You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Heini Zachariasson, stifter, bestyrelsesformand og tdligere CEO i Vivino.

Lod ny CEO overtage Vivino: ”Det er en virkelig svær ting at give slip”

I foråret sidste år overlod Heini Zachariassen direktørstolen i Vivino, som han selv havde været med til at stifte i juli 2009.

For et halvt år siden besluttede Heini Zachariassen at stoppe som CEO i Vivino, som han er medstifter af. Men når man har brugt otte år på at modne sin virksomheds-baby, er det ikke nogen nem opgave at overlade styringen.

For et halvt år siden besluttede Heini Zachariassen at stoppe som CEO i Vivino, som han er medstifter af. Men når man har brugt otte år på at modne sin virksomheds-baby, er det ikke nogen nem opgave at overlade styringen.

I foråret sidste år overlod Heini Zachariassen direktørstolen i Vivino, som han selv havde været med til at stifte i juli 2009, til en ny direktør. Selv mener han, at tidspunktet var rigtigt, men det betyder ikke, at det var nemt.

“Det var helt klart svært for mig i starten. Folk så det ikke, de sagde: Du gør det fantastisk. Men jeg var fucking ved at dø. Det er svært, for det er jo min lille baby,” siger Heini Zachariassen.

Læs også: Heini Zachariassen stopper som Vivino-CEO

Vi møder Heini Zachariassen på Vivinos kontor midt i San Francisco, hvor han stadig har sin daglige gang et halvt år efter, han har forladt direktørrollen. Nu som Chief Evangelist.

”Det er en virkelig svært ting at give slip. Men den ordning vi laver nu, hvor jeg stadig er involveret, fungerer rigtig godt. Jeg blander mig stadig i nogle ting, men på en bestemt måde. Det handler om, hvordan man gør det: Du er færdig med at udstede ordre; du kan ikke sige “sådan skal du gøre det”. Der er ikke to chefer i sådan en virksomhed,” siger han.

Med afstand til skiftet er han ikke i tvivl om, at det var den rigtige beslutningen. Men det ændrer ikke ved, at det som founder af en succesfuld virksomhed kræver både selvindsigt og mod at overlade styringen til en anden.

Heini Zachariassen på Vivino kontoret Foto Sebastian Kjær

Man er ikke den bedste til alt

Udskiftningen af en founder-direktør er et delikat emne. Også selvom det for udenforstående kan virke åbenlyst nødvendigt. For de har ofret blod, sved og tåre på at få succes, og for enhver iværksætter bliver virksomheden deres lille baby.

”Man kan altid finde en grund til, at det ikke skal være lige nu. Men jeg havde været CEO i otte år – hvilket er ret lang tid – og begyndte at føle, at det der er min kernekompetence, var ved at ryge ud af jobbet. Som så mange andre ting i livet skal man kende kompetencer og i den grad også være bevidst om sine begrænsninger,” siger Heini Zachariassen.

“Det kræver selvindsigt, som man forment lagt Man skal have selvtillid nok til at sige, at man ikke selv er den bedste til alt. Det er altid svært, men det kan godt lade sig gøre.”

Direktør-rollen i et startup med vokseværk ændrer sig hele tiden. I starten falder både investoraftaler og kaffebrygning ind under jobbeskrivelsen, men i takt med at virksomheden vokser bliver ansvarsområdet smallere og smallere.

”Jeg plejer at bruge et billede af en lagkage, hvor alle arbejdsopgaver er i. Det hele skal laves, og der er kun dig til det. Men når du så får en bogholder, kan du tage et stykke fra til bogholderen – et fedt stykke at komme af med. Men der blive løbende delt flere og flere stykker ud til andre, og til sidste har du ét stykke tilbage til dig selv, og det skal helst passe til dig,” siger han.

Fra community til markedsplads

Timingmæssigt var Vivino i gang med en transformation fra en communitybaseret startup til en markedsplads, der også solgte vin og havde et langt stærkere kommercielt fokus, da snakken om en ny direktør begyndte.

“Jeg kunne godt mærke, at det her med at bygge en markedsplads, som er pisse kompleks og besværlig, det var ikke det, jeg havde mest lyst til”

”Jeg kunne godt mærke, at det her med at bygge en markedsplads, som er pisse kompleks og besværligt, det var ikke det, jeg havde mest lyst til. Det jeg virkelig godt kan lide, er at skabe og bygge ting, og det tager bager længere tid i takt med, at virksomheden bliver større,” siger Heini Zachariassen.

Det øgede fokus på drift betød, at stifterne ønskede at finde en ny direktør, der havde erfaring med netop den disciplin.

”En markedsplads som tager tusindvis af ordrer hver dag, bliver meget operationelt tung. At få folk ind som er erfarne, har prøvet det før og kommer med en playbook – det er jo fantastisk. Kan man få fat i den slags folk – og har man råd – så skal man gøre det,” siger Heini Zachariassen.

Erfaringen og en playbook fandt de hos Chris Tsakalakis, der kom fra et job som direktør i eventplatformen StubHub, som han var med at skalere fra en markedsplads der omsatte for 300 millioner dollars, til en der omsætter for 4 milliarder dollars.

Selvom Vivinos kontor er på 23 etage er der mange bygninger der rager op over deres terrasse i den finansielle kvarter i San Francisco Foto Sebastian Kjær

Startupånden skal plejes

På mange måder markerer skiftet i chefstolen også en ny fase i Vivinos rejse. Efter års konkurrence med appen Delectable, har Vivino sat sig tungt på toppen af vin-markedet. I dag har virksomheden 32 millioner brugere, og er vokset til over 200 ansatte.

På mange fronter bevæger Vivino sig i gråzonen mellem startup og voksen virksomhed. Derfor er det også vigtigt for Heini Zachariassen, at de netop nu holder fast i startup-kulturen.

”Det handler altid om ledelsen, og hvilke signaler de sender. Vi bruger ikke ordet anarki så meget, men vi er ikke bange for at gøre nye ting og disrupte. Den kultur handler både om det man siger og gør, men også hvem man ansætter. Hvis de passer ind, så kan du bevare kulturen. Hvis du holder op med det, så kommer der nogen med en anden kultur og ændrer tingene,” siger han.

Efter at være trådt tilbage fra direktørposten har Heini Zachariassen fået tid i kalenderen til nye, mindre projekter – blandt andet er han sprunget ud som Youtuber med ‘Raw Startup‘.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY