Enhjørning-benzin til nordiske startups: ByFounders lukker startupfond på 750 millioner

Venturefonden byFounders har rejst de sidste penge til sin første fond, og står nu klar til at investere over 750 millioner kroner i nordiske startups. Beløbet er det højeste rejst af en nordisk førstegangsfond, og blandt de nye støtter er Danske Bank og flere af de mest succesfulde startupstiftere i Norden.

Venturefonden byFounders har rejst de sidste penge til sin første fond, og står nu klar til at investere over 750 millioner kroner i nordiske startups. Beløbet er det højeste rejst af en nordisk førstegangsfond, og blandt de nye støtter er Danske Bank og flere af de mest succesfulde startupstiftere i Norden.

Det er tredje og sidste gang byFounders rejser penge for at lukke deres første fond på €100 millioner – eller 750 millioner kroner. Kapitalfonden består af en række både danske og udenlandske investorer. Den største investor er Vækstfonden, men også flere globale fonde har lagt en check i bunken, herunder Isomer Capital, Draper Esprit, Digital Garage samt en række fremtrædende familievirksomheder fra Norden.

Det glippede i første omgang, men efter flere års dialog lander byFounders et strategisk samarbejde med Danske Bank, der skyder et tocifret millionbeløb ind i fonden. Det var ellers meningen, at Danske Bank skulle have investeret allerede i september 2017, men det lykkedes ikke parterne at finde fælles fodslag for et strategisk samarbejde dengang.

Udover de institutionelle investorer har byFounders rejst godt 50 millioner kroner fra deres ’Founder Collective’, som består af mere end 50 erfarne startupstiftere, der ønsker at geninvestere de penge, deres succesfulde virksomheder har genereret, så endnu flere nordiske startups kan få succes.

Et sundt gruppepres på angels

Ifølge Tommy Andersen, der er managing partner i byFounder, er flere dygtige iværksættere, vendt hjem til Danmark over de seneste to til tre år efter flere år i USA, hvor de har bygget store, succesfulde virksomheder. Og de succesfulde iværksættere tager også ansvar i den nye fond.

”Vi ser en markant større vilje til at tage den velstand og formue, man har skabt, og bringe den i spil igen. Og så er der også en vis form for ’gruppepres’ iblandt de private investorer, fordi vi alle sammen ved, hvor vigtig den tidlige kapital er for startups. Så mange føler en god forpligtelse og mærker omverdenens forventning om, at hvis man har ressourcerne til at være med, så gør man det også,” siger Tommy Andersen, der sammen med Eric Lagier står i spidsen for byFounders

Blandt de erfarne startupstiftere, der er vendt hjem, er Gert Sylvest fra Tradeshift, David Helgason fra Unity og Morten Primdahl fra Zendesk. Og med ambitiøse, hjemvendte angels som medinvestorer, begyndte snebolden at rulle for byFounders.

”Da vi havde nået en kritiske masse af 20 investorer, så accelererede det hurtigt, for så var det også en interessant gruppe at være medlem af. Vi har en attraktiv model hvor man kan investere sin tid, ressourcer og penge – så pakken vi tilbyder, er ret interessant. Vi meldte fra starten ud og sagde, at vi ønskede at være en meget betydende faktor i Norden og Baltikum, ikke kun en mindre fond. Det her er ambitiøse mennesker, der gerne vil være en del af noget ambitiøst som har flyvehøjde,” siger Tommy Andersen.

Skal hjælpe nordiske startup globalt

ByFounders har en klar porteføljestrategi, og med mandat fra kollektivet har fonden til dags dato offentliggjort 11 investeringer i nordiske startups: Corti, Peergrade, Simple Feast, Cobalt, Spiio, SafetyWing, Drugstars, Omnio, Qurasense, Tame og Uizard. Og byFounders forventer at foretage 30 investeringer over de næste tre år med penge fra deres første fond.

“Penge er brændstof, men det siger ikke noget om, hvor godt bilen kører.”

Manglen på risikovillig kapital i Norden har skubbet mange nordiske og baltiske startups over Atlanten for at skalere og få adgang til yderligere finansiering. ByFounders ønsker at ændre dette ved at styrke båndene mellem Silicon Valley og Norden.

”Penge er brændstof på et startup, men det siger ikke noget om, hvor godt bilen kører. Vi kan være med til at bygge nogle virkelig sunde virksomheder i Norden og samtidig en bro til amerikanske marked, hvor vi har folk på stedet i Silicon Valley. Netværket giver også adgang til det amerikanske venture marked og mange har stærke forbindelser til de store tech-giganter som Apple og Google, som man normalt ikke kommer igennem til,” siger Tommy Andersen.

Kollektivet af erfarne startupstiftere udgør ifølge Tommy Andersen en kæmpestor kapacitet, og har samlet set en unik erfaring med at skalere i Norden og operere på globale markeder. Og med den første fond på plads kan byFounders endelig fokusere på at støtte den næste generation af ambitiøse startups med seed-runder, lejlighedsvise serie A-runder og ikke mindst kapaciteten fra netværket.

”Du kan dårligt nå at skabe en unicorn på under otte til ti år. Men Tradeshift markerer den nye generation af startups, der skal inspirere unge iværksættere. Det samme gør Peakon, der har haft stærk vækst og rejst mange penge de seneste 2-3 år, og en ny generation efter Unity og Zendesk begynder at bryde igennem,” siger Tommy Andersen.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY