You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Iværksætter Panelet

Investoren, community-direktøren og iværksætteren fælder dom over Iværksætter Panelets anbefalinger

I går kom Iværksætter Panelet med sine anbefalinger til regeringen. Vi har samlet reaktioner fra det danske startupøkosystem, der i overvejende grad er positive, men samtidig maner til besindighed indtil det står klart, hvad politikernes næste træk bliver.

I tiden fra Brian Mikkelsen nedsatte panelet, er der blevet sagt meget om Iværksætter Panelets arbejde. Derfor svarede panelets formand Tommy Ahlers i slutningen af august på kritikken om, at panelet blot var en kransekagefigur for regeringens image, i et indlæg på Finans.

Men nu er ventetiden ovre, for i går præsenterede Ivæærksætter Panelet sine 13 anbefalinger for regeringen, og det er tid til at forholde sig til de konkrete anbefalinger og til at kigge fremad.

Anbefalingerne fordeler sig på tre fokusområder: Det skal være lettere at skaffe kapital, tiltrække talent og generelt skabe en mere imødekommende kultur omkring iværksætteri.

Læs mere om anbefalingerne her.

Vi har spurgt en investor om, hvilken anbefaling han ser som den vigtigste, når der skal skabes lettere adgang til kapital. En community-direktør om, hvilket talenttiltag, der er mest brug for. Og en iværksætter er blevet spurgt, hvilket forslag, hun mener, er vigtigst, når vi skal skabe en imødekommende kultur omkring iværksætterne.

Konklusion? Hele pakken er ambitiøs. Men det er lige meget, hvis politikerne ikke lytter.

Investoren: ”Man er nødt til at få underskoven med”

Nicolai Højer er serieentreprenør og business angel og mener, at forslaget omkring investorfradrag på investeringer i unoterede aktier kan gøre en afgørende forskel.

”At investere i unoterede aktier er ekstremt risikofyldt. Hvis man kigger mod Storbritannien, er det et fradrag af samme karakter, der har gjort crowdfunding til en stor succes. Tager man tusind startups, er det måske kun én, der bliver noteret på børsen. Hvis det her forslag bliver gennemført vil almindelige danskere måske investere i startups. Man er nødt til at få underskoven med.”

Community-direktøren: ”De bedste folk skal have lyst til at komme til Danmark”

Michael Bak er managing direktor ved CPHFTW, der er et non-profit initiativ, som arbejder for et stærkere startup-økosystem i København. Han ser talent som det vigtigste indsatsområde nu og her. Bedre forhold omkring medarbejderaktier kan gøre det mere attraktivt for udlændinge at vælge Danmark. Men samtidig skal vi også huske at udvikle vores egne talenter.

”Hvis vi i fremtiden skal kunne etablere store nye danske virksomheder, så er det vigtigt, at de bedste folk har lyst til at komme til Danmark. Vi har ikke mulighed for at give høje lønninger i den her industri, der er warrants et af de håndtag, der bør skrues på. Derudover er det vigtigt, at styrke digitale kompetencer i uddannelsessystemet, og unge mennesker skal gøres bevidste om, at der findes jobs udenfor det corporate Danmark.”

Iværksætteren: ”Vi skal have en agil lovgivning”

Camilla Ley Valentin, Co-founder og CCO i Queue-it, hæfter sig ved, at Iværksætter Panelet er blevet bedt om at fortsætte efter deres anbefalinger. Det er vigtigt, at regeringen har dem som rådgivende organ fremover, mener hun. Men hvis Danmark virkelig skal ud af startuphullerne, så mener hun, at en opdateret og progressiv regulering af nye teknologier er i top fem over vigtige anbefalinger.

”Vi skal have en agil lovgivning, så vi kan blive et af de lande, der rykker først på ny teknologi. Der kan man trække på inspiration fra England og Holland. Hvis vi kan gøre det endnu bedre, så tror jeg på, at vi kan komme rigtig langt. Det ville virkelige gøre en stor forskel. Hvis ikke det bliver gennemført, så bliver mange af de andre forslag ligegyldige.”

UGENS STARTUP: