Selv med en god løsning og et stærkt team kan det det være svært for aarhusianske startups at rejse vækstkapital. Og det er ærgerligt, for potentialet er til mere, mener to venturekapitalfonde, som er begyndt at interesse sig for Aarhus.

Der er et stort potentiale i Aarhus som iværksætterby. Og potentialet er større, end hvad der reelt bliver forløst lige nu. Sådan ser Henrik Kristensen, Investment Associate i venturekapitalfonden Dreamcraft, på sin hjemby.

“Der er plads til større ambitioner i Aarhus, når det kommer til at tiltrække investeringer og vækste. For lige nu er der stor aktivitet blandt de aarhusianske business angels, mens jeg også ser, at der en større interesse fra venturekapitalfonde generelt,” siger Henrik Kristensen.

Henrik Kristensen Investment Associate i venturekapitalfonden Dreamcraft

Dreamcraft, der primært investerer i virksomheder på pre-seed og seed-stadiet, har selv kontor i København, men har tidligere investeret i tre aarhusianske virksomheder: Lead Famly, Organic Basics og ArtBoost.

“Som fond vil vi rigtig gerne investere i Aarhus og bidrage til at opbygge byens økosystem. Jeg ved, at The Link blandt andet arbejder hårdt på denne agenda, og det er meget positivt. Det kom for eksempel til udtryk ved arrangementet Townhall i slutningen af april, hvor investorer og founders mødtes på kryds og tværs. Det var en kæmpe succes,” siger Henrik Kristensen og uddyber:

“I dag oplever vi også, at startupmiljøet i Aarhus er en smule fragmenteret så for at gøre miljøet endnu bedre, kunne det være godt med mere organisering og ét samlingspunkt, hvor man kan tage hen og mærke byens iværksætterpuls.”

Aarhus mangler tech-talenter

Den finske venturekapitalfond Inventure har også blikket rettet mod Danmark. Fonden har tidligere investeret i fintech-virksomheden Anyday, og fondens næste investering kunne meget vel også være i en virksomhed fra Smilets By.

“Gode virksomheder kan komme hvor som helst fra, og stiftere fra hele landet, inklusiv Aarhus, har allerede bevist det,” siger Ekatarina Gianelli, partner i Inventure.

Ekatarina Gianelli partner i Inventure

Ekatarina Gianelle har førstehåndserfaring med danske virksomheder, da hun har været involveret i Inventures investering i hudplejevirksomheden Nøie. Derfor har hun også bemærket en af de udfordringer, som det danske iværksættermiljø står over for.

“En af de største udfordringer danske tech-virksomheder står over for, er tiltrækning og fastholdelse af talenter, især når det kommer til ledelse, vækst og kommercielle roller. Konkurrencen om talenter er global. Det er ikke nemt at overbevise folk med relevant erfaring til at flytte til København, og endnu sværere at tiltrække dem til byerne uden for hovedstadsregionen. Derfor har dette område brug for ekstra opmærksomhed,” siger Ekatarina Gianelle.

Uddannelse af virksomhederne

Før Henrik Kristensen kom til Dreamcraft i 2020, var han selv på en aarhusiansk iværksætterrejse med det sociale medie Flink, som i dag er lukket. Han har derfor mærket på egen krop, hvilke udfordringer der følger med at være iværksætter.

“Dengang ville jeg gerne have haft en dybere forståelse for hvordan venture-rejsen ser ud. For hvis du gerne vil ud og rejse venturekapital, er det afgørende, at du ved, hvordan du skal prioritere din tid og hvor stor en ejerandel du skal selv skal beholde på de forskellige stadier i rejsen,” siger Henrik Kristensen.

Han opfordrer derfor stifterne til at bruge tid på at snakke med venturefondene helt fra begyndelsen, så de får et bedre indblik i, hvad fondene leder efter og hvilke krav de har. Er det ikke en mulighed, kan virksomhederne tale med andre i miljøet, som allerede har fået en investering i hus.

“I forhold til ejerskab ser vi, at nogle stiftere ejer for lidt af virksomheden i de helt tidlige stadier til, at sådan nogle som os vil gå ind og investere. På seed niveau skal stifterne gerne eje omkring 80 procent af selskabet, før vi kan være sikre på, at de ikke bliver udvandet for meget på rejsen frem mod et stort exit,” siger Henrik Kristensen.

Hvis Aarhus skal leve op til sit potentiale og hente store investeringer hjem, handler det derfor også om, at iværksættermiljøet som helhed skal uddannes bedre. Og da vil ringene i vandet også brede sig.

“Det handler om at sætte nogle positive spiraler i gang, så når miljøet først bliver kickstartet, så kommer de gode cases til at være rollemodeller for nye gode cases. Dem, der lykkes med at lave et godt exit og får en masse penge med ud af en virksomhed, vil forhåbentligvis investere tilbage i miljøet og så bliver det for alvor rigtig spændende at følge det aarhusianske startupmiljø,” siger Henrik Kristensen.


FAKTA: Aarhus i tal

  • Aarhus har i alt skabt tre unicorns: Just Eat, Trustpilot og Lunar
  • Tilsammen har de i alt cirka 7.600 startups, der findes i Aarhus, tiltrukket 3,6 mia. Kroner det seneste år.
  • Danmark ligger nr. 7 på Global Innovation Index, et verdensomspændende indeks der måler landenes kapacitet for og succes med at innovere

Kilde: Startup Aarhus