You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Iværksætterunge er et initiativ

Iværksætterkultur kan løfte udsatte skoleelever

Iværksætterunge er et pilotprojekt, hvor socialt udsatte elever skal undervises i entreprenørskab. I første omgang deltager en række Aarhusianske skoler, og hvis  det bliver en succes, så skal det implementeres på nationalt plan.

Iværksætteri er blandt andet unicorns, business angels og moonshots. Men kan det også være social politik? Det spørgsmål skal et Aarhusiansk pilotprojekt undersøge i de kommende år.

Iværksætterunge er det nye projekt, som otte aarhusianske skoler og en række lokale organisationer kommer til at deltage i. Elever fra 7. til 9. klasse skal igennem praktisk erfaring og undervisning opnå iværksætterkompetencer, der forhåbentligt spreder sig til de boligområder, hvor de bor.

Undervejs i processen vil et hold forskere følge processen for at evaluere på hvilken effekt projektet har på eleverne. Hvis resultaterne er positive, skal initiativet benyttes nationalt.

Iværksætteri supplerer bøgerne

Lone Jørgensen er skoleleder på Tilst skole, en af de deltagende skoler. Hendes håb er at det nye valgfag vil tiltale elever, der ikke interesserer sig for mere traditionelle fag:

”Vi ligger i et område, hvor der er en del børn, der kan være social udsatte. For dem må den boglige faglighed aldrig stå alene – det kan dette fag understøtte.”

Hun fremhæver, hvor vigtigt det er, at skabe en samlet indsats omkring de udsatte børn:

”Det tætte tværfaglige samarbejde på tværs af den boligsociale indsats, klubben og erhvervslivet giver en god effekt, der understøtter vores børn. Det gælder især de der har brug for en håndholdt indsats.”

Iværksætterunge kan blive social politik

International forskning peger på at elever efter undervisning i entreprenørskab får lyst til at blive iværksætter og at eleverne får større tiltro til egne evner og kompetencer. Der er tilmed en øget sandsynlighed for, at de senere i livet finder beskæftigelse indenfor erhverv med fokus på innovation.

”Flere studier har vist, at iværksætterundervisning kan skabe iværksætterånd hos unge og gøre dem parat til at engagere sig aktivt i samfundet. Dette projekt er en unik mulighed for forskningsmæssigt at opnå indsigt i effekter og kulturpåvirkning af en vedholdende indsats,” siger Kåre Moberg, seniorforsker og ph.d. ved Fonden for Entreprenørskab.

Fakta om Iværksætterunge:

  • A.P. Møllerske Støttefond har givet 3.9 millioner til Fonden for Entreprenørskab og Det Boligsociale Fællessekretariat i Aarhus til Iværksætterunge. Aarhus kommune er også med som samarbejdspartner.
  • Seks boligsociale helhedsplaner og otte skoler på tværs af Aarhus deltager i projektet.
  • Projektet følges af forskere i de 2 år, de unge deltager i undervisning og aktiviteter. Samtidig skal der udvikles en ”best practice”-model, så projektet efterfølgende kan kopieres og implementeres i skoler og udsatte boligområder landet over.
UGENS STARTUP: