & Co-Founder, længst til højre.

En fælles dagsorden

Den tyske regerings interesse for at fremme entreprenørskab på universiteter og forskningsinstitutter har blandt andre tiltag affødt støtteprogrammet EXIST. Et program der skal øge antallet og succesfulde teknologi- og videnbaserede startups og det akademiske fokus på entreprenørskab.

På Innovation Centre Denmark i München støtter Emilie Normann danske universiteter, virksomheder og videninstitutioner med at indgå partnerskaber med Europas førende forsknings- og innovationsmiljøer i Sydtyskland. Hun ser, hvordan de tyske universiteter i München sætter større fokus på entreprenørskab og hjælper startups med alt fra prototypetests til finansiering og partnerskaber med store virksomheder. Ifølge hende er der meget, Danmark kan lære af de tyske universiteter.

”Der er ingen tvivl om, at EXIST-programmet er enormt vigtigt for økosystemet i Tyskland. Universiteterne i byen har fokus på forskellige aktiviteter inden for entreprenørskab. Hos UnternehmerTUM, der er inkubationsmiljøet på Technische Universität München, har man en erklæret ambition om at være det mest entreprenante universitet i Tyskland i 2020. Det vurderes ud fra antallet af entreprenørskabskurser de udbyder, hvor mange startups der bliver til spin-outs og deres evne til at samarbejde med virksomheder,” forklarer Emilie Norman.

EXIST medfinansierer universitetsmiljøernes inkubationsmiljøer og acceleratorprogrammer og udsteder legater til lovende startups. De tre store universiteter har hver især inkubationsmiljøer, der skal skabe de bedste forudsætninger for de studerende og sikre, at deres ideer bliver til løsninger, og at startup-virksomhederne kommer op i rette flyvehøjde, inden de forlader universitetet.

Pilen peger mod München

Berlin og München er de største startup-økosystemer i Tyskland. Men de er ikke rivaler. Mange startups i Berlin har fokus på B2C segmentet, platforme og design. I München udvikler de fremmeste startups højteknologiske løsninger, hardware og flere corporate venture-fonde kommer til med BMW’s Startup Garage og Daimlers Startup Autobahn i blandt.

Sidste år blev der investeret 572 millioner kroner i cutting edge-teknologi fra offentlige fonde, og gennem private fonde blev der investeret 2,79 milliarder kroner i generel R&D i München. Det viser tal fra EXIST. Derudover fortæller Emiie Normann at delstaten Bayern i år investerer 1.5 milliarder kroner i digitalisering og 40 procent af de tyske it-virksomheder har hjemme i München.

”Leveomkostninger i Berlin er lavere end i München, og der er flere venturefonde, der har hovedsæde i Berlin. Men for os som IoT-startup er der ikke noget bedre sted at være end München. Der er et stort hardware- og IoT-fokus. Ikke kun i økosystemet men også på globalt plan peger pilen mod München, og jeg lægger mærke til, at der kommer flere og flere internationale studerende til UnternehmerTUM,” siger Philip Eller.

At regionen har succes med at tiltrække udenlandsk talent bekræftes af KPMG, der vurderer, at 15,8 procent af arbejdsstyrken i startups i München har anden nationalitet end tysk. Det er landets højeste og højere end Berlin, hvor 14,4 procent af de ansatte i startups har andet pas end det tyske.

UGENS STARTUP: