You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Overblik over Mumbai

ICDK: Hvis du ignorerer Indien, ignorerer du verden

Succes på det amerikanske marked er enhver iværksætters våde drøm. Men med sine 1,3 milliarder indbyggere, som bliver stadigt mere købestærke og digitalt kyndige, gemmer sig et potentielt væksteventyr for tech-startups i Indien.

Succes på det amerikanske marked er enhver iværksætters våde drøm. Men med sine 1,3 milliarder indbyggere, som bliver stadigt mere købestærke og digitalt kyndige, gemmer sig et potentielt væksteventyr for tech-startups i Indien.

Når vi ikke lige hører om Indien fra en gymnasieelev, der har været ude at finde sig selv og et par farvestrålende bukser, handler det ofte om stærkt krydret mad, køer i gadebilledet og enorme skel mellem rig og fattig. Men Indien er meget mere end det.

Siden økonomien blev liberaliseret i starten af 90’erne er den buldret afsted, og startup-økosystemet er blandt det største og hurtigst voksende i verden. Selvom den gennemsnitlige indkomst ligger under en tiendedel af den danske, har landet med sine 1,3 milliarder indbyggere et enormt forretningspotentiale – også for danske virksomheder.

Læs også: Indien og Danmark indgår officielt fintech-samarbejde

“Den unge generation i Indien, er den største i verden, så adgangen til talent er enorm. Men det handler ikke bare om talent – det er det tredjestørste startup-økosystem i verden. Man behøver bare at kigge på vækstkurverne for at se det: Hvis du ignorerer Indien, ignorerer du verden,” siger Tom Sebastian, Deputy Director i Innovation Centre Denmark i Indien.

Siden det danske innovationscenter åbnede afdelinger i Bangalore og New Delhi i 2013, har de succesfuldt hjulpet en række danske virksomheder ind på markedet ved at etablere
vigtige partnerskaber. Men der er en række udfordringer startups skal være opmærksomme på, før de kaster sig ud i et indisk eventyr.

“Indien er et kontinent”

På den ene side lever 240 millioner indere uden adgang til strøm. På den anden side har 450 millioner adgang til internettet – og tallet stiger eksplosivt.

Samtidig har landet på få år udviklet en helt unik mulighed med ”India Stack”: Verdens største, åbne API, der skal skabe en forenet software platform, som kan bringe den indiske befolkning ind i den digitale tidsalder.

Det giver et helt enestående datasæt, som startups kan arbejde med. Men skal en dansk virksomhed udnytte mulighederne, kræver det forberedelse, mener en af mændene bag projektet.

”Du kan ikke kopiere din forretningsmodel til Indien. Punktum. Google og Whatsapp er ved at indse det. Man kan ikke sidde i Europa og USA og lave en succes hernede,” siger Nikhil Kumar, Fellow og Head of Developer Ecosystem i India Stack.

Nikhil Kumar, Fellow og Head of Developer Ecosystem i India Stack.
Nikhil Kumar, Fellow og Head of Developer Ecosystem i India Stack. Foto: Sebastian Kjær.

I et land med 780 talte sprog – hvoraf de 23 er officielle – varierer kulturen nemlig voldsomt, både i forhold til den vestlige og internt, forklarer Nikhil Kumar.

“Man er nødt til at flytte hertil, hvis man vil lave forretning. For Indien er ikke et land – det er et kontinent.”

Det handler om volumen

Èn ting er at sætte sig ind i både de indiske muligheder og den mangefarvede kultur. Noget andet er at eksekvere fra et dansk udgangspunkt. Her hjælper det gevaldigt, at Innovationscentret hører under Udenrigsministeriet, så de indiske partnere kan få et formelt samarbejde – det har nemlig en helt særlig vægt.

”Titler, hierarki og det formelle omkring aftaler betyder meget i Indien. Det gør det vanskeligt for danske virksomheder at finde de rette partnere, hvis ikke de enten kender markedet på forhånd eller kan få hjælp fra os som en dansk myndighed. Vi har set nogle prøve på egen hånd, og efterfølgende hørt hvordan de ikke fik noget ud af det, fordi de fandt de forkerte partnere,” siger Tom Sebastian, der selv både har erfaring med at drive startups og som konsulent ved Boston Consulting Group and Accenture.

Læs også: Syv danske startups er på fintech-mission i Indien

Innovationscentret har haft succes med at hjælpe virksomheder fra medicinalbranchen, faciliteret pilotprojekter mellem indiske universiteter og danske EdTech startups – og senest har centret hjulpet en virksomhed med at finde en partner, som kunne distribuere virksomhedens danske produkter på det indiske marked.

En af de største læringer har dog været, at de danske startups skal være fleksible og arbejde med den ressourceknaphed, som er et vilkår i landet.

”Virksomhederne bliver nødt til at være fleksible og klar til at ændre prissætningen for at komme ind og arbejde i markedet. De skal lære, at Indien er et marked, hvor det handler om volumen. Her er fem millioner mennesker bare en halv storby,” siger Tom Sebastian.

UGENS STARTUP: