This post is also available in: English
Der er oftest en bagside af medaljen, når iværksættere kaster sig ud i nye eventyr. I “Iværksætterrejsen” dykker vi ned i historierne bag nogle inspirerende danske iværksættere. Gennem eksklusive interviews får vi et indblik i deres rejse, udfordringer, triumfer og læring undervejs i startuplivet.
Hvad er det, du kommer fra, som har gjort, at du er endt der hvor du er nu?
Jeg har ikke den klare fortælling, som jeg godt kan høre nogle iværksættere har, når de skal beskrive hvorfor de er endt hvor de er. Jeg forstår også godt behovet for sådan en fortælling, men jeg har faktisk lavet utroligt mange forskellige ting.
Jeg har været svømmetræner for heste, stået i Frugt & Grønt i Føtex, læst litteratur på universitetet og startet 5 virksomheder indenfor vidt forskellige områder. Det har jeg også skrevet en lang række bøger om, hvor jeg særlig har fokus på det at få idéer til at blive til virkelighed.
Derfor har jeg ikke et klar og strømlinet narrativ, men hvis jeg alligevel SKAL pege på noget, så må det være en opvækst hos min mor. Der blev nærmest aldrig blev sagt nej, hvilket gjorde at jeg fik troen på at nærmest alt var muligt. Jeg begyndte allerede som lille, at gå rundt og sælge et nyhedsblad med ’breaking news’ på den lokale vej. Jeg byggede digitale verdener i computerspil som Sim City og Civilization. Så på mange måder er det, jeg laver i dag, bare voksenudgaver af ting, jeg elskede som barn.
Hvad er én ting du har lært af din rejse som iværksætter, som du gerne vil give videre til andre?
Jeg har været syg to gange med svær stress, som også udviklede sig til depressioner. Derfor ønsker jeg for alt i verden at andre, passer rigtig godt på sig selv så de ikke når derud. Det er nemt som iværksætter at glemme at have sig selv med i hvad man laver, fordi man hurtigt kan komme til at forveksle sin passion med grænseløshed. Vi har jo alle grænser. Selvom det ikke er sikkert, at man kender sine grænser fra start, så er det vigtigt at respektere dem når man lærer dem at kende. Jeg har selv fokus på at trække vejret langsommere og dybere i hverdagen.
Hvad er de tre største “fuck-ups” du har lavet på din rejse.
Der er særlig tre “fuck-ups”, som jeg har lært af og som jeg vil gøre alt for at undgå at lave igen. Særligt det, at jeg ikke passede på mig selv, gjorde at min livsglæde i perioder forsvandt.
I en af mine tidligere startups sagde jeg ja til penge fra investorer, som jeg ikke kunne med på et værdimæssigt plan. Derfor endte det heller ikke godt, hvorfor jeg appellerer til at man løbende mærker efter om det føles rigtigt. Hvis det ikke gør, så respekter den følelse. Det er din virksomhed, der skal tjene dig. Ikke omvendt.
Min utålmodighed er ikke altid til min fordel. Den giver mig et kæmpe drive, men modvægten er, at jeg ikke altid når at få mærket ordentligt efter og får screenet de folk, jeg entrere med. Det lærte jeg på den hårde måde ved, at jeg i et tidligere startup fandt en co-founder, som ikke var til at stole på. Men med min nuværende co-founder Anders Thiim Harder er det lige modsat. Vi er bedste venner privat, og det er guld værd rent professionelt, for man ved altid, at man kan stole på hinanden, fordi man holder af hinanden som mennesker.
Hvis du kunne give dig selv tre råd inden du sprang ud som iværksætter, hvilke ville det være?
Hvis jeg kunne spole tiden tilbage, så ville jeg helt sikkert undgå mange af de fejl som jeg har begået, men omvendt, hvis jeg ikke havde taget den rejse, så ville jeg ikke sidde her nu og give de tre følgende råd;
Overordnet ville jeg fortælle mig selv, at jeg skulle kigge mere ud i verden. Alle de mange idéer, jeg måtte have, skulle jeg stille tre helt afgørende spørgsmål: A) Ligner det, at timingen er rigtig nu? B) Er det en idé, som er værd at bruge mange timer, kræfter og energi på? C) Er det missionen vigtig nok, og er det noget verden reelt har brug for? Hvis ikke jeg ville kunne svare ja på de tre spørgsmål, så skulle idéen smides væk og i stedet tænke i nye baner.
Udover at have fokus på sig selv og sin virksomhed, så har jeg lært, at timing er alfa omega. Jeg var flere år forud for podcast-virksomheden, Podimo, hvor jeg havde bygget noget næsten identisk, men det var ligegyldigt, for timingen var helt skæv. Omvendt havde jeg gang i en lovende startup, da finanskrisen så ramte med et brag. Den sidste del havde været meget svær at forudsige, men man kan alligevel godt forsøge at tage højde for timingen, et stykke henad af vejen.
Så jeg ville fortælle mig selv, at jeg skulle holde øje med hvad der trender i store markeder som i Asien og USA, da de nogle gange kan være forud for os i Danmark.
Hvad skal der ske herfra?
Faktisk ikke så meget på arbejds- og iværksætterfronten, udover at jeg vil blive ved med at være nysgerrig og idérig. Det er som driver mig, for så kan jeg samtidig formidle og forhåbentlig inspirere andre. Mine vigtigste prioriteringer for 2024, er at huske på at have tid og overskud til at prioritere mine venner og lave ting, blot fordi det er sjovt. Hvis det lykkes, så er det bare en bonus.
Jeg synes, at min og Anders’ nuværende startup JumpStory er på en virkelig meningsfyldt mission, men samtidig har vi det begge sådan, at der er et liv ved siden af. Det betyder ikke, at vi ikke giver den gas, men vi er samtidig nået til et sted på vores rejse, hvor det ikke må blive på bekostning af andre vigtige aspekter af livet. I det hele taget har jeg aldrig givet meget for Kickass og gå ”All-In” fortællingerne, og jeg ser dem mere som klichéer end gode råd. Så om vores startup bliver kæmpestor i fremtiden, det håber jeg på, men det bliver det ikke på bekostning af mit helbred eller balance i livet.