You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

IntroDus efter fejlslagen fundingrunde: Manglende millioninvestering var den perfekte vækst-medicin

Anders Thorup, stifter og CEO af Introdus.

Startuppet IntroDus var tidligt tæt på at lande en stor investering, som glippede i sidste øjeblik. Men i dag ser stifteren det som en fordel, for det fik virksomheden til at fokusere.

Startuppet IntroDus var tidligt tæt på at lande en stor investering, som glippede i sidste øjeblik. Men i dag ser stifteren det som en fordel, for det fik virksomheden til at fokusere.

IntroDus var på vej til at blive det første, danske startup, som rejste en millioninvestering gennem crowdequity-platformen Seedrs. Sammen med de aftaler, virksomheden sideløbende havde indgået med angel-investorer, ville det i alt skaffe startuppet en investering på i omegnen af 10 mio. kroner, som skulle bruges på for alvor at sparke til væksten i løbet af 2019.

Men sådan gik det bare ikke.

”Vores daværende CTO sprang fra få dage før, vi skulle starte runden. Fundamentet for investeringen var en række business angels, som ville investere, når crowdfundingen var på plads. Men da vores daværende CTO ville ud og have fast job, var vi nødt til at parkere den runde – så det blev ikke til nogen investering,” fortæller Anders Thorup, CEO og stifter af IntroDus.

Trods tilbageslaget eksisterer virksomheden stadig i dag – to år senere. Og faktisk mener stifteren, at den fejlslagne investering blev en fordel: Det fokuserede virksomheden så den i dag er et meget bedre sted.

Fejlet funding gav tro på produktet

Siden IntroDus blev stiftet i slutningen af 2016, har missionen været klar: Skab et værktøj, der gør det nemt at integrere og fastholde nye medarbejdere, og gør det lige så fast en bestandel af kontorpakken som Word.

Før den planlagte investeringsrunde havde IntroDus allerede udviklet et produkt og kunder ombord på platformen. Men da runden faldt til jorden, fik de pludselig travlt med at tiltrække flere kunder, så de kunne holde virksomheden i live uden investorkroner.

”Vi gjorde det, som vi er gode til: At eksekvere. Vi fik hurtigt lukket nogle kunder – som fx Danfoss – som faktisk kunne holde os i live. Sammenlignet med året før løftede vi omsætningen med 300 procent – uden at have en CTO. Og det gav egentlig en tro på, at vi havde et produkt, som der var behov for, og som vi faktisk allerede kunne sælge,” siger Anders Thorup.

Snævert fokus gav medvind

IntroDus kunne have set den fejlslagne investering som et tegn på, at de skulle skifte spor. De kunne have valgt at åbne nye forretningsområder for at skaffe mere indtjening her og nu. Men det gjorde de ikke. I stedet troede stifteren stålfast på ideen, og gjorde mere af det samme.

”Kernen i virksomheden er den samme. Vi skal ikke fokusere på rekruttering eller talent management. Vi skal bare vinde guld i integration af medarbejderne. Vi er sat i verden for at skabe den foretrukne platform til at integrere nye medarbejdende. Og det er ikke kun virksomhederne, der skal synes det, det er især medarbejderen,” siger Anders Thorup.

Med IntroDus får medarbejderne et link til platformen, så snart de har skrevet under på en ansættelseskontrakt. Her møder de virksomhedens kulturer og værdier, bliver præsenteret for teamet og får en ’buddy’ allerede inden de møder op på arbejdspladsen første gang.

”Det gør, at medarbejderen føler sig mere sikker. Så leverer de hurtigere, og de bliver længere, fordi de endnu hurtigere føler sig som en succes, der bidrager,” siger Anders Thorup.

At god pre- og onboarding er en del af en succesfuld ansættelse er ifølge stifteren gået op for flere HR-tech selskaber undervejs, som er begyndt at satse på IntroDus’ domæne. Men det ser Anders Thorup kun som en god ting, for det viser bare, at de har fat i den lange ende.

