IPR bør være en vigtig prioritet for enhver virksomhed

@Redaktionen
Flere virksomheder bør være opmærksomme på de muligheder, som intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR) udgør som et gavnligt kommercielt værktøj, der kan øge virksomhedens værdi. Plougmann Vingtoft har til formål at hjælpe nystartede virksomheder godt på vej med den årlige IP Matters-donation.

Sponsoreret: Artiklen er udgivet i samarbejde med Plougmann Vingtoft.


Innovationen blomstrer i Danmark, men konkurrencen er hård, især når man kigger uden for de danske grænser. Mange virksomheder prioriterer dog ikke IP-rettigheder, men det bør betragtes som en væsentlig del af forretningsstrategien.

“Mange undervurderer, hvor let det er at kopiere en idé, hvis den ikke er beskyttet, og mange ser patenter og varemærker som en dyr proces, som enten kan udskydes eller er helt unødvendig. Ikke desto mindre er det en kendsgerning, at hvis en virksomhed ikke ejer rettighederne til sine idéer, er de sjældent meget værd,” siger Finn Strøm Madsen, administrerende direktør i Plougmann Vingtoft, en konsulentvirksomhed med speciale i beskyttelse og kommercialisering af intellektuelle ejendomsrettigheder.


Hvorfor er IP-rettigheder vigtige?

IPR beskytter vigtige detaljer: Nogle gange giver det mening at søge om IP-beskyttelse, selv om opfindelsen ikke er helt ny. Små innovative detaljer gør hele forskellen.

IPR tiltrækker investorer: IP-rettigheder er investorernes sikkerhed for, at der er værdi i virksomheden, og at den er knyttet til virksomheden og ikke til enkeltpersoner.

IPR bør tidligt være en del af strategien: Det kan tage flere år, før et patent bliver godkendt. Derfor bør IP-rettigheder overvejes på et tidligt tidspunkt, før virksomheden offentliggør sine produkter eller tjenester.


Et kommercielt værktøj

Når man prioriterer IP-rettigheder, får man mulighed for at bruge dem strategisk. Derfor har Plougmann Vingtoft et internt teknologioverførselskontor (tto), som har specialiseret sig i værdiskabelse af nye teknologier og IP-rettigheder. Tto-teamet arbejder med en bred vifte af kunder lige fra universiteter, private virksomheder og startups til offentlige institutioner og investorer.

Finn Strøm Madsen, administrerende direktør i Plougmann Vingtoft.

“Kommercialisering af IP betyder, at ideer bliver til forretning ved at omdanne en ide eller opfindelse til et produkt eller en tjenesteydelse, der kan markedsføres eller licenseres. IP-rettigheder er med andre ord et kommercielt værktøj, som virksomheder kan bruge strategisk for at skabe en sund forretning og sikre fremtidig konkurrenceevne”, forklarer Finn Strøm Madsen.

IP Matters støtter bæredygtige idéer

I de seneste år har FN’s mål for bæredygtig udvikling (SDG’er) dannet grundlag for mange nye virksomheder, der bygger på gode idéer, som har brug for beskyttelse for at kunne vokse. Derfor arrangerer Plougmann Vingtoft den årlige donation “IP Matters” i samarbejde med investorenetværket Danish Business Angels (DanBAN). Hvert år doneres IP-rådgivning til en værdi af 50.000 kr. til en eller flere danske startup-virksomheder, der arbejder med FN’s verdensmål.

“Vi kan ikke redde verden med IP-rådgivning. Men vi kan sikre, at de dygtige, danske iværksættere, der introducerer bæredygtige løsninger, får den støtte, de har brug for til at gøre deres idé til en succesfuld forretning. Det er præcis, hvad de vil få med denne donation,” siger Finn Strøm Madsen.


IP Matters Donation

IP Matters’ donation af IP-rådgivning til en værdi af 50.000 kr. tildeles hvert år til en eller flere startups. Indtil videre er den blevet tildelt syv gange. Alle ansøgninger fra danske startups, der arbejder for et eller flere af FN’s verdensmål, bliver taget i betragtning.

Ansøgninger kan sendes hele året rundt via (frist 31. august): www.pv.dk/about/ip-matters.


Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.

Læs hele magasinet her:

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY