Den Gode Dag

IT-firma vil smadre fake news og bekæmpe løgne med data

IT-firma vil smadre fake news og bekæmpe løgne med data

Det er nødvendigt for samfundet at kende virkeligheden – men i strømmen af nyheder, er det nærmest umuligt at spotte de falske nyheder. Løsningen er blandt andet datastyring i særklasse.

Vesten præges af angst og negative historier selv om fakta viser, at vi aldrig har haft det bedre. 

Ser man på dataen, er eksempelvis ekstrem fattigdom faldende; de seneste 100 år er 70 procent ekstrem fattigdom nedkæmpet til godt ti procent. Hvornår det er udryddet, afhænger af, hvordan vi indsamler og bruger data. FN forventer, at vi når dette mål i 2030, men det kræver, at vi kender virkeligheden.

Inspireret af Hans Rosling

For nylig mistede vi en forkæmper for denne rene, databårne sandhed, nemlig den svenske statistiker Hans Rosling, men med hjælp fra markante personligheder inden for data, journalistik og erhvervsliv fortsætter det danske IT-firma CIMA Technologies kampen mod alternative fakta.

”Hos CIMA rebooter vi sandheden, og det kickstartes med teknologikonferencen Den Gode Dag. Her vil et hold af eksperter, bestående af ”designated coders”, datanørder og top-erhvervsfolk, belyse fake news, manipulation og vise kunsten at finde virkeligheden i data. Det burde jo ikke være en kunst, men det har desværre udviklet sig sådan,” siger Mogens Nørgaard, CEO hos CIMA.

Globale udfordringer skal løses med ny teknologi

Trods markant forbedrede levevilkår har vi stadig en mængde nationale og ikke mindst globale udfordringer, vi skal håndtere i dag, i morgen og i de næste år:

Opvarmning af kloden, flygtningestrømme, sygdomme og sult skal vi have fundet løsninger på, og her kan grundig big data-brug være vores guide. For det er kun med objektive fakta, at vi forstår planetens sande sundhedstilstand, så vi fremadrettet kan træffe de rigtige løsninger baseret på et oplyst grundlag.

Alternative ”sandheder” er nemlig med til at grave grøfterne dybere mellem sort og hvid, rød og blå, nord og syd. Grøftegraveriet er optakten til en uendelig mudderkamp med lutter tabere, mens data viser, at stort set alle er vindere – eller kan blive det.

”I dag bliver fakta alt for tit skubbet i baggrunden af politikere, medier og andre med egen dagsorden. Alt for ofte oplever vi gamle data, synspunkter og diskurser blive manipuleret og udnyttet til egen fordel, og det skal vi simpelthen lave om på,” siger Mogens Nørgaard, CEO fra CIMA Technologies.

Den Gode Dag i faktaens tjeneste

Teknologikonferencen Den Gode Dag finder sted den 18. maj hos KPH Volume i København og varer hele dagen fra klokken 09 til 17.30.

Her kan du møde dataeksperter fra CIMA, DR-journalist Nikolai Sonne og statslig it-direktør Taavi Kotka fra det gennemdigitaliserede Estland. Derudover vil der med afsæt i FN’s 17 verdensmål være real time coding for at demonstrere, hvordan vi mad teknologi kan løse komplicerede problemstillinger på kort tid.

TechSavvy Media er mediepartner på Den Gode Dag – følg med på vores Facebook-side.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste