Der skulle en krise til at gøre ’Brancheforeningen For Tech Startups’ til virkelighed. Men ambitionen er at sætte politisk aftryk mange år ud i fremtiden.

Snakken er blevet taget mange gange i alle afkroge af det danske startup-miljø: Hvorfor pokker har vi ikke en brancheorganisation, der sørger for at hjælpe tech-startups interesser og udfordringer ind på den politiske agenda?

Det krævede åbenbart en krise at gøre ambitionerne til virkelighed. For da corona ramte og hjælpepakker blev uddelt med rund hånd, var det som om, at ingen havde husket at repræsentere netop tech-startups og deres særlige krav ved forhandlingsbordet.

“Der var ikke en støttepakke til tech- og vækstiværksættere. Vi havde en oplevelse af, at politikerne og hele systemet havde glemt os. Der var flere tech-iværksættere ude at brokke sig, for pakkerne fungerede ikke for os. Og da flere havde sagt det, tog jeg bolden sammen med et par andre for at finde ud af, hvad det faktisk var en pakke, vi havde brug for,” fortæller Esben Gadsbøll, som er medstifter af WhiteAway.com og blandt andet har været med til at starte TechBBQ og har siddet i bestyrelsen i DanBan.

Esben Gadsbøll.

Arbejdet førte i første omgang til en investeringspakke, der gennem Vækstfonden skulle holde gang i investeringerne i startups. Og med den første succes, blev behovet for et mere permanent tiltag synligt.

”Der må være nogen, der ikke har snakket nok med politikerne, for vi er i hvert fald ikke blevet repræsenteret ordentligt. Og da vi så kunne se, at det faktisk virkede at tage dialogen, gik vi ud og fik 50 kendte iværksætteransigter til at starte ’Brancheforeningen for Tech Startups’ sammen,” siger Esben Gadsbøll.

Skal identificere egne, særlige behov

Efter organisatinoen blandende sig i det politiske arbejde, blev der vedtaget en ordning, hvor 3,4 mia. koner skulle kanaliseres ud i startups gennem en matching-ordning i Vækstfonden. Ordningen har fungeret sådan, at startups der har landet en investering fra private investorer, har kunnet få gearet investering tre gange op gennem Vækstfonden.

Og det er nok i virkeligheden et meget godt eksempel på de anderledes behov og dermed anderledes løsninger, som tech-startups ofte har brug for.

”Hjælpepakken skulle ikke støtte de unge iværksættere direkte, som det blev gjort med det øvrige erhvervsliv. Investorerne skulle være en del af pakken, så pengene ikke kom ud til en masse startups, der måske ikke ville overleve alligevel. Det dur ikke, at alle der kalder sig iværksættere kan blive holdt kunstigt i live. Derfor skulle investorerne ind over, så de kunne validere den enkelte case med deres egne penge,” fortæller Esben.


Faktaboks: Brancheforeningen for Tech Startups

  • Brancheforeningen for Tech Startups (BTS) er startet med en række prominente, danske tech-iværksættere i ryggen – blandt andet Peter Mühlmann fra Trystpilot, Mikkel Hippe Brun fra Tradeshift og Ulrik Bo Lrasen fra Falcon.io.
  • BTS vil være startupmiljøets talerør overfor politikerne, så techiværksætteres særlige behov kommer på den politiske dagsorden.
  • Foreningen vil være af iværksættere for iværksættere. Derfor er den også finansieret af startups-medlemmer frem for af staten, så den kan afbejde uafhængigt.
  • Det er muligt at melde sig ind i organisationen på https://www.techstartup.dk/members.

 

Viljen skal hjælpes på vej

Undervejs oplevede den unge organisation hurtigt, at der faktisk er en politisk interesse og en vilje for at gøre noget for tech-iværksættere.

”Politikerne vil jo faktisk gerne hjælpe iværksætterne. Men det er måske ikke så tit, de er ude for at forstå miljøet, og de har ikke selv været iværksættere. De forstår, at hvis techstartups får succes, har vi råd til velfærdssamfundet, men hvordan forstår de vores virkelighed?,” spørger Esben Gadsbøll.

Læs også: Danmark skal have sin egen brancheforening for tech-startups

Tech-startups og -iværksættere kræver en anden forståelsesramme end etablerede virksomheder. Den ramme vil organisationen hjælpe med at skabe.

”Det er derfor, relationsarbejdet er så vigtigt. Alle vil gerne snakke med os – fra højre til venstre. Klima, iværksætteri og digitalisering ligger højt på agendaen pt. Det her halve år har kun bekræftet os i, at vi har brug for at have en stemme,” siger Esben Gadsbøll.

Inviteret ind i maskinrummet

Ud over det meget konkrete resultat med investeringspakken, er Organisationen for Tech Startups nu også repræsenteret i et nyt digitalt partnerskab, der skal levere anbefalinger til, hvordan det offentlige og erhvervslivet kan udnytte digitalisering.

”For at få lagt de planer, er det bare ret vigtigt, at vi også får tænkt det ud fra iværksætternes behov, og ikke kun fra de store virksomheder, som også er med i arbejdsgruppen. Det er vigtigt, at vi er kommet med, så vi kan komme ind og flytte nogle af de ting, vi som community står og råber om udefra,” siger Esben Gadsbøll.

Samtidig har organisationen nedsat to interne arbejdsgrupper. Den ene skal kigge på udbudsreglerne i det offentlige, så startups også kan blive offentlige leverandører. Den anden arbejder på en bedre model for medarbejderaktier. Arbejdsgrupper der skal komme med helt konkrete bud til politikerne på, hvordan man kan løse de to udfordringer.

”Vi vil ikke bare råbe op om at noget skal ændres, uden at have kvalificerede bud på, hvordan man gør det,” forklarer Esben Gadsbøll.

Og det er i virkeligheden hele brancheforeningens eksistensberettigelse:

”Vi er stemmen for de store danske virksomheder, som ikke er startet endnu eller som stadig er små. Vi er ikke en døgnflue. Vi regner med at være her i mange år, hvor vi kan være med til at sørge for, at vi får et samfund, hvor vi kan skabe rammerne for de virksomheder, vi skal leve af om 20-30 år,” siger Esben Gadsbøll.

For at få den ønskede politiske gennemslagskraft opfordrer han startups til at melde sig ind i kampen. Enten ved at blive medlem af brancheforeningen eller ved at kontakte ham direkte på esben@techstartup.dk med konkrete udfordringer for vækst.