Hvordan ser fremtidens forretningsmodeller ud og hvilke talenter skal løse fremtidens udfordringer? Serieiværksætter Jimmy Maymann mener, at der skal større fokus på mening i stedet for forretning for forretningens skyld.
Cortex Lab og Technology Denmark inviterede i torsdags 200 unge iværksættere og studerendeder til debat om fremtidens talenter og den digitale transformation.
Facebooks nordiske topchef Martin Ingemansson fik serveretten og startede dagen med at give tilhørerne et indblik i, hvordan Facebook opbygger kultur og fostrer innovation. Det førte til spørgsmål fra salen, hvor flere blandt publikum var i interesseret i at vide, hvordan Facebook vil undgå at blive overhalet af konkurrenter i fremtiden. Martin Ingemansson mente dog ikke, at det scenarie var nært forestående: ”Jeg ser ikke umiddelbart nogle konkurrenter til Facebook netop nu”.
En udtalelse der førte til en kritisk kommentar eller to og som en af dagens hovedpersoner skulle tage op senere på dagen.
Efterfølgende indtog et panel af debattører scenen. I panelet var Årets Kvindelige Iværksætter Lisa Dalsgaard, AirHelp-stifter Nicolas Michaelsen, den lokale robot-iværksætter Tommy Otzen fra KUBO Robots og serie-iværksætter samt tidligere topchef hos både Huffington Post og AOL Jimmy Maymann.
Mangel på sammenhængskraft
Jimmy Maymann er manden bag flere internationale succeser. Først solgte han Neo Ideo for mere end 100 millioner kroner i 2000, dernæst GoViral for knapt 1 milliard kroner og senest AOL for 30 milliarder kroner. Derfor lyttede salen da også intenst, da han talte.
Jimmy Maymann er ikke en mand med store armbevægelser men med klare holdninger og meninger. Efter at have kritiseret Facebook – som han ikke mener bidrager med meget positivt i hverdagen -, Donald Trump og den amerikanske model rettede han fokus mod dagens dagsorden.
Blandt hans argumenter var, at humaniora er langt vigtigere, end vi lige nu mener. Filosofi og antropologi bør være obligatorisk i alle skoler og på business schools. Ifølge Jimmy Maymann skal vi ikke kun tale om, hvad vi skal leve af, men også stille os selv spørgsmålet: ”hvad vi skal leve for?”
Det manglende fokus på de menneskelige værdier er ifølge Jimmy Maymann medvirkende til, at mange nationer kæmper med at fastholde deres sammenhængskraft.
”Det er et kæmpe problem. Hvis virksomhederne ikke formår at omstille tilgangen om at forretning er forretning til at handle om mennesker og hvad vi kan gøre for hinanden, så kommer vi ud af en tangent, der styrker kommercielle interesser i stedet for at finde en dybere mening i vores arbejdsliv. Udover at dette i nogle lande skal tilskrives økonomiske kriser, så er det også et udtryk for, at der i forretningslivet ikke er indbygget nogen mening,” sagde Jimmy Maymann fra scenen.
Det affødte en klapsalve og flere anerkendende nik fra mange af de unge iværksættere og studerende, der var mødt frem.
Den danske model går forrest
Historisk set har Danmark imidlertid stået for en anden tilgang. Jimmy Maymann bruger velfærdssamfundet som eksempel og den høje grad af lighed har skabt og sikret sammenhængskraften. Derfor turde den danske regering også gå forrest i 1970’erne og satse på bæredygtig energi. Det gav ikke kun en klar vision for danskerne men gav også befolkningen et filosofisk standpunkt de kunne vedkende sig.
Det gav også et rygstød til erhvervslivet, som har ført til at Vestas i dag beskæftiger mere end 22.000 medarbejdere og tjener milliarder til både aktionærer og velfærdssamfundet.
Vestas er et eksempel på at værdibaserede virksomheder også kan være gode forretninger. Vestas er et godt bud på, hvordan vi ved at erkende udfordringerne og stå sammen som land kan bidrage til at løse nogle af verdens presserende problemer.
Ifølge Jimmy Maymann er spørgsmålet imidlertid, hvor nye store virksomheder skal komme fra i fremtiden? For lige nu synes vores tilgang ikke at afføde dem, mener han.
En samtale som helt sikkert vil fortsætte. Ikke kun i Odense men også i resten af landet. Både i torsdags men også over de kommende måneder og år.