This post is also available in: English
Faktaboks:
Ekstasen rammer sammen med underskriften på investeringsaftalen, men den kan hurtigt veksles til en tur i kulkælderen, hvis produktudviklingen slår fejl eller markedet vender.
Alle iværksættere oplever store op- og nedture. Dem sætter vi fokus på i “Iværksætterrejsen”, hvor en inspirerende iværksætter hver uge får mulighed for at dele deres oplevelser, udfordringer og triumfer fra startuplivet.
I en tid på barsel med to små børn befandt Marianne Fibæk sig ofte på mange af Aarhus’ caféer. Her fik hun altid stukket de små papkort i hånden, hvor man får den 10. kop kaffe gratis.
De endte tit i skraldespanden, derfor tænkte hun, at det måtte kunne gøres smartere og mere miljøvenligt. Løsningerne på markedet var for dyre for mindre virksomheder, indtil Marianne lancerede PhoneStamp og sprang ud som iværksætter i 2022.
Hun kommer fra en fortid som Sales Manager i Jysk og hendes mand arbejdede som datalog i Kamstrup, men har sidenhen tilsluttet sig startuppen. De har nu satset alt på deres iværksættereventyret, og er gået fuld tid.
Hvad har været det vildeste øjeblik på din iværksætterrejse?
Det er uden tvivl at have modtaget ‘Innofounder’. Det er virkelig et stort skulderklap når andre også kan se potentialet i det, man går og laver, og det giver bare mere blod på tanden. Jeg har hele tiden sagt til min mand, at hvis bare de giver os chancen for at pitche, så skal vi nok få den – og det gjorde vi så.
Jeg var blevet afvist af to omgange, og havde egentlig lidt opgivet at sende flere ansøgninger afsted. Men på et arrangement hos Tech Nordic Advocates kunne jeg spejle mig selv i andre, som allerede havde taget rejsen. Her fandt jeg ud af, at det ikke er unormalt først at få den efter 3. ansøgning – så tredje gang viste sig også at være lykkens gang for mig.
Læs også: Iværksætterrejsen: “Vi sad med følelsen af, at det hele var ved at smuldre mellem hænderne på os.”
Der var heller ingen i husstanden, som var i tvivl, da det en fredag aften blevet fejret med champagne. For jeg er normalt ikke så god til at fejre de små sejre, men denne gang kunne ekstasen ikke holdes tilbage.
Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv på rejsen?
En væsentlig grund til at jeg sprang ud som iværksætter var, at undgå den manglende fleksibiliteten fra mit gamle job. I dag er jeg primus motor i min egen virksomhed, frem for at være et lille tandhjul i et stort maskineri. Og hele den omstilling har selvfølgelig ændret noget hos mig.
Det er en stor drivkraft at kunne være en god rollemodel for mine børn. Før i tiden tog jeg oftest på arbejde, mere af pligt end af lyst, og i dag er det lige omvendt. At være iværksætter er en livsstil, så det har ændret hele mit liv, ikke kun mit arbejdsliv.
Mine prioriteringer har også ændret sig, og jeg har intet problem med at arbejde om aftenen, i stedet for at sidde på sofaen og se TV. Men det hele er jo selvfølgelig ikke rosenrødt, så jeg har lært, at hvor der er vilje er der en vej.
Hvor håber du, at du er på din iværksætterrejse om fem år?
Jeg håber, at vi er blevet et internationalt anerkendt brand, så jeg kan få lov til at tage mange af mine kasketter af og fordele dem ud til andre.
Jeg kan godt lide at drive forretning som del af en livsstil, hvor der hele tiden er noget som river lidt i en. Derfor bliver jeg nok aldrig helt tilfreds med bare at arbejde fra 8-16, så det håber jeg ikke ændrer sig.
Men eftersom vi sidder i dialog med flere investorer i øjeblikket, så vil jeg nøjes med ikke at sige for meget, og så lad os tage en snak igen om fem år.
3 fuck-ups fra iværksætterrejsen
- Jeg fik ikke sat ting i system fra starten af, så jeg havde ikke styr på mine tal og pipeline.
- Jeg spurgte ikke andre til råds, så jeg brugte lang tid og mange ressourcer på tingene.
- Jeg tegnede ikke de store linjer op i starten, så jeg kunne ikke tænke langsigtet nok. Det er en maraton og ikke en sprint.