På trods af COVID19-pandemien er sportstech-industrien i massiv fremgang. Succesen skyldes, at vi er blevet mere datadrevne og mere digitale, mener eksperter. De tror ikke, at branchen er tilnærmelsesvis færdig med at vokse.

Man skulle tro, at en pandemiperiode med begrænsede tilskuere til sportsbegivenheder ville lægge en dæmper på væksten inden for sportsteknologi. Ikke desto mindre har 2021 allerede slået rekord på investeringsfronten: I årest første seks måneder er der investeret for over 5 milliarder dollars (31 milliarder kroner) i branchen på verdensplan.

Enver Hansen, formand for sportstech-gruppen i Keystrone, advokat og tidligere direktør for ishockeyforbundet.

Udviklingen på området er ikke gået ubemærket hen for Keystones, som er et investornetværk for business angels. Her har man nedsat en særlig sportstech-gruppe med 15 investorer, der sammen har investeret i flere danske sportstech-startups. Formand for gruppen, advokat og tidligere direktør for ishockeyforbundet Enver Hansen, mener, at branchen generelt set har blomstret, selvom pandemien selvfølgelig nogle steder har kunnet mærkes

"Det er klart, at corona-pandemien har haft en effekt for de virksomheder, der har lidt under tilskuer- og rettighedseffekter - for dem der køber rettighederne, vil jo have nogle tilskuere på. Men sportstech-branchen som helhed har klaret sig godt under pandemien, især de digitale produkter, naturligvis," fortæller formanden for investeringsgruppen.

Alligevel regner han med, at branchen kommer til at overgå de i forvejen høje forventninger.

"Man regner med, at det globale sportstech-marked i 2024 vil runde 31 milliarder dollars (196 milliarder kroner), men det tror jeg, man kommer til at korrigere og opjustere. Det bliver måske tættere på 40 milliarder dollars (253 milliarder kroner) i 2024. Og der er min klare vurdering, at det får en afsmittende effekt på Danmark," fortsætter han.

Med andre ord: Sportstech-branchen boomer. Allerede efter første halvdel af 2021 er der 14 gange blevet rejst 100 millioner dollars eller mere i investeringsrunder fra sportstech-startups på globalt niveau. Det er det højeste tal nogensinde.

Forbrugerne vil måles og vejes

Sportstech-paraplybegrebet dækker blandt andet over digital fitness, fantasy sport og betting, performance tracking og fan engagement. Og succesen for mange af områderne kan tilskrives de makrotrends, vi ser overalt i verden: Vi vil måle, optimere og dele vores performance med venner og familie. Det mener Ulla Brockenhuus-Schack, der er partner i venturekapitalfonden Seed Capital.

”Overordnet set er sport både på det professionelle-, semi-professionelle- og amatørplan blevet datadrevet. Man vil som forbrugere gerne måle sig mod sig selv, sine venner og de professionelle topatleter. “Play with the pro”, som man siger. Kampen for talent er blevet en megatrend. Og for at være datadrevet, skal man bruge teknologi. Netop den kobling skaber en masse muligheder for tech-selskaberne,” fortæller hun.

Analysen deler Enver Hansen, som også peger på, at flere og flere har mulighed for at indrette sig professionelt, som de ønsker. Det medfører en højere grad af frihed til at dyrke favoritholdet og yndlingssportsgrenen. Og det får investorerne gradvist øje på.

"Sportstech er bestemt ikke et investerings-stedbarn, men bredt anerkendt. Det der afholder investorer fra sportstech, er det samme, som afholder dem fra alle mulige andre brancher. Der er tværtimod en stærk tro på, at der er vækst i den her branche - særligt i takt med, at folk globalt set får mere fritid at til engagere sig både som fans og sportsudøvere," vurderer formanden for Keystones-gruppen.

Ulla Brockenhuus-Schack, partner i venturekapitalfonden Seed Capital.

Et dansk forspring

Selvom danske sportstech-succeser som VEO, Endomondo, Tonser og Trackman kan tælles på få hænder, har iværksættere herhjemme alligevel et forspring, når de udvikler nye, digitale sportstech-løsninger.

"Danske virksomheder har en klar fordel, fordi testmarkedet er så godt i Danmark. Danskerne er i stor stil digitalt indfødte og derfor nogle meget kvalificerede brugere. Det kan være en fordel, når de danske virksomheder skal ud i den store verden, for det betyder, at mange af de digitale løsninger er internationale fra dag ét af," fortæller Enver Hansen.

Det er dog stadig store nationer som USA, Kina og Indien, der dominerer investeringsfeltet inden for sportsteknologi. Særligt sidstnævnte har markeret sig globalt med fantasy sport-virksomheden Dream 11, som det blev det første selskab i Indien nogensinde, der opnåede unicorn-status; et startup med en værdi på mere end 1 mia. dollars.

Det er ikke et tilfælde. Mange sportsteknologi-virksomheder nyder stor succes i disse tider, fordi deres digitale løsninger ligger i krydsfeltet mellem forskellige markeder og appellerer over en bred kam til forbrugerne.

”Det der er interessant, er ofte den consumer-vinkel, der er i branchen. Fordi virksomhederne ofte kan sprede sig til mange forskellige krydsfelter - som fx. som medievirksomheder, der leverer indhold - betyder det, at der er mange potentielle kundesegmenter. Det skaber en masse muligheder for techselskaberne,” siger Ulla Brockenhuus-Schack.