Krigsfortællingerne fra succesfulde iværksættere indeholder altid blod, sved og lange arbejdsuger på 70, 80 eller 100 timer. EU-lovgivning dikterer dog, at medarbejderne langt fra må arbejde så mange timer om ugen, og fra 1. juli træder en ny lov i kraft som kræver, at virksomheder i alle størrelser og former dokumenterer medarbejdernes arbejdstid. Og det er faldet iværksætteren Oliver Wang Hansen for brystet.
”Jeg er ikke jurist, og jeg er egentlig ikk sur på loven. Grundessensen er jo rigtig fin: Vi skal passe på hinanden, så vi ikke dør af overarbejde. Det jeg slår mig på er, hvor uoverskueligt det er lige pt, og hvor dyrt det kan blive at efterleve, hvis man ikke tænker sig om – især for iværksættere og SMV’er,” siger han.
Hvis virksomheder ikke registrerer arbejdstiden blandt deres medarbejdere, kan det medføre bøder. Derfor har han udviklet løsningen Tidsmester til simpel tidsregistrering – som mindre virksomheder kan implementere, så de lever op til lovkravene, og derefter glemme.
”Det er svært at indføre en lovgivning, som alle lønmodtagere bliver underlagt, når den hverken giver plus på top- eller bundlinjen. Især for SMV-segmentet. Jeg havde i bund og grund håbet, at staten ville komme med et tool, man kunne bruge, men der kom ikke noget. Så da vi kommer tættere og tættere på satte jeg mig for, at løse problemet på den simplest mulige måde,” siger Oliver Wang Hansen.
Fakta: Loven kort fortalt
Reglerne for medarbejderes arbejdstid er allerede lovpligtive, men fra 1. juli i år kommer der nye krav til at dokumentere arbejdstiden:
- Medarbejdere må ikke arbejde mere end 48 timer om ugen i gennemsnit over en periode på fire måneder.
- Medarbejdere skal have 11 timers sammenhængende hvilke indenfor 24 timer.
- Krav på én ugentlig fridag.
Den simplest mulige løsning
Den nye lovgivning kræver, at arbejdsgiveren tilbyder medarbejderne et system til at registrere arbejdstid, som er “tilgængeligt, pålideligt og objektivt”. Og det præcis hvad Tidsmester er – hverken mere eller mindre.
”Har medarbejderen en kontrakt på 37 timer, så pre-udfylder jeg 37 timer om ugen – 7,4 timer om dagen – og så er det op til dig som medarbrejder at ændre det, hvis du arbejder mere eller mindre. Arbejder man indenfor de lovmæssige rammer, kører systemet bare af sig selv i baggrunden, men nærmer en medarbejder sig en af grænserne får den ansvarlige chef en notifikation,” forklarer Oliver Wang Hansen.
Ikke den næste unicornUnicorn er et udtryk, der bruges til at beskrive en startup-virksomhed, der har nået en værdiansættelse på 1 milliard dollars eller mere. More
Tidsmester er startet med Oliver Wang Hansens egne behov, og sælges nu, så andre iværksættere kan imødekomme de nye krav. Men herfra er der ikke de store udviklignsplaner: Løsningen skal forblive simpel.
“Jeg har lavet noget, som en masse får gavn af. Jeg tager selvfølgelig også penge for det, så helt Moder Teressa er jeg ikke. Men jeg tror ikke, at Tidsmester er den næste unicorn, og det er heller ikke meningen, at jeg skal have medarbejdere lige nu. Det er meningen, at det skal være en simpel hjælp til folk, så de kan leve op til lovgivningen,” siger han.
Samtidig har Oliver Wang Hansen svært ved at skjule sin indignation over bureaukratiet i lovgivningen. Som eksempel nævner han, at en advokat jo gerne må fakturere over 48 timer om ugen – de må bare ikke arbejde mere end 48 timer om ugen. Nogle kan derfor måske se fidusen i at adskille registrering af arbejdstid og fakturering.
”Jeg er ikke imod 48-timers reglen. De fleste jeg kender, kan bare godt passe på sig selv. Det må være ekstremt svært at køre nogen som helst form for karriere, med den her nye lovgivning, når man starter og er helt grøn, men ikke må arbejde mere end 48 timer om ugen. Jeg er ikke nødvendigvis fortaler for, at man tager den vej, men det kræver bare hårdt arbejde, hvis man gerne vil være en af de bedste,” siger han.