Startup Guide World har landet en investering på to millioner kroner fra en privat investor. Nu skal Startup Guides bøger fra 17 byer oversættes til koder, og der skal skabes et globalt online netværk på platform.

Read English version here.

Hvis du har haft din daglige gang i startup-miljøet – eller besøgt et kontorfællesskab i Danmark i de seneste tre år – så er der god chance for, at du har bladret i et aarhusiansk eller københavnsk eksemplar af bogen Startup Guide.

Bøgerne er en guide til iværksættere, der har brug for et overblik over alt fra kontorfællesskaber og inkubationsmiljøer til andre startups og investorer i det lokale økosystem.

I dag har 17 byer rundt om i Europa og Israel deres egen Startup Guide.

Nu har Startup Guide World, der er udgiveren bag bøgerne, landet en investering på to millioner kroner. Investeringen skal kickstarte digitaliseringen af det analoge format.

“Nu kan vi virkelig trykke på speederen,” siger Sissel Hansen, der er stifter og CEO af Startup Guide World.

Iværksætteri på koder

De friske millioner, der kommer fra en privat investor, skal bruges til at lægge sidste hånd på en online værktøjskasse til iværksættere over hele kloden. Platformen går live i en betaversion i dag og målet er at iværksættere i 20 lande er aktive på platformen om to år. 

“Vi har arbejdet på platformen længe, og vi lærer noget nyt hver gang, vi udgiver en ny bog. Vi er ved at være så rutinerede, at vi har fundet det rigtige fit og ved hvilke behov, der opstår i forskellige faser af et startups livscyklus. Derfor er det vores ambition, at platformen bliver en central del af brugernes daglige drift fra forretningsplan til kontrakthåndtering,” siger Sissel Hansen.

Det er målet, at iværksættere skal bruge platformen som et internt arbejdsredskab og til at give eksterne relationer som investorer eller kunder adgang til dokumenter og oplysninger, når behovet opstår. Tænk på en kombination af Slack, Google Docs og skabeloner til forretningsplaner og andre nødvendige dokumenter.

“Platformen bygger på den viden og de store mængde data, vi har fra vores udgivelser. Kombineret med at vi fremadrettet kan følge virksomhederne på platformen, og den viden vi har i forvejen, kan vi også tilbyde matchmaking mellem startups og investorer og større virksomheder, der vil arbejde med startups,” siger Sissel Hansen.

Et næsten umuligt projekt

Det hele startede, da Sissel Hansen flyttede til Berlin fra København i 2014. Hun troede egentlig, at hun skulle ud på en anden rejse med et andet projekt. Men på fremmed grund med et fremmed sprog var det næsten umuligt at navigere i byen.

“Startups var virkelig brandvarmt. Folk kom fra hele verden, og der var en energi for at skabe deres eget og sætte gang i tingene igen efter finanskrisen – og der var og er penge i Tyskland og Berlin. Soundcloud boomede på det her tidspunkt, og Zalando var ved at blive rigtig stor. Men med de mange nye startups var der også kamp om investorernes gunst og talenternes arbejdskraft,” siger Sissel Hansen.

Men hvordan starter man en virksomheder? Og med så mange drømme var det også uundgåeligt at flere af dem ville briste – og hvad gør man så?

“Jeg startede fra bunden og fandt ud, af hvordan man opretter en virksomhed og prøvede bureaukratiet på egen krop. Så begyndte jeg at undersøge rekrutteringsplatforme og herefter mulighederne for bløde og hårde investeringer. Og når man er en del af et miljø, så lærer man også af andres succeser og fejltagelser. Generelt var det et spørgsmål om at forholde sig til ny kultur, mens man bygger en virksomhed – så det var imod mange odds,” siger Sissel Hansen.

Sissel Hansen

Blev ikke taget seriøst

Ligesom de iværksættere, Startup Guide ønsker at hjælpe, kæmpede Sissel Hansen og resten af teamet dengang med økonomien. I lang tid holdt hun fast i, at indholdet skulle formidles i et analogt bogformat.

Det var ikke en belsutning, der mødte lige stor opbakning alle steder.

“Folk skød det meget ned i starten. De kunne simpelthen ikke forstå bogideen. De ville have en app, en blog eller noget helt tredje. Når det var en bog, så var det et meget sødt projekt, som ikke rigtig blev taget seriøst. Og når du oveni købet kommer som kvinde og vil starte en forretning med en bog og ikke en teknologisk platform, så bekræfter du alle de fordomme, folk måtte have,” siger Sissel Hansen.

Men nu kommer den digitale platform – her fire år efter det hele startede. Og med den følger investering fra en privat investor, der ikke lyst til at fremstå i offentligheden, men har fulgt Startguiden i flere år.

“Jeg tror virkelig, at Startup Guide kan blive et succesfuldt globalt brand, ikke kun for startups, men også for den næste generations talenter,” siger han til TechSavvy Media.

Lokale partner og globalt perspektiv

Aarhus, Paris, Berlin, Trondheim, Madrid og Tel Aviv. Det er blot nogle af byerne, hvor Startup Guides formentlig skifter hænder på kontormiljøer og mellem iværksættere, og hvorfra data skal forme den nye platform.

Ifølge Sissel Hansen er bøgerne blev en del af de lokale økosystemer. Det skyldes, at Startup Guide World har lokale partnerne, der kender alle hjørner af økosystemet.

”Startup Guide World er skabt ud fra en overbevisning om, at de etablerede iværksættere er dem, der kender deres lokale økosystem bedst. Derfor er de den bedste kilde til konkret viden om, hvordan man lykkes med at starte en virksomhed i deres lokale by,” siger Sissel Hansen og fortsætter:

”Derfor har vi lokale partnere, hver gang vi går i gang med en ny bog. Den nye platform skal gøre det muligt for endnu flere iværksættere at bidrage til nuanceret og værdifuld viden.”

Starten af 2018 vil byde på flere nye bøger og New York, Tokyo & Hong Kong bliver formentlig de næste.

I næste uge kan du læse et længere interview med Sissel Hansen på TechSavvy.Media.

Startup Guide World teamet holder til dagligt til i den portugisiske hovedstad Lissabon.