Games Week Denmark er skudt i gang med CPH MatchUP, som forbinder danske spiludviklere med internationale spilinvestorer i håb om at skabe nye frugtbare partnerskaber.
Det går godt for den danske spilbranche, der i disse år gennemgår en rivende udvikling. Branchen voksede i perioden 2010-2015 med 150 procent til en samlet omsætning på 1,15 milliarder kroner.
Kigger man på den globale spilbranche, ses samme tendens. Den samlede spilbranche bevæger sig kun i én retning, og her må den danske spilbranche ligge sig i selen for at følge med.
”Det ser godt ud for den danske spilindustri. Men det er også nødvendigt, for det ser fantastisk ud for den globale spilindustri, og det ville være pinligt ikke bare nogenlunde at kunne følge med,” sagde David Helgason, medstifter af Unity, i sin åbningstale til Games Week Denmark.
Games Week Denmark er en landsdækkende begivenhed, som sætter fokus på det danske spiludviklermiljø. I løbet af ugen kan man stifte bekendtskab med branchen gennem 18 events spredt ud over hele landet, som blandt andet tæller Spilprisen, Game Developer Talks og CPH MatchUP.
Behov for flere investorer
Et sted, hvor den danske branche halter bagefter, er på mængden af investeringer. Det sætter Games Week Denmark fokus på med arrangementet CPH MatchUP, som forbinder udenlandske investorer med danske spilfirmaer.
“Digitale spil har et enormt globalt potentiale, og i Danmark har vi et stærke forudsætninger for at gøre computerspil til et nyt eksporteventyr. Vi har kompetencerne, idéerne og en erhvervskultur, der passer godt til det miks af kreativitet og teknologi, som spiludvikling repræsenterer. Men vi mangler risikovillig kapital,” sagde Charlotte Enevoldsen, chefkonsulent i Dansk Erhverv.
CPH MatchUP samler derfor den største samling af udenlandske investorer nogensinde i Danmark. Her er der blandt andet tale om internationale sværvægtere som Supercell, Nintendo, EA og Microsoft, der matches op med mere end 50 danske spilvirksomheder.
Næsten alt kan blive en succes
Inden investorsnakken kunne begynde blev Games Week Denmark skudt i gang med taler fra blandt andre David Helgason fra Unity og Mathias Gredal Nørvig fra SYBO games. De delte nogle vigtige råd med de fremmødte spiludviklere:
”I dag kan næste enhver type spil- og forretningsmodel blive en succes for en eller anden. Det betyder, du kan vælge en hvilken som helst model og få succes, hvilket er fantastisk. Om det vil vare ved, kan jeg ikke love, men jeg føler ikke at branchen i fremtiden vil se færre forbrugere af spil og enkelte platforme, der dominerer. Og hvis der er sandt, ser fremtiden lys ud for os alle,” sagde David Helgason.
Han skar yderligere ind til benet og definerede tre ting, en spilvirksomhed er nødt til for at få succes:
- Skabe fede spil, der er det bedste spil inden for sin kategori – det fungerer ikke at være det 27. bedste spil i en kategori.
- Opbyg en fornuftig virksomhed – du skal selv lære forretningsverdenen at kende, du kan ikke outsource hele opgaven. Desuden er det vigtigt at hyre de bedste talenter, så vidt det er muligt, og ikke være bleg for at søge mod udlandet.
- Få funding – selvom det kan virke svært, er det nødvendigt for at komme ud over rampen og for alvor blive konkurrencedygtige.
Desuden opfordrede David Helgason den samlede danske branche til at dele viden og erfaringer med ligesindede, så man i den danske branche kan lære af hinanden.
Kvaliteten er afgørende
Straks efter David Helgason overtog Mathias Gredal Nørvig scenen. Som Managing Director for SYBO har han overset verdens mest downloadede spil, Subway Surfers, der nærmer sig 1,5 milliarder downloads på verdensplan.
”Spilindustrien er voksende, men der downloades færre spiltitler. Det betyder, at de spil, der slår igennem tjener mere, men kravene til spillenes kvalitet stiger,” sagde han.
Men slår du først igennem med et spil som eksempelvis Subway Surfers, er det vigtigt fortsat at være på dupperne for at din virksomhed kan nyde godt af succesen.
Her pegede Mathias Gredal Nørvig blandt andet på IP-rettigheder, dybdegående analyse og publiceringsevnen som afgørende faktorer for en spilvirksomheds succes.