Startuppet ShipTown har udviklet en ny type brændselscelle, der i praksis fungerer som en slags batteri – og har potentiale til at gøre en mærkbar forskel i den grønne omstilling på den helt store skala.
Med sit lune smil og rolige facon får Karsten Schibsbye det næsten til at lyde trivielt, selvom opgaven og ambitionen er enorm. Men han har også en halv karriere i vindindustrien og fem år som teknisk medarbejder i flere brint- og elektrolyse virksomheder bag sig – og dermed en helt særlig teknisk indsigt på området. Så da han faldt over en “glemt” type brændselscelle, som NASA har brugt i rummet, indså han, at den måtte kunne forbedres, så den også kunne bruges på jorden.
”Grundideen er, at vi har fået brændselscellen til at virke begge veje – som de eneste i verden, mig bekendt. I den samme dims kan vi lave el om til brint – og lave brinten tilbage til el igen. Ideen er, at når der er overskudsenergi, kan vi lave det om til brint. Og når vi senere får brug for elektricitet kan vi effektivt omdanne det tilbage igen gennem brændselscellen,” forklarer Karsten og tilføjer:
“Og som en sjov finurlighed fanger den faktisk CO2 undervejs.”
I praksis fungerer løsningen som et batteri, og opfindelsen har da også fået navnet H-Battery. Vejen til markedet er stadig lang, og første skridt mod at gøre opfindelse til en forretning er han lige nu ved at tage gennem Beyond Beta-programmet.
“Jeg fandt ud af, at skulle jeg nå at være selvstændig inden jeg blev for gammel, skulle det til at være,” siger Karsten Schibsbye med et smil.
Fakta: H-Battery
- “H-Batteriet” fra startuppet ShipTown er en videreudvikling af en alkalisk brændselscelle, som er en kendt og effektiv teknologi brugt af NASA i rummet – men som aldrig har fået sit gennembrud på jorden.
- Med sit oprindelige design havde brændselscellen problemer i atmosfærer med CO2, da CO2 reagerer med elektrolytten og forringer dens ydeevne. ShipTown har løst dette ved at tilføje en proces, hvor CO2 i luften reagerer med læsket kalk i systemet. Dette omdanner CO2 til kalksten, som kan opbevares eller anvendes. På den måde fjerner teknologien CO2 fra luften og gør brændselscellen anvendelig på jorden.
Fokus på forretning
Som deltager i Beyond Beta er Karsten blevet en del af en gruppe energi-startups, som alle arbejder på at gøre deres startups til forretninger.
”Jeg har nok haft det lidt sådan med Erhvervshusene: Hvad kan de lære mig? Men jeg må sige, at jeg blevet positivt overrasket over forløbet. Jeg har arbejdet med teknik hele mit liv, så det er jo en ny verden at lære at sælge sig selv – så jeg har lært en masse,” siger Karsten Schibsbye.
Lykkes det ShipTown at få brændselscellen klar til produktion på stor skala, er der mange anvendelsesmuligheder. Her har gennem programmet været med til at skærpe fokus mod de første brugsscenarier – som dog stadig spænder fra containerskibe til datacentre. Men forretningen har ikke desto mindre fået en mere central rolle gennem forløbet.
“Da jeg startede med at lave en pitch, var den meget teknisk – for det er jo der, jeg kommer fra. Men de færreste investorer putter penge i teknikken. De vil hellere høre om forretningen – hvordan teknikken kommer til at tjene penge, hvis det lykkes,” siger han.
En lang rejse
Effektiv energilagring er lige nu den største, manglende puslespil i den grønne omstilling. Mange arbejder med løsninger, men med 11 patentansøgninger har ShipTown måske fat i noget helt unikt.
Ambitionerne er store, men vejen til succes er stadig lang. De første små prototyper har vist, at det kan lade sig gøre. Der skal rejses penge til de næste, større projekter. Og først i 2028 forventer ShipTown for alvor at ramme markedet med løsningen.
“Vi har helt sikkert ambitioner om at blive store – så jeg har vist rodet mig ud i noget, hvor jeg skal være på arbejdsmarkedet i 5-10 år endnu. Vi ved jo godt, at tidshorisonten er lang, og lige nu leder vi efter en investering på 10-15 millioner for at nå næste niveau,” siger han.
Om: Beyond Beta
Beyond Beta er et accelerationsprogram for scale up virksomheder, som hjælper med at rejse den første finansiering gennem specifik læring og ekspertise. Det giver nem adgang til topmarkeder, kunder og strategiske partnere og der er 1:1 mentor-sessioner hver anden uge, skræddersyet til den specifikke sektor.
Beyond Beta har accelereret mere end 600 virksomheder, og af de Beyond Beta-startups, der sikrer finansiering, rejser de i gennemsnit 3,4 mio. DKK. Beyond Beta-startups har øget deres FTE’er med 28 %.
Der er nu åbent for ansøgning til batch 10, og du kan ansøge lige her.