You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Danmarks første kunstigt intelligente investeringsfond slår dørene op

Hver gang Innolab Capitals kunstige intelligens, Crys, beslutter at gå kort eller langt på et indeks, så sker det på baggrund af en afstemning mellem 100 robotter. Innolab Capital er den første investeringsfond af sin slags i Danmark.

Efter to års udvikling, 10 millioner i omkostninger og træning med 36 års data er fintech startuppet, Innolab Capital, klar med Danmarks første kunstige investerings-intelligens, Crys, der skal forudse, hvordan aktiemarkedet bevæger sig i fremtiden.

“En af de største fordele ved at eliminere den menneskelige indblanding er, at man undgår emotionelle investeringer. Crys agerer autonomt, automatisk og kalkuleret. Den bestemmer selv om den skal købe mere eller mindre, rebalancere, købe nye positioner og så videre,” siger Peter Smedegaard, CEO i Innolab Capital.

Det eneste der mangler før Crys bliver sat fri på markederne er en tilladelse fra Finanstilsynet. Ifølge Peter Smedegaard er den lige på trapperne. Innolab Capital fungerer som en hedgefond, hvilket betyder, at den kan gå både kort og langt, således at der kan tjenes penge i både nedad- og opadgående markeder.

Fra algoritmer til deep learning ad tilfældige stier

Algoritmer har været brugt i en årrække inden for aktiehandel. Det kan lyde avanceret, men når man lærer at dividere i folkeskolen, så lærer man faktisk en algoritme. Det er et sæt af regler, som man følger for at få et resultat.

Det nye ved den kunstige intelligens er at dens algoritmer opstår ud fra data og ikke bliver kodet på forhånd. Det er den afgørende forskel i forhold til de klassiske algoritmer ifølge Jimmy Kjærsgaard-Rasmussen, Lead Quant Developer ved Innolab Capital.

“Træning af kunstig intelligens er en stokastisk process, hvilket betyder at hver robot får en unik læringsrejse – ligesom i folkeskolen. Med deep learning laver man ingen regler. Vi udvælger data, men det er Crys der vælger de statistiske værktøjer, den skal bruge til at forstå dem,” siger Jimmy Kjærsgaard-Rasmussen

100 robotter til stemmeurnerne

Crys skal handle fem aktieindeks: S&P 500, Nasdaq 100, DAX 30, Hang Seng og Nikkei 225. Jimmy Kjærsgaard-Rasmussen har igennem de sidste to år fodret de 100 robotter, der tilsammen udgør Crys, med 36 års data fra de fem indeks samt andre finansielle datakilder.

“Et af gennembruddene der har medvirket til deep learnings renæssance, er at foretage læring i små bidder. Hver bid indeholder et tilfældigt udvalg af eksempler.  For at få et mere nuanceret syn på markedet sender vi data til et ensemble af 100 robotter, der har været på hver sin læringsrejse,” siger Jimmy Kjærsgaard-Rasmussen.

Derfor har hver robot en mening om markedets retning i morgen, og den giver også udtryk for, hvor sikker den er. Indtil videre er det gået godt. Crys har genereret et afkast på 150 procent siden 2012 i de såkaldte “walk-forward”-test.

“Nogle dage er der fuld enighed om forudsigelsen for i morgen, og så investerer vi derefter. Det sker også at der er så meget uenighed, at vi vælger at gå i cash – altså vi sælger aktierne og har kontanterne stående på vores konti – i stedet for at være eksponeret for usikkerheden,” siger Jimmy Kjærsgaard-Rasmussen.

 

UGENS STARTUP: