You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

International markedsdominans kræver dybe lommer

@Redaktionen

Hvis man har skabt et startup, der tjener 5 kroner hver gang der bruges én krone, er man godt på vej til en international styrkeposition. Men kapitalkravet stiger i takt med startuppet.

Hvis man har skabt et startup, der tjener 5 kroner hver gang der bruges én krone, er man godt på vej til en international styrkeposition. Men kapitalkravet stiger i takt med startuppet.

This post is also available in: English

Det er i bund og grund det, som succesfulde, hurtigtvoksende virksomheder er. Det er dog som regel i forskydelse i tid fra at et succesfuldt produkter og markedsføringstragt forvandler 1 krone til 5 kroner. Det betyder, at der er brug for investorer med store tegnebøger for at fortsætte med at vokse i et højt tempo – især efter at have etableret omsætning og opnået enhjørningestatus.

Store investeringer i etablerede, hurtigtvoksende virksomheder kaldes ofte for late-stage-kapital. Virksomheden har allerede opnået en betydelig vækst og har etableret sig som førende i sin branche. 

Late-stage-kapital bruges til at finansiere virksomhedens næste vækstfase, som ofte indebærer ekspansion på nye markeder, opkøb af andre virksomheder eller forberedelse af en børsnotering (IPO). Finansieringsbeløbet, der stilles til rådighed i forbindelse med kapital i den sene fase, er betydeligt og ligger ofte på mellem tocifrede millionbeløb og flere hundrede millioner.

Flere muligheder end nogensinde før

Late stage-kapital giver virksomheder mulighed for at fortsætte med at vokse og ekspandere ud over deres nuværende indtægter, selv efter at de har opbrugt deres early stage-finansiering. Dette kan være særlig vigtigt for virksomheder, der opererer på stærkt konkurrenceprægede markeder, som står over for betydelige lovgivningsmæssige eller teknologiske udfordringer eller som blot ønsker at kapre markedet, før deres konkurrenter gør det.

Fordi virksomheder i den sene fase allerede har etableret en track record for succes og ofte genererer betydelige indtægter, er risikoen forbundet med at investere i disse virksomheder lavere end ved investeringer i den tidlige fase. Ofte er det ikke et spørgsmål om fiasko eller succes, men snarere om hvor stor succesen bliver.

Større og mere etablerede virksomheder med mere forudsigelige indtjeningsstrømme gør virksomheder i den sene fase attraktive for investorer, da de er mere tilbøjelige til at give et stabilt afkast af investeringen.

Kapital i den sene fase kan struktureres som ejerandele eller lån og leveres typisk af institutionelle investorer som f.eks. private equity-selskaber, hedgefonde eller store venturekapitalfirmaer. Desuden stiller investorerne typisk kompetencer og netværk til rådighed for de virksomheder, de investerer i. Nogle investorer fokuserer derfor på specifikke brancher og investerer typisk for at hjælpe med vækstaktiviteter, internationalisering, generationsskifte, management buyout, turn-around osv.

Mens mængden af traditionel kapital i den sene fase er vokset i takt med startupøkosystemet, er der også nye muligheder på vej frem. Muligheder som f.eks. en børsnotering på vækst- eller venturebørser eller sekundære investorer.

Fullscreen Mode

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY