Ola Mirecka på hendes kontor i Spinderihallerne, Vejle.

Maker-bevægelsen er også en levevej

Maker-bevægelsen er også en levevej

At være maker er ikke kun en subkultur for hobbyister. For Ola Mirecka er det vejen til at skabe en virksomhed, og efter hendes besøg på maker-messen FAB13 i Chile, har hun skabt det internationale netværk, der kommer til at danne grundlag for forretningen.

Tidligere på året sagde Ola Mirecka sit faste job som designer ved Lego op for at tage maker-kurset ”FabAcademy” og blive selvstændig. Et kursus der kulminerede i starten af august, hvor 200 kursister fra hele verden mødtes til Maker-messen FAB13 i Santiago, Chile for at få deres diplom.

”Hele Fablab-communitiet var samlet til messen, og jeg fik et helt vildt godt netværk ud af det. Jeg har været en del af internationale grupper i lang tid – både da jeg studerede i London, og da jeg arbejdede ved Lego – men det her var over al forventning,” fortæller Ola Mirecka, der oprindeligt kommer fra Polen.

Hendes virksomhed ”Nej Tak, Farvel” er så ny, at hun endnu kun er fast besluttet på virksomhedens mission: At skabe legesyge produkter og oplevelser til de gnavne og dem der keder sig. Men ovenpå messen har hun allerede flere samarbejder i støbeskeen – på tværs af kontinenter.

Ola fotograferes mens hendes afgangs projekt - Sensitive Dog - vises på storskærmen i auditoriet under FAB13-messen i Santiago, Chile.
Ola fotograferes mens hendes afgangs projekt – Sensitive Dog – vises på storskærmen i auditoriet under FAB13-messen i Santiago, Chile.

En dominerende samarbejdskultur

Maker-kulturen har siden sin spæde start i undergrunden været tæt forbundet med en Open Source-tankegang, hvor man deler ideer og designs på kryds og tværs. Og selvom de digitale produktionsteknologier er på vej mod mainstream, er kulturen stadig præget af den åbne tilgang.

“Under FAB13 var der en stemning af, at alle bare gerne ville samarbejde for ”the greater good” – ikke noget med at gemme ideer eller konkurrere om at være den bedste. Det er bare et meget åbent og meget uprætentiøst community,” siger Ola Mirecka.

Læs også: Nye produktionsteknologier gjorde iværksætterdrømmen til virkelighed

Nogle maker-spaces bygger stadig på noget, der minder om anti-kapitalistiske principper, men midt i al Open Source-tankegangen var der på FAB13 også plads til business-orienterede indslag fra blandt andet Kickstarter.

”Det er interessant, hvordan den teknologiske revolution ændrer den måde, vi laver produkter på. Hvis du har adgang til at lave ting i et FabLab og samtidig adgang til kapital, ændres hele værdikæden. Online crowdsourcing giver mulighed for, at ideer kan blive udviklet med hjælp fra det fællesskab, der tror på dem. Der er et direkte link mellem designeren og en verdensomspændende kundegruppe,” siger Ola Mirecka.

FAB13-messen var både for elever på FabAcademy og makere med tilknytning til FabLabs rundt omkring på kloden. Her får kursisterne fra FabAcademy overrakt deres diplom. I forgrunden ses Ola Mirecka.
FAB13-messen var både for elever på FabAcademy og makere med tilknytning til FabLabs rundt omkring på kloden. Her får kursisterne fra FabAcademy overrakt deres diplom. I forgrunden ses Ola Mirecka.

Digital nomade trods fysisk produktion

En medarbejder fra et australsk museum, en kenyaner der ville snakke om undervisningsmateriale og en kvinde med kunstplaner fra Shanghai var blandt de kontakter, Ola Mirecka fik skabt på den internationale messe.

”Der blev åbnet forskellige muligheder, og jeg er helt sikker på, at nogle af samarbejderne kommer til at blive ført ud i livet,” siger Ola Mirecka.

”Jeg føler virkelig, at jeg kan arbejde alle steder nu. Alle FabLabs har de samme maskiner, så hvis jeg vil arbejde på mine projekter i Dubai kan jeg gøre det. Og nu har jeg også netværket til faktisk at gøre det.”