Ingeniører og tech-startups går sammen om at rykke på den grønne agenda

Ingeniører og tech-startups går sammen om at rykke på den grønne agenda

@Redaktionen

Med en ambitiøs, grøn iværksætterhub på 5.000 kvadratmeter inviterer NIRAS grønne tech-startups indenfor. Målet er ikke bare en ny skueplads for innovation, men at den stærke synergi mellem iværksætterne og ingeniørerne, på sigt skal øge innovationskapaciteten i den veletablerede virksomhed.

Med en ambitiøs, grøn iværksætterhub på 5.000 kvadratmeter inviterer NIRAS grønne tech-startups indenfor. Målet er ikke bare en ny skueplads for innovation, men at den stærke synergi mellem iværksætterne og ingeniørerne, på sigt skal øge innovationskapaciteten i den veletablerede virksomhed.

Artiklen er lavet i samarbejde med ‘NIRAS Green Tech Hub’ – en af partnerne, som har gjort magasinet ‘Tech for the Planet 2021’ muligt. Du kan læse hele magasinet online her.


En skøn blanding af spraglet indretning og industriel råhed udgør det nye ”NIRAS Green Tech Hub” nord for København. På de 5.000 kvadratmeter har grønne iværksættere ikke bare adgang til klassiske kontorfaciliteter, men også studie til lyd- og videoproduktion, et droneværksted, makerspace med 3D-printere samt lager- og produktionsområde. Og med seks meters frihøjde er det meningen, der skal være højt til loftet i både praktisk og overført betydning.

”Det er den tankegang alle skal blive ramt af, når de træder ind: Det skal inspirere til kreative løsninger og høje ambitioner,” fortæller Sophie Bech, som er direktør for det nye, grønne iværksætterhub.

Samtidig er hun meget fokuseret på, at de imponerende omgivelser ikke er til for at brande sig på en vidtløftig CSR-strategi for impact og innovation i det internationale konsulenthus. Stedet skal føre til superklasses fagligt indhold og partnerskaber, hvor iværksættere og NIRAS sammen sætter nye, konkrete og grønne løsningen i verden. Løsninger som kan understøtte begge parters fremtidige forretning – og på sigt blive en del af kernen i det veletablerede konsulenthus.

”Konceptet er, at man som iværksætter kommer ind, fordi man arbejder på et projekt, som er relateret til de samme områder, som NIRAS opererer indenfor. I den proces skal vi spørge os selv: Hvad er det, som startuppet har brug for fra os – ikke hvad NIRAS har brug for fra dem. For på den lange bane, er det to sider af samme mønt,” siger Sophie Bech.

Sophie Bech, direktør for NIRAS Green Tech Hub.

Blåstempling gennem partnerskab

En af de nye beboere i NIRAS Green Tech Hub er startuppet BuildCode. Med kombinationen af 3D-scanninger og en digital platform er startuppets kerneprodukt ’SiteMotion’ et fælles værktøj for byggeledere, arkitekter og ingeniører, hvor de kan følge hele processen på en byggeplads i realtid.

”I dag er totalregistreringer af en hel byggeplads for dyre, men med vores teknologi gør vi det muligt at lave dem løbende til en overskuelig pris. Det giver nærmest et røntgenbillede af bygningen, fordi man har lavet registreringerne undervejs i 3D, så man kan styre processen mere præcis – og så man også i fremtiden har data om, hvad der er bygget – hvilket bliver særligt relevant, når byggeriet skal ind i den cirkulære økonomi,” siger Martin Haurballe, som er stifter og direktør af BuildCode.

I hubben har han fået værdifuld sparring fra både sine med-iværksættere og eksperter fra NIRAS. Samtidig har den nye kontorplads været med til at åbne op for et decideret samarbejde med den store konsulentvirksomhed.

”Vi er kommet med på nogle konkrete projekter, hvor NIRAS kan se en fordel i at anvende et system som SiteMotion. Et samarbejde der er kommet i forlængelse af, at vi er blevet en del af hubben,” siger han.

For et ungt startup fungerer sådan et samarbejde som en blåstempling for løsningen, som kan være med til at hjælpe den nye software ind i flere store byggeprojekter. Men iværksætteren ser det ikke som en badebillet han har fået, fordi han tilfældigvis sidder i hubben. Det har gjort dialogen med konsulentvirksomheden nemmere, men samarbejdet er kun blevet en realitet, fordi det skaber værdi for begge parter.

”Vi iværksættere får noget ud af hinanden ved at sidde i hubben, men vi får også noget ud af NIRAS, og NIRAS får noget ud af os – og det er sådan det skal være, hvis det skal føre til bæredygtig forretning,” siger Martin Haurballe.

Inden Martin Haurballe stiftede BuildCode i 2017 arbejde han som bygningskonstruktør. Og det var i det arbejde han gjorde sig de erfaringer, som i dag danner grundlag for startuppet.

Ingeniører og iværksætter flytter noget sammen

En del af konceptet i NIRAS Green Tech Hub er, at iværksætterne får 30 timers gratis rådgivning fra virksomhedens eksperter med i lejekontrakten. Et vigtigt første skridt der skal sikre, at eksperterne også bliver involveret i startup-beboerne – så hubben ikke bliver et innovationsmiljø i en silo ved siden af NIRAS, men en integreret del af virksomheden.
”Ideen er, at vi skal begynde at smelte os mere og mere sammen. Enten ved at de iværksættere, der er i og omkring hubben, er underleverandører til nogle af vores projekter, bruger vores eksperter i deres løsninger, eller at man måske bygger noget sammen,” siger Sophie Bech.

Hvad næste skridt i sammensmeltningen bliver, ved hun endnu ikke. Måske en accelerator med afsæt i kundernes udfordringer. Måske et program for internationale startups. Eller måske skal de fastansatte også kunne lave et internt startup i hubben, hvor de kan blive udsat for det entreprenante mindset. Visionen er til gengæld fast: NIRAS Green Tech Hub skal ind i kernen af butikken, så iværksætterne ikke bare inspirerer hinanden, men også påvirker virksomheden.

”Jeg tror på, at koblingen mellem virksomheden og startups med deres innovationer og design thinking og LEAN mindsets kan flytte noget på den grønne agenda; det er mere risikofyldt at arbejde med startups, men det er også dem, der kan skubbe til det, vi kender,” siger Sophie Bech.


Om Niras Green Tech Hub:

  • NIRAS Green Tech Hub har plads til op imod 100 iværksættere. De fysiske rammer er på i alt 5000 m2, hvoraf omkring 2.500 m2 er til lager- og montagehal med mulighed for lettere produktion og teknisk arbejde og omkring 2.500 m2 er åbent kontorlandskab med fælles faciliteter og netværksområder.
  • En kontorplads koster. 1200,- eller 2200,- inkl. kaffe og adm. omkostninger alt afhængig af, om man har omsætning eller ej. Dertil følger 30 timers gratis konsulentbistand fra domænespecifikke NIRAS-ingeniører.
  • NIRAS arbejder med sektorerne Byggeri, Data & Digitalisering, Energi, Fødevarer, Havne & Kyster, Infrastruktur, Miljø, Pharma & Life Science, Planlægning & Mobilitet, Udviklingsbistand og Vand, og alle iværksættere med tech-løsninger relatereret til disse områder kan søge om at blive en del af hubben.