Anders Fogh, Startup Central

Iværksætter, dit helbred er mindst lige så vigtigt som din virksomhed

@Anders Fogh

At være iværksætter kommer typisk med et benhårdt fokus på vækst, investeringer og forretningsudvikling. Men iværksætterne skal også huske helbredet, mener Anders Fogh. For det kan have alvorlige konsekvenser, hvis det daglige pusterum ignoreres. 

At være iværksætter kommer typisk med et benhårdt fokus på vækst, investeringer og forretningsudvikling. Men iværksætterne skal også huske helbredet, mener Anders Fogh. For det kan have alvorlige konsekvenser, hvis det daglige pusterum ignoreres. 

Anders Fogh, CEO og founder af Startup Central, stedet som skaber fremtidens succesfulde iværksættere. Jeg brænder for iværksætteri og håber på, at jeg kan gøre en forskel for din iværksætterrejse.


Inden jeg kaster mig ud i denne debat, vil jeg lige understrege, at jeg er far til fire.

Finans udgav i efteråret en artikel, hvori investorer advarer iværksættere om at slå bremsen i, før det er for sent. Iværksætterne presser sig simpelthen for hårdt og det går ud over deres helbred. Finans-artiklen henviser også til en Harvard-analyse, som viser, at de iværksættere som ikke bremser op i tide, risikerer at ødelægge sig selv og deres forretning.

Det vigtigste er altså mennesket bag forretningen, for ingen skal være så presset på grund af deres virksomhed, at det går ud over helbredet!

Det er dog samtidig svært at undgå, for når man får investering fra andre, er der et naturligt et pres på én. For investorerne ønsker jo, at pengene de investerer, kommer tilbage med en fortjeneste. Ellers er risikoen ikke dét værd.

Derfor vælger vi iværksættere og selvstændige selv det pres, vi lægger på os. For når andre investerer i os, gør de det ikke af venlighed, men for at booste deres kapital til nye højder med deres nye “lottokupon.” Det er selvfølgelig vigtigt, at investorerne anerkender muligheden for at tabe pengene der investeres, men iværksætteren må også være klar på, at det er et ansvar vi tager på os frivilligt.

Du har selv valgt det ekstra pres.

Kig indad

Techvirksomheder har ofte kapital i ryggen og gerne meget. Den kapital medfører en masse medarbejdere og mange markeder, man skal forholde sig til. Balance er derfor en vigtighed og evnen til at uddelegere ansvar til nøglemedarbejdere letter byrden.

Jeg tænker derfor, at vi som iværksættere skal kigge mere indad og vurdere: “Er jeg den rigtig CEO, frontfigur?” Der er ingen skam i at træde ned fra de store ansvarshavende roller. Brian Sørensen fra Cult gjorde det med stor succes i min optik. Selv Jeff Bezos hyrede en ny direktør i sommers.

For vi har hørt et utal af gange, at iværksættere arbejder 80 timer om ugen, og at det er det, der skal til… Men til hvad?

Jeg tror iværksættere i dag jagter en hellig gral, som de ikke selv kan visualisere for sig. Du må gerne jagte en milliardvirksomhed, men kend dine mål! På den måde får du mulighed for at sætte milestones, fejre dem og slå hjernen fra på din vej til det store mål.

Det giver også mulighed for at kunne vurdere undervejs, om tidsplanen må rykkes lidt for ikke at gå ned med mentale problemer. Du får mulighed for at stoppe op og tænke på dig selv.

Så til jer iværksættere derude, det kan lade sig gøre. Tag et skridt tilbage før du mister noget af dig selv.

Husk dit frifrum

Vi iværksættere er ikke ligestillet med lønmodtagere, men nogle gange ville det være godt, hvis vi kunne få nogle af deres egenskaber, eksempelvis egenskaben til at lade arbejdet ligge – det kan nemlig godt vente til i morgen.

For vi bærer alle et ansvar for at lægge mærke til tegn på mentale problemer og alle er ansvarlig for, at virksomheden når sine mål. Jeg forsøger selv at koble helt af blot en time hver dag og bestræber mig på at få mine seks timers søvn hver dag.

Husk at finde dit frirum hver evig eneste dag! Jeg har ondt af alle, som måtte vælte på grund af stress, depression og i nogle tilfælde hører vi om endnu værre udfald.

Personligt er jeg i 18 timers arbejdsdage i denne periode, men om lidt gearer jeg ned til 14 timer, for at passe på mig selv.

Pas på jer selv derude.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY