KPMG: Startupøkosystemet er underserviceret – men potentialet er stort med den rette rådgivning

KPMG Startup & Venture har specialiseret sig i at servicere startups fra early-stage hele vejen til scaleup og IPO.
@Redaktionen
De danske startups får ikke nok god rådgivning, når det kommer til regnskab og skat. Derfor går mange unge techvirksomheder glip af muligheder, mener revisionshuset KPMG, der har et team med fokus på startups og scaleups.

Sponsoreret: Artiklen er udgivet i samarbejde med KPMG.


Som startup kan det være svært at få tingene til at løbe rundt. Erfaringen viser at for mange unge danske virksomheder begår kritiske fodfejl eller ikke udnytter deres muligheder, fordi de ikke får den rette rådgivning.

Det afhjælpes ikke af en generel mangel på revisorer i Danmark. Særligt i startupøkosystemet, har de fleste revisionshuse nedprioriteret de unge virksomheder til fordel for de etablerede kunder, primært fordi de har en begrænset kapacitet. Revisionshuset KPMG, har siden 2014 specialiseret sig på området, gennem deres Venture & Startup-team, der i dag servicerer cirka 450 startups og scaleups.

”Startups og scaleups har den udfordring, at de har endnu mere brug for rådgivning end andre, men mange af startups ved ikke selv, hvilke emner de bør forholde sig til. Startups har behov for tålmodige rådgivere, men ofte bliver de nedprioriteret, da mange revisorer synes, det er nemmere at arbejde med mere modne kunder,” forklarer Morten Høgh-Petersen, Partner i KPMG Danmark, og leder af KPMG Venture & Startup team.


KPMG Venture & Startup

  • 25 medarbejdere, 4 statsautoriserede revisorer, i Aarhus og København
  • 450 kunder med udgangspunkt i startupmiljøet.
  • Servicerer startups lige fra early-stage til scaleup og IPO
  • Eksperter i selskabsstruktur (holding), Skattekreditordning (ll8x og ll8b), regnskab, skat, aktieoptioner (ll7p), investeringer, soft funding, exits, børsnoteringer og international ekspansion

Et problem for økosystemet

I Danmark er der sket en fordobling fra 150.000 til 325.000 kapitalselskaber de seneste 20 år, i samme periode er antallet af godkendte revisorer faldet.

”Startupøkosystemet er desværre underserviceret. Det er kritisk, for alle skalerbare virksomheder har brug for at have orden i penalhuset”

”Startupøkosystemet er desværre underserviceret. Det er kritisk, for alle skalerbare virksomheder har brug for at have orden i penalhuset. Ellers risikerer man, at investorer falder fra pga. fejl i moms, skat, regnskab og risikoen for at fejlene vokser sig store” fortæller Morten Høgh-Petersen.

Over de næste ti år vil blive endnu færre godkendte revisorer, mens mængden af startups og virksomheder forventes at stige. Det er en udfordring, da der er behov for øget rådgivning – ikke mindre.

”Det handler for de fleste startups om at få den rette rådgivning fra start af,” opsummerer han.

Morten Høgh Petersen Partner i KPMG Danmark og leder af KPMG Venture Startup team

Uudnyttede muligheder for startups

Et af eksemplerne på tendensen er brugen af skattekreditordningen (ll8x), som blev vedtaget af Folketinget i 2013. Ordningen gør, at startups, scaleups og andre vækstvirksomheder kan få udbetalt skatteværdien (22%) af et underskud på op til 25 mio. kr, hvis det relaterer sig til udgifter til forskning og udvikling. En skrøbelig fase, hvor virksomheder ofte savner likviditet.

I 2021 klargjorde SKAT, at deres fortolkning af, hvornår ordningen kan bruges, særligt ifht. softwareselskaber, er meget begrænset. En af effekterne af dette har været, at mange startups der udfører kvalificeret forskning og udvikling og deres rådgivere – i dag afholder sig fra at benytte ordning. Ordningen burde på trods af begrænsning ifht. software, fortsat gøre større gavn, end vi ser i praksis, særligt hos en del mindre startups, hvis aktivitet er teknologisk udvikling.

Hvis man har en tech startup, der laver konkret og innovativ udvikling, kan ”hver femte krone fås tilbage kontant op til de 22% af 25 mio. kr. pr. år. Men når mange ikke er bevidste om mulighederne, bruger de dem ikke. Det gode råd er, at man som minimum bør undersøge muligheden,” fortæller Morten Høgh-Petersen.

Derudover ser vi, at for få er opmærksomme på den regnskabstekniske mulighed for at aktivere udvikling som et immaterielt aktiv (altså lægge udviklingen på balancen). Det kan blive afgørende for selskabets egenkapital, og dermed soliditet. Mange startups forstår ikke vigtigheden af positiv egenkapital – som bla. Vækstfonden og leverandører går meget op i.

”Jeg tror, at en af det helt store udfordringer i de kommende år bliver adgang til kapital”

”Jeg tror, at en af det helt store udfordringer i de kommende år bliver adgang til kapital. Det vi forsøger at gøre, er at få startups til at træffe en masse små, gode beslutninger, som længere ud i fremtiden kan vise sig at øge muligheden for succes,” spår Høgh-Petersen.


Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.

Læs hele magasinet her:

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY