You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Kan du heller ikke finde en teknisk co-founder? Softwareingeniørers risikoprofil passer ikke til startups

@Redaktionen

Selvom du har den perfekte idé til et nyt, revolutionerende startup, kan det være svært at finde en teknisk medstifter: 76% af tekniske profiler vil hellere have et fast job med en god løn end medejerskab og stifter-status i et startup.

Selvom du har den perfekte idé til et nyt, revolutionerende startup, kan det være svært at finde en teknisk medstifter: 76% af tekniske profiler vil hellere have et fast job med en god løn end medejerskab og stifter-status i et startup.

Det er helt afgørende at have det rigtige team, hvis du skal lande en investering fra en early-stage investor. Primært fordi, det er den parameter, investorerne bedst kan vurdere risikoen på, når startuppet endnu ikke har produkt eller traction.

Ideelt skal founding teamet bestå af kompetencer der tilsammen udgør resultatet af at man kan producere produktet og kommercialisere det. Her kan det især være svært at finde den rette, tekniske profil, der kan bygge produktet.

”Jeg har selv siddet som en kommerciel profil og skulle finde en CTO. Udover det har jeg sourcet og rekrutteret tekniske profiler til mere end 30 virksomheder. Den sværeste profil at finde er uden tvivl en teknisk co-founder, som skal acceptere risikoen ved at være co-founder af et startup,” siger Rasmus Bruun, medstifter af STAFET.

Tidligere har han skrevet speciale om netop problemstillingen med at finde en teknisk co-founder. Her var konklusionen, at deres risikoprofil passer dårligt til startups.

”Jeg fandt blandt andet ud af, at 76 procent af tekniske profilers risikoprofil ikke passer til startups. Softwareingeniører foretrækker en højere løn frem for mere ejerandel. Størstedelen ville hellere engagere sig i et startup, efter at det har traction og/eller en investering,” siger Rasmus Bruun, der har været en del af startup-økosystemet de seneste 8 år.

En umulig validering

Rasmus Bruun pointerer en anden væsentlig udfordring. Når kommercielle profiler søger en teknisk founder, så begår de en systematisk fejl.

”Fejlen er simpel. De tror de kan vurdere en softwareudviklers kompetencer til at løfte opgaven. Man stiller nogle få overfladiske spørgsmål omkring deres viden, foretrukne teknologier, erfaring, er produktet skalérbart, time 2 market – bare for at nævne nogle. Der er flere fejl i den her approach,” mener Rasmus Bruun.

Helt grundlæggende mener han, det er forkert at tro, at man som kommerciel profil kan validere en teknisk profils kompetencer – ligesom det ikke ville give mening, at få en softwareudvikler til at validere en kommerciel profils kompetencer. Alligevel er det den tilgang, de fleste benytter sig af.

En anden tilgang

Spørger man Rasmus, så bør man vurdere og teste den tekniske profils logiske og teoretiske forståelse af software.

”Man er ikke en dygtig udvikler bare fordi man kan et framework. De skal kunne navigere i et komplekst landskab og se det større billede. De er også nødt til at have en god forretningsforståelse og kunne håndtere opgaver udover de software-relaterede opgaver. Og så skal der selvfølgelig være en god kemi,” siger han.

Der er dog et begrænset udbud af den slags profiler, og derfor har Rasmus Bruun startet STAFET med Simon Albrechtsen. Han har en baggrund som CTO i to startups og sagde sit job op i Microsoft for at blive en del af STAFET, der hjælper andre danske startups og SMV’er med at drive deres tekniske teams som en teknisk partner.

”Pt lykkedes kun cirka 30 procent af startups. Vores ambition er at slå den statistik, og vi mener, det er realistisk, fordi vi kommer med en pakke, der giver en konkurrencemæssig fordel i forhodl til at lykkes med et techstartup,” siger Rasmus. Bruun.


OM STAFET:

  • STAFET leverer tekniske ressourcer mod klassisk betaling eller equity.
  • Det er en løsning der passer særlig godt til de virksomheder der foretrækker at have fokus på de kommercielle aspekter i virksomheden og overlade det tekniske ansvar til andre med speciale herindefor.
  • STAFET er stiftet af Rasmus og Simon der har erfaring som stiftere af startups. De er uddannet fra hhv CBS og DTU hvor de også er blevet skolet hos Accelerace og Microsoft

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY