Artiklen er udarbejdet i samarbejde med TechBBQ.
Halvdelen af verdens befolkning har en ubehandlet mundsygdom, og det gør det til verdens mest undervurderede sundhedsproblem, hvis man spørger startuppet Adent Health.
Faktisk er der på verdensplan flere som ejer en mobiltelefon end en tandbørste. Og med den viden i bagagen har Adent Health udviklet en app, hvor brugeren tager billeder af sine tænder og mund samt svarer på spørgsmål om sin tandsundhed. Appen analyserer herefter munden og sammenligner resultatet med millioner af andre munde i databasen, inden den giver brugeren skræddersyede anbefalinger til at holde sin mund og tænder sunde.
”Alle munde er forskellige, og vi vil hjælpe brugerne med at skræddersy, hvilken tandpleje der passer netop til dem. På baggrund af vores algoritmer kan vi matche tandpleje baseret på, hvad der virker for lignende personer. Men vi stopper ikke der, for vi kan med vores app følge, om rutinerne faktisk har den ønskede forebyggende effekt over tid,” siger Richard Bundsgaard, CEO og medstifter af Adent Health.
På halvandet år har over 60.000 brugere fundet vej til appen. Det har for nyligt sikret startuppet en investering på 15 mio. kroner til at fortsætte væksten mod det meget ambitiøse mål: I 2025 vil Adent Health have hjulpet 50 millioner med at passe på deres mund og tænder.
Lærer fra begge lejre
Det danske startup har ud fra over 40.000 tandlægetimer udviklet kunstig intelligens, som kan scanne billeder fra en smartphone. Sammen med sit team af tandlæger og ingeniører har de fået appen certificeret som CE-mærket medicinsk udstyr med en præcision på over 95 procent, når man sammenligner med en tandlæges vurdering.
Der ligger altså solid forskning bag appen. Men Richard Bundsgaard forklarer, at virksomheden ikke kun kigger mod den forskningstunge life science-industri, men også lader sig inspirere af tech-startups fra andre brancher.
”Vi er lidt i begge lejre, og vi prøver at lære fra de bedste på begge sider,” siger stifteren.

Den veldokumenterede teknologi gør nemlig ikke automatisk appen til en succes. Og skal målet om 50 mio. brugere nås, skal løsningen pakkes ind i en ekstraordinær brugeroplevelse, som får appen til at sprede sig fra bruger til bruger.
”Der er jo ingen af os, der føler os som patienter, så det skal gøres til en brugeroplevelse – ligesom med et hvert andet digitalt produkt. Vi forventer ekstraordinære brugeroplevelser i dag, og her er Vivino – som også har investeret i os – et godt eksempel, vi kan lære af. De har godt nok ikke noget med sundhed at gøre, men de bruger også scan og ved en masse om at skabe en fed brugeroplevelse,” siger Richard Bundsgaard og fortsætter:
”Jeg tror magien sker, når man blander noget af det eksisterende med noget nyt. Fx når vi har tandlæger og sindssygt dygtige folk indenfor computer vision i samme lokale, så tandlægens skarpe hjerne kan omsætte til noget en computer kan replikere og lære af.”
Faktaboks: ”Bridging the Gap”
- Projektet “Bridging the Gap – A more connected life science ecosystem” har til formål at etablere netværk og knytte bånd på tværs af life science-sektoren (mellem biotech, medtech, healthtech og welfaretech m. fl). Samtidig skal projektet forbinde life science-sektoren med det øvrige iværksættermiljø i Danmark og Norden.
- TechBBQ fungerer som facilitator og katalysator i at etablere netværk, hvor alle er tættere knyttet til hinanden og kan drage fordel af hinandens viden.
- Projektet er finansieret af Novo Nordisk Fonden.
- Læs mere og se kortlægningen af økosystemet her: https://techbbq.dk/bridging-the-gap/
Både fart og forskning
Samtidig med at væksten skal accelereres for at nå millioner af brugere, ser Richard Bundsgaard dog også ind i videre udvikling af kerneproduktet.
”Vi er selvfølgelig ikke færdige med at bygge teknologi, og vi skal specielt lære af målingerne af effekten over tid. Der bliver solgt alt muligt behandling og pleje, men det kommer jo ned til effekt. Så det er det vi vil vise, og det vi handler med,” siger Richard Bundsgaard.
Den forskningsprægede tilgang rimer ikke altid med Facebook-mottoet ”move fast and break things”. Når man har med folks helbred at gøre, skal produktet helst være modent, inden det lanceres. Men i sidste ende handler det ifølge Adent-stifteren altid om den langsigtede effekt – og det gælder både healthtech-startups såvel som tech-startups i mere bred forstand.
”Healthtech er super stærke på data, og det kan man jo altid lære af. Hvis man sælger marketingssoftware skal man også vise, at man kan skaffe konverteringer til færre penge end konkurrenten – effekt er jo bare altid det, der tæller,” siger han.
Q&A: Morten Mølgaard Jensen, CEO – Copenhagen Bio Science Park
– Hvad kan tech-startups lære af lifescience-startups?
“Det kræver en helt særlig indsigt i sundhedssektoren at udvikle produkter og services, som både er kliniske godkendte, er anerkendte af specialister, som patienter stoler på og vil anvende, og som lever op til de strenge regulatoriske krav, der hersker i branchen. Den viden skal techstartups bruge, når de bevæger sig ind i sundhedssektoren.”
– Hvorfor skal lifescience-startups i højere grad blande sig med tech-startups fra andre industrier?
“De fleste tech-startups arbejder målrettet med systematisk dataindsamling, kunstig intelligens og data-analyse, og her kan life science-startups opnå en værdifuld viden om, hvordan de tilrettelægger deres egen dataindsamling. I de tidlige faser af udviklingen af et biotek & life science startup er klinisk evidens næste altid et centralt “value infliction point”, som skal opnås. Men mange kæmper med, hvordan de indsamler og behandler data i et omfang, som gør dette til en central værdi for projektet. Der er naturligvis en række faktorer, som spiller ind (adgang til kliniske forsøg, adgang til patientdata, mulighed for at opsætte monitorerede forsøg osv.), men i takt med at flere og flere startups netop forlader sig på analyse af patientdata som fundament for deres forretningsidé, så giver det rigtig god mening at søge inspiration i en branche (tech-branchen red.), som har arbejdet med dette meget længe.”