Platform-startuppet Lean Business søsætter et pilotprojekt med Randers Kommune, der skal digitalisere og højne kvaliteten af kommunens iværksætterindsatser. Projektet giver virksomheden viden, der kan bruges i udviklingen af en centraliseret platform for erhvervsfremmesystemet.
I april fremlagde et Forenklingsudvalg konklusionerne fra deres skrinlægning af det danske erhvervsfremmesystem. I korte træk opfordrer udvalget til, at der tyndes godt og grundigt ud i de mange tilbud, og at man nedlægger de regionale indsatser og placerer aktiviteterne i en erhvervsrådsbestyrelse. Budskabet er klart: erhvervsfremmesystemet skal centraliseres.
Det kan være sød musik i ørerne på Lean Business, der i en årrække har arbejdet på at udvikle en platform, der skaber et standardiseret format for rådgivning og træning målrettet iværksættere. Samtidig har Lean Business udviklet og kørt workshops, kurser og træning for iværksættere i Danmark, Skandinavien, England og Sydafrika.
Og noget tyder på, at Forenklingsudvalgets anbefalinger kan være vand på startuppets mølle. For nu søsætter de et pilotprojekt med Randers Kommune, der skal digitalisere og højne kvaliteten af kommunens iværksætterindsatser.
”Vi leverer et framework til Erhverv Randers, der består af en række byggeklodser og som kortlægger iværksætterrejsens forskellige trin, så de kan hjælpe iværksætterne på den mest effektive og strukturerede måde,” siger Christoffer Jakobson, der er CMOCMO betyder Chief Marketing Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds markedsføringsstrategier og branding. CMO’en leder marketingteamet og ar... More og Partner i Lean Business.
Han håber, at projektet kan validere platformens potentiale, og at det kan blive den centraliserede, nationale platform i fremtiden.
Under radaren
Forenklingsudvalget har fået mange uvenner i erhvervsfremmesystemet efter de offentliggjorde deres anbefalinger. Men hos Erhverv Randers anerkender man konklusionerne og er spændte på projektet, der har været nogen tid undervejs.
“Vi har ofte talt om, at vi gerne vil have en mere metodisk tilgang til iværksættervejledning. Vi har brug for indsigt i en verden, der ellers flyver lidt under vores radar, og en digital platform kan supplere vores vejledning af iværksætterne,” siger Jens Enevoldsen Kristensen, der er direktør i Erhverv Randers.
Ligesom Lean Business mener man, at projektet kan bidrage med vigtig viden, der senere kan bruges i udviklingen af et centraliseret system.
“Nogle ville måske undre sig over, hvorfor vi har lanceret dette pilotprojekt, når der skal bygges en central platform. Men processen starter mere eller mindre fra scratch. Pilotprojektet kan føre viden ind i udviklingen af en central platform, og det kan kun være en fordel,” siger Jens Kristensen.
Lang vej til centralisering
Trods flere års erfaring med rådgivning af iværksættere og opbygning af platform, tager Lean Business ikke let på opgaven.
“Det er klart vores ambition at være med, hvis der skal laves en central platform. Vi ser ikke nogen steder i verden en platform, der dækker et centraliseret formål, som det forenklingsudvalget beskriver. Derfor ser vi en stor styrke i at starte ud med pilotprojekter i en række kommuner og derigennem få viden omkring deres praksisser, samtidig med at de bliver mere struktureret end de er i dag,” siger Christoffer Jakobson.
Netop den viden og erfaring inden for entreprenørskab og IT har været afgørende for aftalen med Erhverv Randers.
“Det er altafgørende at have nogen, der ved noget om genstandsområdet, om iværksætteri og de udfordringer iværksættere har, når de starter deres virksomhed. Kombinationen af det og kompetencer til at udvikle platformen, synes jeg, er super spændende. Det med bare at have en it-virksomhed, der udvikler en platform, det vil jeg være bekymret for”, siger Jens Kristensen.
Hos Lean Business ser man da også blandingen af kompetencer som en afgørende styrke, hvis der i fremtiden skal kæmpes om at lave en central platform.
”Vi kan godt lide at omtale os selv som en entrepreneurship technology-virksomhed, fordi vi ikke bare kommer med teknologien, men også kommer med viden og know-how, der ligger bag det at drive iværksætteri. Det ser vi som en ret stor fordel over konkurrenter, der bare kommer ind med it-erfaring,” siger Christoffer Jakobson.