London og den finansielle sektor har løbet parløb i flere hundrede år. Fintech er da også en stormagt byen i dag, men andre vertikaler og en snart sagt uendelig strøm af talenter inde- og udefra er også svar på, hvorfor London stadig er Europas ubedstridte startup hovedstad.

Tech-virksomheder i London og resten af Storbritannien har landet mere end 5£ milliarder i VC funding siden midten af 2016. Det er mere end Frankrig, Tyskland og Sverige – til sammen. Men fintech tegner sig kun for cirka en tredjedel af den sum. 

Resten af de mange pund går til en ny række af fremadstormende vertikaler. NHS, Storbritanniens sundhedsvæsen, har mere end 1.4 millioner ansatte og er dermed verdens femtestørste arbejdsgiver. Det kan derfor ikke undre at healthtech sammen med proptech, AI og Saas er de hurtigst voksende vertikaler.

Nye vertikaler vinder frem

I slutningen af 1700-tallet blev Barclays og Bank of England stiftet i London. De første to banker, der fungerede som de finansielle institutioner vi kender i dag. I dag er megabyen for finansielle services, hvad Silicon Valley er for innovation.

I dag tænker de fleste nok fintech, når tankerne ledes hen på Londons tech scene. Men sundhedsinnovation er en storbyens hurtigst voksende vertikaler, der er med til at drive økosystemets motor.

Ted Edwards arbejder til daglig med at tiltrække startups og corporates til den store by i hans job som Business Development partner ved London and Partners, og han tror på at størrelsen på økosystemet er en vigtig faktor. 

“En af tingene, der gør London særligt, er størrelsen på de traditionelle sektorer som finansverden, sundhedsvæsnet og så videre. På den ene side giver det nogle meget dybe vertikaler, men størrelsen skaber også en masse hybrider mellem sektorerne. Den diversitet er en vigtig komponent i startupøkosystemets succes,” konstaterer Ted Edwards.

Sundhedsvæsnets størrelse rummer også muligheder for danske startups. Det næste Canute-program, der løber af stablen d. 26-28 november, fokuserer derfor på at få nordiske healthtech startups til den britiske hovedstad.

Læs mere her: Danske scale-ups får permanent landingsbane i London

Diversitet styrker økosystemet

En udfordring, der går igen på tværs af alle økosystemer er at slukke tørsten for talent effektivt. Det er ikke anderledes i London, hvor der i skrivende stund er mere end 1,600 startups, der søger medarbejdere på Angellist i London. Men udbuddet følger med efterspørgslen mener Ted Edwards.

“I London er der mere end 47 universiteter, der producerer veluddannede kandidater konstant, men der er skarp konkurrence om dem fra både corporates og startups,” siger Ted Edwards.

Men det er ikke kun på kvantitet, at byens universiteter imponerer. Seks af dem er en del af verdens top 100 og det gør London – og Storbritannien – til en del af top fem af de lande, der har den største koncentration af topuniversiteter sammenlignet med indbyggertal ifølge World Economic Forum.

Immigranter og expats bidrager til den konstante strøm af talent, og det britiske økosystem er langt mere diverst end det amerikanske. Mere end en tredjedel af startup medarbejdere er ikke-etniske briter og 59 procent snakker et andet sprog end engelsk.