”Generelt kan vi mærket et buzz i markedet for, at integration af medarbejdere er lige så vigtigt, som at finde den rigtige. Og vi forventer bestemt kun, at den interesse er stigende,” siger han.

Introdus pre- og onboarder nye medarbejdere og samler et overblik til lederen.

Nej til VC-penge kan også være rigtigt

Efter at have klaret sig godt igennem den glippede investering, kunne IntroDus i januar i år løfte sløret for en stor millioninvestering fra de tre garvede investorer Jens Munch, Torben Haase og Jørgen Balle – bakket op af Vækstfonden.

Men heller ikke dén runde gik helt glat. Faktisk kunne have runden have været flere millioner større. For efter et års forarbejde var IntroDus i november klar til at lukke runden med både de tre business angels og en VC-fond. Men få dage før der skulle skrives under, besluttede Anders Thorup, at de alligevel ikke ville tage fonden med.

”Vi havde hentet radikalt flere penge, hvis vi var gået VC-vejen. Vi havde næsten brugt et år og selvsagt en helt masse timer på det, og så takkede vi nej til investeringen. Ud over at blive far, tror jeg, at det har været den mest specielle følelse for mig,” siger han.

Heldigvis var de øvrige investorer stadig med på at investere uden VC-fonden, og runden blev lukket i starten af i år. Og Anders Thorup mener, det var den rigtige beslutningen at vente lidt endnu med VC-penge.

”Vi kom egentlig frem til, at de forventninger og krav, som VC’en havde til os, ikke var afspejlet i den virksomhed, som vi ser os selv som lige nu. Det blev simpelthen for corporate, og jeg tror ikke, vi var modne nok til at gå ind i den kultur endnu. Det stærkeste ved os, er temaet og kulturen, og med VC’s blev der for meget afrapportering: Vi ville ikke kunne slå en prut uden at det kunne få konsekvenser,” siger han.

De rigtige penge

For IntroDus har de seneste fire år langt fra fulgt en planlagt rute. For Anders Thorup har det både været ”virkelig spændende og fuldstændig sindssygt” – ikke mindst investeringsrunderne.

”Jeg havde aldrig i mit troet, jeg skulle sige nej til penge til startuppet. Men det har også været en modningsrejse at lære at vælge de rigtige penge på det rigtige tidspunkt,” siger han.

Havde IntroDus først landet en investering gennem Seedrs og senere fået en VC-fond med, havde virksomheden i dag været en anden. Derfor er han også glad for, at de to runder ikke gik som planlagt. For IntroDus er i dag et godt sted uden at have fået investeringerne.

”Vi har altid været gode til at rejse penge for hurtigt. Vi har altid troet, vi havde en højere modenhed, end vi egentlig havde. Nu har vi for første gange rejst en runde, der svarer til vores modenhed,” siger han, og uddyber:

”Den første investering fik vi, da vi dårligt havde sendt den første faktura. Og bagefter gjorde vi alt det, man ikke skal gøre: Lejede dyre lokaler og ansatte for mange medarbejdere, så vi brændte alt for mange penge af. På den måde bankede vi os selv i knæ, og måtte få hår på brystet ved at skalere ned igen – en rejse der lærte os, at man udvikler sig langt mere under pres end under medvind,” siger han.

Netop ved at blive tvunget til at kæmpe for salg og omsætning, frem for at brænde flere investorpenge af på store, forkromede strategier, lærte IntroDus sit marked meget bedre at kende.

”Set i bakspejlet tror jeg, det var rigtig godt, at vi ikke fik lukket Seedsr-runden. Det fik os i hvert fald til at indse, at vi havde et langt mere modent produkt, end vi troede. Vi skulle nok langt tidligere have fokuseret på at få det afsat, for det kunne sagtens sælges,” siger han.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY