You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Sponseret – Robotudstilling sætter fokus på dystopisk teknologi

Vi skal skabe med hænderne fremfor hjernen. Det mener to Lego-designere, der har taget initiativ til en udstilling med robot-actionfigurer og elektronikaffald, som inviterer til at idegenerere i krydsfeltet mellem det digitale og det taktile.

En farvestrålende og kampklar robot, en muteret FM radio og en legetøjsbil på en mekanik-dystopisk platform er i øjeblikket udstillet under Mechxhibition i Spinderihallerne i Vejle.

“Mechs er store robotter, der udspringer fra sci-fi. Det er dem, vi kan sidde inden i og styre verden fra. Men hvorfor mechs? Fordi vi er skide bange for det. Jeg kan godt li’ teknologi, men kun så længe det er mennesker, der bestemmer over den,” forklarer Mani Zamani.

Sammen med Costin Benescu er han bagmand bag udstillingen Mechxhibition. En udstilling der blander KitBashing og Upcycling af gammel elektronik, så tilsammen får nyt liv og nye funktioner.

“Vi kitbasher ved for eksempel at blande et europæisk modelfly med et japansk robot-mech modelsæt. Nogle gange tilføjer vi også legetøjsklodser og mekaniske eller elektroniske komponenter fra gamle kameraer, kassettebåndsafspillere eller mobiltelefoner,” forklarer Costin Benescu.

Udstillingen er ikke udelukkende teknologi-dystopisk fremstød. Det er også en platform, hvor de to kunstnere og Lego-designere inviterer til workshops i KitBashing-trenden, så deltagerne kan få et nyt syn på mødet mellem digital- og taktil idegenerering.

KitBashing er en trend der startede hos modeltogsbyggerne De blandede forskellige togsæt for at få de sæt de ønskede sig Trenden har dog spredt sig til at inkludere alle slags byggesæt og kombinationer og bruges nu også til kreativ idegenerering og prototyping

Kreativt værksted for voksne

Som en del af Mechxhibition udstillingen inviterer de to bagmænd hver tirsdag til Art Jam. Udstyret med samlesæt og eletronikrester oplever deltagerne på egen krop de kan slippe kreativiteten fri.

“Det kan jo være, at der opstår nogle ideer undervejs. Det kan også være, der ikke opstår noget, men så laver man bare noget, og så har man haft det sjovt undervejs,” sagde en af deltagerne ved første Art Jam.

Og det er netop en del af præmissen: Usikkerheden. Byggeklodserne er på plads, men der er ingen plan for, hvad det skal blive til. Det handler i højere grad om at bruge hænderne til at udforske design og materialer – og udfordre “plejer”.

“Deltagerne er bare gået i gang med faktisk at skabe. De er ikke blevet blokeret af rammerne eller de mange materialer, men er bare gået i gang, og så er det allerede en succes,” siger Mani Zamani.

https://www.facebook.com/mechxhibition/videos/1691570607606114/

Nyt liv til gammelt elektronik

Selvom udstillingen primært har et kunstnerisk sigte, kan den legende og kreative tilgang, der ligger bag, også bruges som inspiration til prototyping eller kommerciel idegenerering – hvad end det handler om genbrug, DIY-projekter, sci-fi eller visuel storytelling. Det handler bare om at finde ud af, hvor fantasien kan bære et projekt hen, hvis den får lov.

“Vi bruger gamle elektronik-materialer til noget nyt. I genbrugsbutikker kan du finde et analogt kamera eller en printer til ingen penge, og du kan ikke forestille dig, hvor meget det kan bruges til,” siger han.

En halloween maske som er bygget af en gammel projekter.
En halloween maske som er bygget af en gammel projekter

Selvom udstillingen primært har et kunstnerisk sigte, kan den kreative leg også bruges til prototyping eller kommerciel idegenerering.

Ideudvikling skal være taktil

Blandingen af 3D-print og nye materialer med elektronikrester og traditionelle teknikker som træskæring er en effektiv vej til at skabe noget. Og især det taktile element mener Mani Zamani, sætter kreativiteten fri på en ny måde.

“Når du arbejder digitalt, har du ikke den luksus det er at føle produktet, før det er printet og færdigt. Som mennesker har vi brug for taktilitet. Selv i fremtiden, når alt bliver 3d-printet, er taktilitet nødvendig. Derfor er det godt at forbinde gamle og nye metoder,” siger han.

Selvom vores verden hele tiden bliver mere digital, håber han, at vi stadig husker at bruge hænderne til at finde på i stedet for hjernen.

“Jeg tror ikke, at vi i fremtiden udelukkende vil finde på friske ideer bag en skærm, hvor alt er digitalt. Mennesker er taktile. Jeg tror, der vil komme en periode, hvor folk har fået nok af det udelukkende digitale, og vil tilbage til mere taktilitet, så de to ting kommer til at fungere mere i samspil,” siger han.

UGENS STARTUP: