You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Massiv kønsdiskrimination skæmmer rekordår for investeringer i europæisk tech

@rasmus

Rapporten “The State of European Tech” afslører at 2018 var et bittersødt år for europæiske teknologivirksomheder. De landede mere end 23 milliarder dollars, men samtidig svarede næsten halvdelen af kvinderne i branchen, at de har været udsat for kønsdiskrimination.

Rapporten “The State of European Tech” afslører at 2018 var et bittersødt år for europæiske teknologivirksomheder. De landede mere end 23 milliarder dollars, men samtidig svarede næsten halvdelen af kvinderne i branchen, at de har været udsat for kønsdiskrimination.

Den fjerde udgave af “The State of European Tech”-rapporten blev offentliggjort i dag. Rapporten er udarbejdet af investeringsvirksomheden Atomico og blev udgivet på Slush konferencen i Helsinki.

“Det har været endnu et rekordår for investeringer i europæisk tech, og sektoren styrker vækst i Europas stagnerende økonomi. Men det er ikke alle, der får gavn af udviklingen. Overskuddet bliver ikke demokratiseret af investorerne. Virksomhederne er nødt til at adressere diversitet og inklusion,” står der i rapporten.

2018 var da også et rekordår for den europæiske tech-scene. På godt og ondt. Aldrig er der blevet investeret så mange penge i branchen, men hr. og fru. Europa får ikke tilstrækkelig del af overskuddet. Kønsfordelingen blandt de stiftere, der lukker investeringer, er ikke bare skæv. Den er ikke eksisterende. Og næsten halvdelen af alle kvinder i industrien har oplevet kønsdiskrimination.

“Diversitet er en nøgleudfordring for Europas tech økosystem”

Kulturen blandt menneskene, der bebor den europæiske tech-scene, udgør et paradoks. På den ene side mener halvdelen af mændene i branchen, at der bliver gjort plads til minoriteter og at ligestilling vægter tungt – men det gør det ikke.

93 procent af alle investeringskroner fandt vej til startups, der er stiftet af mænd. Og kvinder og minoriteter er underrepræsenterede på hvert niveau i økosystemet. Men værst af alt, så siger 46 procent – altså næsten halvdelen af alle tech-kvinder – at de har oplevet diskrimination på deres arbejdsplads.

“Diversitet er en af tech-økosystemets nøgleudfordringer her i Europa, og det er ironisk at flere virksomheder ikke adresserer den udfordring, når talentmangel samtidig er et faktum for selvsamme virksomheder. Virksomhederne kigger ikke bredt eller dybt nok efter diverse talenter. Det er en udfordring, som stiftere bør tage ejerskab over, når de skalerer,” udtaler Baroness Martha Lane fra økosystemsinitiativet, Lane Fox Doteveryone.

Investeringer: 17 nye enhjørninge – men manglende demokratisering

Tech-sektoren er et vigtigt tandhjul i Europas stagnerende vækstmotor. Fordi den vokser fem gange hurtigere end andre analoge industrier.

“I endnu et ekstraordinært år nåede investeringerne i europæisk tech et rekordniveau på 23 milliarder dollars – mod fem milliarder dollars for bare fem år siden. Europæiske foundere skabte 17 virksomheder med en værdiansættelse på mere end en milliard dollars. Og i 2018 producerede Europa tre af de ti største venture-støttede børsnoteringer,” skriver Tom Wehmeier, partner i Atomico, i rapporten.

Overskuddet fra de mange nye enhjørninge ender som oftest i få lommer. Over de sidste fem år har pensionsfonde kun investeret 1.7 milliarder dollars i europæiske VCs, mens familieejede investeringsfonde og hovedrige individer i samme periode investerede fem milliarder dollars – næsten tre gange så meget.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY