You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Jakob Neua Nørgaard inden Regeringens udspil: “Det nye AirBnB ville aldrig blive skabt i Danmark”

Jakob Neua Nørgaard fik stor succes med Penneo, cloud-startuppet, som han både stiftede og drev helt op til et stort og succesfuldt exit. I dag kender de fleste ham nok som stifteren af den digitale ejendomsmægler platform Estaldo.

I anledning af Regeringens kommende iværksætterudspil spørger vi en række danske iværksættere om, hvordan det er at drive startups i Danmark, og hvad der står højest på deres politiske ønskeliste. I denne omgang er turen nået til Jakob Neua Nørgaard.

I anledning af Regeringens kommende iværksætterudspil spørger vi en række danske iværksættere om, hvordan det er at drive startups i Danmark, og hvad der står højest på deres politiske ønskeliste. I denne omgang er turen nået til Jakob Neua Nørgaard.

Regeringens længe ventede iværksætterudspil er lige på trapperne ifølge den politiske kalender.

Men hvad håber dem, det hele handler om – iværksætterne – egentlig selv på står i udspillet?

I anledningen af Regeringens kommende iværksætterudspil har vi talt med en række markante stemmer fra det danske startupøkosystem.

Om hvordan hverdagen egentlig er som iværksætter i Danmark. Om de største fordele og de mest ødelæggende benspænd. Og om, hvad der står øverst på deres politiske ønskeliste.


Jakob Neua Nørgaard er en veritabel kendis i det danske iværksættermiljø. Nogle kender ham måske fra Penneo, cloud-startuppet, som han både stiftede og drev helt op til et stort og succesfuldt exit.

Læs også: Stress stoppede serieiværksætter: “Da min søn fyldte to, følte jeg, at han lige var blevet født”

Men de fleste kender ham nok fra Løvens Hule, hvor han med sin nuværende virksomhed, den digitale ejendomsmægler platform Estaldo, hentede en tv-transmitteret millioninvestering fra selveste Jan Lehrmann.

Alt i alt: Med mere end 20 års erfaring i startupverdenen ved Jakob Neua Nørgaard om nogen, hvordan det er at være iværksætter i Danmark.


Hvad fungerer godt som iværksætter i Danmark?

“Der er masser af ting, der fungerer godt i Danmark. Det er forholdvist let at starte en virksomhed, at få startet sine systemer og generelt etablere sig organisatorisk og digital. Det er nemt at komme i gang, og det er positivt.”

Hvad er de største og mest konkrete udfordringer ved at være iværksætter i Danmark lige nu?

“Derfra bliver man bare væltet i regler.

Regler man aldrig har hørt om, og regler man ikke har nogen idé om, hvad handler om. Nogle træder i kraft, når virksomheden er på et par mennesker. Andre er mere branchespecifikke. Jeg vil ikke sige, de er dårlige. Men fælles for mange af dem er, at de er udtænkt fra et skrivebord.

Nærmest uagtet hvor lille virksomheden er, skal vi redegøre for APV, arbejdsmiljø og så videre, og så videre. Og så sidder du fire mand på en tømmerflåde med en bureaukratisk tjekliste, havde jeg nær sagt.

Her tænker jeg: Hvem hjælper det?”

Regeringen forventes i løbet af de næste måneder at præsentere et iværksætterudspil. Hvad ser du gerne, at der er med i det?

“Det er tre ting: Kapital, skatteregler og talent.

Hvis du begynder at tale med udenlandske investorer, og de kigger på danske skatteregler, går det hurtigt op for dem, at det er sjovere at kigge andre steder. Hvis du som dansk iværksætter får en idé til at skabe f.eks AirBnB, ville du aldrig få kapital nok.

Det nye AirBnB ville aldrig blive skabt i Danmark. Ikke fordi vi ikke kan bygge eller skalere det, men vi ville aldrig finde kapitalen til det. Når alle de store virksomheder flytter ud, handler det jo om skatteregler og kapital. Det er derfor, de ikke længere har hovedsæde i Danmark.

