You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Kan firmabiler svare sig?

@Redaktionen

Dette er en annonce

Det kan lyde som en god deal at få en firmabil som medarbejder, eller det kan være en god mulighed for som virksomhed at sikre sig et bestemt image for sine ansatte over for kunderne. Firmabilen er ofte noget, virksomheden betaler for på mange punkter, og det kan derfor lyde som en billigere mulighed for at få en ny bil. Men kan det egentlig svare sig med en firmabil?

Firmabiler beskattes også

Hvis firmabilen stilles til rådighed fro medarbejderen til privat kørsel, også kendt som fri bil, skal firmabiler beskattes ligesom privatbiler, men det gøres på en lidt anden måde. Er det en firmabil af en noget ældre model, skal der betales vægtafgift på bil, mens de nyere modeller har grøn ejerafgift, der skal betales. Derudover beskattes bilen også af beskatningsgrundlaget, hvor det skattepligtige beløb er 23,5% af dette grundlag, op til 300.000 kr, samt 21,5% af det resterende beskatningsgrundlag. Der er derfor ikke de store forskelle på privatbiler og firmabiler på dette punkt – det ligger ofte i forsikringerne og deres omkostninger, som dækkes af virksomheden.

Hvad bruges firmabilen til?

For at finde ud af, om det giver mening at have en firmabil i stedet for en privat bil, er det vigtigt at overveje, hvad den skal bruges til, og hvor meget aftalen egentlig dækker. Hvis man som medarbejder skal køre meget rundt i forbindelse med sit arbejde, kan det være billigere at bruge en firmabil, hvis virksomheden ikke betaler befordringsgodtgørelse. Det er dog også vigtigt at finde ud af, hvad firmabilen må bruges til, hvis man som ansat har fået stillet fri bil til rådighed, og hvilke omkostninger, der dækkes, såsom eksempelvis brændstof og strøm på ferieture. Det er derfor vigtigt at finde ud af, hvor meget erhvervsmæssig kørsel, man som ansat egentlig foretager sig, da det har en indflydelse på rentabiliteten af en firmabil.

Grønne biler er billigere i afgifter

Ligesom med privatbiler er der også en bevægelse mod grønnere valg af firmabiler. Det gøres særligt gennem beskatningen, hvor det er betydeligt billigere med en elbil eller en hybridbil, da miljøafgiften ofte vil være blandt de laveste, mens det for benzin- og dieselbiler bliver noget dyrere. Det ses også særligt i den kommende udvikling af disse afgifte, der er vedtaget til at stige procentvist hvert år indtil 2026, hvor de grønnere biler stadig vil være i den billigste ende. Men valget af bil som firmabil afhænger ofte af virksomhedens budget og image, samt eventuelle gode tilbud hos leasingselskabet, hvor bilen anskaffes.

FLERE FRA COMMUNITY