This post is also available in: English
Ekstasen rammer sammen med underskriften på investeringsaftalen, men den kan hurtigt veksles til en tur i kulkælderen, hvis produktudviklingen slår fejl eller markedet vender.
Alle iværksættere oplever store op- og nedture. Dem sætter vi fokus på i “Iværksætterrejsen”, hvor en inspirerende iværksætter hver uge får mulighed for at dele deres oplevelser, udfordringer og triumfer fra startuplivet.
Jimmy Engelbrecht Sørensen har altid haft en drøm om at være iværksætter, inspireret af sin onkel og morfar, der begge havde deres egne virksomheder. Fra en tidlig alder oplevede han en fascination ved den frihed og respekt, der fulgte med at være selvstændig.
Han er vokset op med en forståelse af vigtigheden af at have en økonomisk forståelse, som udmundede sig i en universitetsgrad i økonomi. Under studietiden udviklede han en særlig interesse for IT, og i 2017 grundlagde han så sin første virksomhed med fokus på at hjælpe skolebørn med at holde koncentrationen. Selvom han ikke lykkedes med virksomheden, så skulle det vise sig at være startskuddet til et liv som iværksætter.
Læs også: Blodrødt internationalt marked: Lille dansk tech-startup er blandt de største – TechSavvy
Han fandt sin nye vej til iværksætteriet gennem acceleratoren The Kitchen på Aarhus Universitet. Her blev han matchet med andre iværksættere, og blev tilsluttet startuppet Workfeed. Hans tidligere erfaring fra et fritidsjob, hvor han håndterede vagtplanlægning, gav ham en god forståelse for det problem, som Workfeed var sat i verden for at løse. Og efter blot fire måneder blev Jimmy taget med som co-founder, hvor han sammen med sine partnere, Christian og Søren samt Rasmus, byggede videre på virksomheden.
Hvad har været det vildeste øjeblik på din iværksætterrejse?
En vigtig milepæl var vores funding runde, hvor vi pitchede for over 80 venturekapitalister og fik en værdiansættelseVærdiansættelse betyder at fastsætte værdien af en virksomhed, et aktiv eller en investering og kan også omtales som "valuation" på engelsk. I en dansk ko... More på 80 millioner kroner. Men vi oplevede mistillid fra den engelske venturefondEn venture-fond består af professionelle investorer, der finder start-ups og nystartede virksomheder, som de kan investere i og vejlede med henblik på at skab... More der ville investere, som ønskede fuld kontrol over virksomheden, trods det, at de kun bad om 20% af ejerskabet.
Igennem hele dialogen kunne vi mærke, at det ikke var et match for os. De var eksempelvis rasende over, at vi havde holdt weekend og ikke tog telefonen, så vi sad tilbage med en følelse af, at de troede at de ejede os. De ville give os håndjern på, og benyttede sig af alle de beskidte kneb. De vil kunne fyre os og indsætte nye i vores sted, i tilfælde af at vi blev uenige om noget, og samtidig ville de have 100% repræsentantskab i bestyrelsen. Så vi afslog tilbuddet.
Herefter mødte vi vores nuværende investor, David Heinemeyer Hansson, som investerede 1 million euro netop som pengekassen var ved at være tom. Han var mere afslappet og vi kunne mærke en gensidig tillid fra starten af, så det var et klart match.
Investeringen gav os mulighed for at vokse i et sundt tempo uden, at være fanget i et konstant “funding race”. I dag har vi et positivt ‘cash flow’ og meget af stressen er væk, og der har givet os muligheden for at være meget innovative.
Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv på rejsen?
Som tidligere aspirant i frømandskorpset så har jeg altid presset citronen og haft troen, at jeg kunne klare alle udfordringer jeg bliver mødt af. Men jeg har lært, at det ikke er nødvendigt at arbejde 70 timer om ugen.
Som ny iværksætter kan der være meget støj og distraktioner alle vegne fra. Alt lige fra administrative opgaver til alle dem der vil give et godt råd med på vejen. Det er vigtigt at holde fokus og ikke lade ydre påvirkninger styre retningen, men selv at blive i førersædet. Så jeg har lært at begrænse antallet af ting jeg forsøger at tackle på én gang.
Læs også: IT-virksomhed udfordrer normalen: Hvorfor skal alt software være på abonnement? – TechSavvy
Jeg har indset vigtigheden af, at minimere unødvendige stressfaktorer. At reflektere over ens daglige gøremål og følge dem til dør, så man undgår at være fanget i en stressboble. For hvis man tager et skridt tilbage, og erkender at man kun har en vis mængde kognitiv båndbredde til rådighed, så indser man at de fleste ting kan faktisk kan vente, og så bliver det egentlig meget nemmere at prioritere efter hvad der virkelig er vigtigt.
Indtil middag arbejder jeg fokuseret og effektiv, og lukker alt andet ude. Her bruger jeg “den gode stress” til at følge mine daglige gøremål til dørs. Efter middag tillader jeg min så at forholde mig til alle mulige ting og tage i mod input. For der er sjældent noget så akut, at det ikke kan vente og en almindelig arbejdsuge kan sagtens kombineres med et højt ambitionsniveau.
Hvor håber du, at du er på din iværksætterrejse om fem år?
Jeg håber, at jeg er samme sted og vi stadig ingen ambitioner har om at sælge virksomheden. Vi vil gerne beholde Workfeed og udbygge virksomheden. Vi er i dag syv personer, inklusive tre ejere, og jeg tror ikke, at antallet vil ændre sig voldsomt. Vi nyder at have et lille team, da det skaber en bedre dynamik og gør det lettere at agere hurtigt på et dynamisk marked.
Men selvom vi er små, er vi ambitiøse og ønsker at udbygge vores produkt og udvide til nye markeder, især i USA og Nordeuropa. Vi får allerede meget opmærksomhed fra spansktalende lande og USA. I dag har vi kontorer i København og Aarhus, men vi vil gerne være mere ‘remote’ og undgå for mange fysiske møder.
Jeg er også lige blevet far, så det er vigtigt for mig at kunne komme tidligere hjem, og derfor overvejer jeg at arbejde fem dage om vinteren og fire om sommeren for at skabe lidt forandring i min arbejdsrutine og skabe mere tid til familielivet.