Derudover er jeg er meget stor fortaler for, at man får en løsning på lagerskatten. Fordi den er fuldstændig ødelæggende for alle børsnoteringer i Danmark. Vi bør simpelthen afskaffe den. Og så håber jeg, at de redder dem, der er blevet ramt af den – inklusiv mig selv.

Vi lider også under, at der ikke er nem adgang til talent. I hvert fald ikke i IT-branchen. Og jeg synes, man fra Regeringens side gør utroligt meget for ikke at gøre det nemmere.

Man har lukket de engelsktalende uddannelser, hvor vi ellers i Aalborg fik meget talent fra. Så den idé med at importere talent gennem uddannelser, har man formået at lukke ned gennem en decideret lov.

Og det er jo bare tåbeligt. Den skulle rulles tilbage. Jeg er helt med på, at problematikken har været omkring ubetalt SU-gæld, men jeg tror, der er en langt større gevinst ved, at man tager de udenlandske studerende ind på sigt.”

Politiske tiltag er én ting – men hvad kan vi som startups, aktører og medier selv gøre, for at få et bedre økosystem?

“Jeg tror, at vi som iværksættere har svært ved at gøre noget. Vi står med hovedet nede i drift, og så er det svært at gå rundt og være politisk samtidig.

Men tag f.eks. erhvervsfremmesystemet og en masse støtteprogrammer, hvoraf jeg selvfølgelig tror, nogle af dem hjælper og støtter iværksætterne. Men jeg vil hellere have en lavere skat. For at få 50.000 skal man sætte sig ned og sætte sig ind i regler, retningslinjer og dokumentationskrav og ender ofte med at tage mange, mange ressourcer fra virksomheden.

Organisationerne skulle prøve at sætte sig på anden side af bordet og overveje den forhindringsbane, man har fået bygget op. Mange af ansøgningsprocesser er sat op, så hvis du ikke formulerer dig på den rigtig måde, kan du ikke få støtte. Hvis du er kommet til at skrive ‘drift’ i stedet for ‘projekt’ f.eks. Man bruger meget tid på at sætte barrierer op i stedet for at lade iværksætterne løbe.

Så jeg tror ikke, at pengene ender de rigtige steder.

Vi bruger hvert år 4,5 milliard kroner på erhvervsstøtte, og en stor del af dem går til administration, kurser, offentlige medarbejder, studieture og så videre. Hvis man i stedet lavede et iværksætterlotteri med puljer af to millioner til alle med en god idé, så vil jeg vædde med, at vi ville ramme flere store succeser, end vi gør i dag.

Kan du se overskriften for dig? ‘Danmark giver millioner til gode idéer’

Derudover tror jeg i høj grad, at medierne kan være med til at tale startups op. Hvis man tager os f.eks, så ved jeg, hvad medierne skriver, når vi offentliggør vores årsrapporter, for vi laver ikke et plus, vi prøver stadig

Det bliver stadig en historie om, at nu er der røde tal og underskud. Det synes jeg ikke, man på samme måde møder i udlandet. AirBnb har nu underskud igen.

I stedet for at have en dansk mentalitet omkring, at det kommer aldrig til at gå.”

Hvad skal der til for gå næste skridt i Danmark?

“Vi er nødt til at huske på, at den måde vi historisk set er blevet rige på, er ved at handle med andre lande. Og i fremtiden kommer vi til at handle meget mere digitalt end fysisk. Min dreng på ni år har nærmest ikke noget legetøj. Men til gengæld har han for flere tusind kroner skins inde i RoadBlock.

Og der tror jeg, vi flytter hen. Digitale goods, services, varer. Det er det sted, økonomien driver hen. Men hvor kommer de varer fra, han har købt? Tyskland? Danmark? Kina?

Jeg savner en forståelse af, hvor vores eksport kommer fra i fremtiden. Det er jo den, vi iværksættere gerne vil være med til at bygge.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY