DANSIC, Playground

Kaotisk legeplads skal kickstarte kollegie-innovation

@anders

En gruppe bygger en app til begrænsning af madspild

En ny bevægelse for bæredygtig brug af ressourcer vil motivere de unge på kollegierne til at engagere sig i bæredygtig omstilling. I slutningen af marts kickstartes bevægelsen med et stort event for alle.

CO2-kvoter og bæredygtig omstilling kan føles langt væk fra virkeligheden, selvom grøn omstilling handler om dig og mig og vores hverdag. Derfor sætter den nye bevægelse Reimagine Resources fokus på at disrupte hverdagen med nye vaner, idéer og teknologier. Og det er de unge på kollegierne, de vil have fat i.

“Når du flytter på kollegie, er du ofte lige flyttet hjemmefra; du definerer nye vaner og værdier, og hvis vi kan inspirere unge til at være optaget af bæredygtighed, så vil de også kræve bæredygtige tiltag på deres kollegium og senere i livet,” siger Malte Hertz Jansen, der er formand for Danish Social Innovation Club, DANSIC, der står bag bevægelsen Reimagine Resources.

Bevægelsen skal sørge for, at de grønne tiltag bliver indlejret i kollegiekulturen for på den måde at lægge pres på eksempelvis bestyrelsen om bæredygtig omstilling, forklarer Malte Hertz Jansen. Samtidig skal tiltagene vidensdeles kollegierne imellem, og der er også potentiale i at dele dem med andre boligforeninger eller lokale fællesskaber.

Guide, acceleratorer, acceleratorjunglen
En gruppes første prototype til deling af ressourcer og tid i et lille fællesskab

Organisering af socialt iværksætteri

DANSIC er en frivillig, studenterdrevet, non-profit organisation og en platform for social innovation i Danmark. De arrangerer workshops og events, og hvert år har de et nyt fokusområde. Indtil foråret er fokus på bæredygtighed. Herefter bliver DANSIC lukket ned og et nyt fokusområde valgt til næste periode.

For at projektet med bæredygtighed kan leve videre, kickstarter de derfor i slutningen af marts bevægelsen Reimagine Resources med eventet Playground. Målet med bevægelsen er at få organiseret noget af den sociale entreprenørskab, der lever på kollegierne.

“Der bliver allerede lavet grønne tiltag på kollegierne, men tiltagene bliver ikke delt kollegierne imellem, og ofte virker i de også kun i en begrænset periode, fordi der er nogle ildsjæle, der har startet dem,” siger Malte Hertz Jansen.

DANSIC er vigtig for den sociale innovation

DANSIC bliver bakket op af Lasse Zobel, der er konsulent i McKinsey og med i DANSIC’s advisory board. Han mener generelt at DANSIC er vigtig for den sociale innovation og entreprenørskab:

“På den internationale scene findes der allerede et utal af interessante løsningsmodeller, og det er derfor vigtigt med en organisation som DANSIC, der spiller en helt afgørende rolle, når det handler om at få inspireret mange til at engagere sig i social innovation og socialt iværksætteri i Danmark. Inspirationen kan hentes udefra, men mange løsninger må udvikles lokalt, og her spiller DANSIC som platform en betydelig rolle,” siger han på DANSIC’s hjemmeside.

Hedge fund, kapitalfonde, malmö, century analytics
En gruppe til et af DANSICs events bruger 3D doodlers til at designe deres første prototype på et bæredygtigt tiltag

Bro mellem kollegier og virksomheder

Løsninger på eksempelvis energiforbrug, affaldssortering og vandforbrug findes ikke kun i de enkelte kollegianeres vaner. Der er også intelligente løsninger som eksempelvis smart belysning og vandsparehaner, der kan gøre kollegierne grønnere.

“Der findes intelligente, grønne løsninger. De bliver bare ikke brugt og slet ikke i en grad, som vi kunne tænke os. Det handler for os om at bygge kollegierne smart op. Selvom kollegierne har stordriftsfordele, kan man implementere løsninger, der reducerer eksempelvis elforbruget endnu mere,” siger Malte Hertz Jansen.

For at det hele ikke bare bliver ved snakken, danner DANSIC bro mellem kollegierne og de virksomheder, der allerede arbejder med bæredygtig innovation.

“Lige nu bliver der arbejdet meget med smart living i de enkelte hjem, men der er også behov for, at man arbejder med idéer i større skalaer på for eksempel et kollegium,” siger Malte Hertz Jansen.

Prototype på genavendelse af typiske udsmidningsressourcer som eksempelvis kaffegrums

En stor, kaotisk legeplads af tiltag om bæredygtighed

Allerede nu har studerende og unge arbejdet i et innovationsforløb og defineret en række grønne tiltag til kollegierne. Dem bliver der bygget videre på i et stort event den 25.marts i samarbejde med Egmont Kollegiet. Eventet hedder Playground, og her bliver eventdeltagere stillet over for udfordringen at gentænke, hvordan ressourcer kan bruges bæredygtigt i et fællesskab.

Alle er velkomne til at deltage i eventets talks, debatter, workshops og showcases på eksisterende bæredygtige principper for byggeri og husholdninger. Eksempelvis fortæller forfatter Claus Skytte om socialt iværksætteri; du kan høre om Cph Villages containerbyggerier til studerende og lære, hvordan du kan udnytte dine dagligdags ressourcer bedre.

“Det bliver en stor kaotisk legeplads, hvor man vil blive blæst tilbage af alle de seje ting, der allerede sker,” siger Malte Hertz Jansen.

Playground afholdes den 25. marts 2017 på Egmont kollegiet i København kl. 11.00 – 19.00 og er åbent for alle – tilmeld dig her og følg med på Facebook.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY