Kritikken hagler ned over Valuer efter børsnotering. Kan det ramme fremtidige børs-startups på troværdigheden?

En alt for høj værdisætning, en forsvundet founder og tvivl om forretningsmodellen: Kritikken har fået den nyligt noteret Valuer-aktie til at styrtbløde. Er vi lige nu vidne til offentlig startup-hustling på højeste plan, eller er børs-startuppet bare misforstået?

En alt for høj værdisætning, en forsvundet founder og tvivl om forretningsmodellen: Kritikken har fået den nyligt noteret Valuer-aktie til at styrtbløde. Er vi lige nu vidne til offentlig startup-hustling på højeste plan, eller er børs-startuppet bare misforstået?

Der er blevet skudt med skarpt efter det unge tech-startup Valuer i forbindelse med virksomhedens børsnotering i slutningen af februar.

Allerede inden selskabet rejste 100 mio. kroner og gik på børsen, var analytikere ude og kritisere værdisætningen på 300 mio. kroner. En kritik der efter noteringen er fulgt op af spekulation i, at investoren Michael Moesgaard har mobbet en stifter ud kort inden børsnoteringen. Og nu stilles der så spørgsmålstegn ved selve forretningsmodellen: Er den unge virksomhed Valuer en fremadstormende softwareleverandør eller bare en simpel konsulentvirksomhed med en tårnhøj værdisætning?

I sit børsprospekt forventer virksomheden, at vokse sin årligt tilbagevendende omsætning – dvs. omsætning gennem faste abonnementer – fra 5 mio. kroner og 7 kunder i 2020 til 74 mio. kroner og 64 kunder i 2023.

Men nu stilles der i Finans.dk spørgsmålstegn ved hele fundamentet for den plan. Flere af de kunder, som Valuer i sit prospekt omtaler i afsnittet om abonnementsmodellen, fastslår over for nyhedssitet, at de kun har benyttet værktøjet fra Valuer i en projektperiode – og altså ikke er faste abonnenter på løsningen, som ellers er kerneforretningsmodellen.

Og det er ifølge ”flere tidligere Valuer-medarbejdere,” der udtaler sig anonymt, hele problemet: Virksomheden har karakter af konsulentforretning og er altså ikke er en software-platform, som kunderne bliver ved med at betale for måned efter måned.

”Kunderne har absolut ingen grund til at besøge Valuers platform andet end den første dag, når de definerer deres forespørgsel, og den sidste dag, når de genererede resultater bliver leveret,” påstår en af de forhenværende medarbejdere til Finans.

Fastholder forventninger trods frit kursfald

Kritikken har givet Valuers troværdighed et knæk, men ledelsen i Valuer fastholder de høje forventninger til vækst. Forklaringen på de manglende gentegninger skal findes i, at den nyeste version af platformen er et teknologisk kvantespring, som løser problemerne med at fastholde kunderne. Helt i tråd med hvad Dennis Poulsen, medstifter og direktør i selskabet, tidligere udtalte til Techsavvy.media:

”I de tidligere versioner, hvor det hele var mere håndholdt, var der ikke et skaleringspotentiale. Men vi har udviklet teknologien i platformen for at gøre den så automatiseret som overhovedet mulig, og i dag sker 90 procent af arbejdsprocessen via platformens AI-teknologi. Derfor mener vi også, at vi er klar til at blive introduceret til det internationale marked og øge kundetilgangen,” siger Dennis Poulsen.

Læs også: Valuer har rejst 100 mio. i kritiseret børsnotering. Nu vil direktøren gerne have lov at tale om teknologi og vækst

Spørgsmålet om selve forretningsmodellen er særligt interessant, fordi SaaS er mere populært blandt investorerne end nogensinde før. Valuer fik da også en imponerende værdisætning på 300 mio. kroner med på vejen – på trods af at omsætning kun var nogle få millioner kroner ved børsnoteringen.

Siden noteringen er kursen og dermed værdigsætningen dog kun gået én vej: Ned. Med en overtegning på 190 procent burde investorerne ellers stå i kø for at få fingre i startuppets aktier, men siden børsnoteringen er værdisætningen faldet til 170 mio. kroner – svarende til et fald fra 200 mio. kroner til 70 mio. kroner, hvis man ikke medregner de 100 mio. kroner, som selve noteringen har pumpet ind i selskabet.

Og det voldsomme fald sammenholdt med kritikken har fået flere investorer til at overveje et gruppesøgsmål på Nordnets interne platform ”Shareville”. Det skriver IT Watch.

”Jeg har kigget nærmere på Valuer og dets prospekt og børsnotering og mener simpelthen at der er rum for at investorerne laver et gruppesøgsmål. Hovedanken er selskabet som har udeladt væsentlige oplysninger i prospektet ligesom der synes pyntet på sandheden i forhold til hvem der er faste kunder og ikke,” skriver en investor på platformen.

Startup-hustle koster troværdighed

I startupland er der egentlig ikke noget odiøst i, at et startup puster sig op. De er små udfordrere, der har brug for at virke så store og succesfulde som muligt, så de kan komme videre på vækstrejsen. Den aktuelle omsætning bliver i hvert fald ikke rundet ned overfor medierne, brugertallet dækker også ret inaktive brugere og antallet af både studiemedhjælpere og praktikanter tælles selvfølgelig med, når teamets størrelse skal offentliggøres. Selvfølgelig med en forventning om, at man når hen til de lettere oppustede tal lige om lidt.

Det har formentlig også være en taktik i Valuer, hvor de allerede for to år siden kunne fortælle IT Watch, at de var vokset fra 0 til 70 ansatte på ét år. Med en omsætning på 5 mio. har det næppe været fuldtidsstillinger.

Men Valuer er ikke længere bare et startup, hvor man kan slå store armbevægelser, kække udmeldinger og vilde ambitioner hen som den form for hustling, man må forvente fra et startup. I dag er Valuer en børsnoteret forretning, som private investorer har investeret deres sparekroner i, fordi de tror på løfterne i prospektet. Så dur det ikke længere bare at indhente vækstmålene, udvikle forretningsmodellen og bygge vingerne mens flyet er i luften – i hvert fald ikke, når de har lovet noget andet i børsprospektet.

Det gode spørgsmål er jo selvfølgelig, om Valuer rent faktisk har pustet en konsulentforretning op til at være det nye tech-guldæg. Eller om virksomheden bare er misforstået, kritikken er uberettiget, og Valuer rent faktisk allerede har styr på den avancerede AI-platform beskrevet i prospektet. Det ved kun Valuer selv.

Sikkert er det dog, at hele forløbet omkring børsnoteringen har været med til at så mistillid til startuppet. Kritikken er ikke bare hård ved investorernes pengepung – den kan i værste fald slide på troværdigheden overfor startups generelt. Og det er det sidste startup-Danmark har brug for lige nu, hvor en gryende aktiekultur overfor startups faktisk er ved at blive en reel mulighed for alternativ funding til vækstrejsen.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY