Green Mobility var det første startup, til at børsnotere sig på First North i 10 år. To uger senere fulgte Conferize trop i sommeren sidste år. I forbindelse med Happy Helpers børsnotering har vi snakket med de to startups omkring det første års tid som offentlige virksomheder.
Et værktøj til at digitalisere events og og dele-elbiler har ikke meget tilfælles. Men to startups, der står bag de to services, har. Både Conferize og GreenMobility gik på den danske vækstbørs, First North, for et lille års tid siden.
“Det er ikke en simpel ting at blive børsnoteret, men det er langt fra umuligt. Det er vigtigt, at man finder dygtige rådgivere, som man stoler på og kan arbejde tæt med i den intensive periode, der leder op til børsnoteringen,” siger Torben Andersen CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More ved GreenMobility.
Udover en god kemi med rådgiverteamet, så kræver en sømløs børsnotering også, at man har styr på de interne linjer og at der er orden i det finansielle penalhus fortæller Martin Ferro-Thomsen, der er CEO ved Conferize:
“Hele processen op til tog os cirka seks måneder, udover en god rådgiver fik vi også tilknyttet en CFOCFO betyder Chief Financial Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds økonomi og finansielle strategier. CFO’en spiller en central rolle i vir... More og eksterne advokater med erfaring indenfor børsnoteringer, og dem er der ikke så mange af i Danmark endnu. Og så skal du have nogen til at hjælpe med at fortælle din historie, det hyrede vi en PR-virksomhed til.”
Stramme strukturer skaber værdi
Når Martin Ferro-Thomsen taler med andre founders bliver han overrasket over, at en børsnotering sjældent indgår i deres muligheder for funding. Børsen bliver set som en støvet institution med strenge krav i økosystemet.
Han blev inviteret indenfor hos mange venturefonde, da han startede Conferize. Men timingen var aldrig rigtig, så den tid blev til spildtid. Herfra valgte han i stedet at fokusere på en kombination af angel-investering og børsnotering.
“Der er en del administrativt arbejde, der følger med, når man for eksempel skal omdanne til A/S- fra APS-selskab. Det var vigtigt for mig, at vi ikke havde gæld, jeg synes det er dårlig stil at tage hårdtarbejdende menneskers penge til at dække gæld. Man skal have et såkaldt tight ship, før man sætter sejl på en børsrejse,” siger Martin Ferro-Thomsen.
Med en børsnotering følger nye forpligtelserne over for aktionærer og offentligheden. I dag fylder kvartalsregnskaber eller selskabsmeddelelser meget og nogle startups frygter især den administrative del af en børsnotering, der følger med per lov. Men det tvungne arbejde bidrager med værdi ifølge Martin Ferro-Thomsen.
“Vi bruger ekstra kræfter på de her øvelser, men det betyder også at vi tager stilling til vores forretning langt mere regelmæssigt og struktureret end vi gjorde før. Det har været sundt for os at få bygget en række processer op omkring eksekvering, kommunikation og rapportering.”
Kort vej fra kommunikation til insiderinformation
En af de store udfordringer som nystartet børsvirksomhed er at finde ud af, hvornår information er så vigtig, at den kan være kursændrende for så skal den ikke længere kun deles på fredagsbaren, men på fondsbørsen.
“I de første måneder skulle vi lige finde ud af hvilke ben vi skulle stå på, når vi kommunikerede eksternt. Samtidig skulle jeg være opmærksom på, at jeg kunne komme til at gøre vores medarbejdere til insidere, hvis jeg sagde det forkerte til dem. Men det bliver hurtigt mere naturligt,” siger Torben Andersen CEO ved GreenMobility.
Det kan måske afskrække nogen, når man bliver pålagt at åbne døren indtil de inderste hjørner af ens forretningsmodel – og så hvert kvartal.
“Selvom man skal fortælle om nye produkter, så er det jo ikke et krav, at man fortæller præcis, hvordan man har tænkt sig at gøre det. Men uagtet situationen som børsnoteret så handler det om eksekvering, det er jo ikke raketvidenskab, vi arbejder med.”