I en tid med tech-mistillid og etiske shitstorms: Derfor skal startups forene forretning og social ansvarlighed

Morgendagens virksomheder former fremtidens samfund, og derfor er det afgørende at startups tænker købmandskab, ansvarlighed og diversitet sammen på et tidligt stadie. For stifter af traveltech-startuppet Goodwings, Christian Honoré, handler det om at bevare agiliteten og forankre den sociale profil i forretningsstrategien.

Morgendagens virksomheder former fremtidens samfund, og derfor er det afgørende at startups tænker købmandskab, ansvarlighed og diversitet sammen på et tidligt stadie. For stifter af traveltech-startuppet Goodwings, Christian Honoré, handler det om at bevare agiliteten og forankre den sociale profil i forretningsstrategien.

Tøjkæder, banker, elektronikgiganter – ingen nævnt, ingen glemt – har stjålet overskrifter for at være på kant med loven såvel som etikken. Indtil det bliver opdaget, gavner lyssky og suspekt praksis måske virksomheden på den korte bane, mens deres lemfældighed overfor loven får konsekvenser for de mennesker, der står uden for virksomheden.

Og sagerne hober sig også op, når vi skal gøre vagthundenes rov op over tech-duksene i Californien. Google fik diversiteten galt i halsen, da en åbenmundet app-ingeniør kritiserede giganten for at kønsdiskrimination; Uber skulle frelse persontransport med deleøkonomi men har væltet sig i skandaler fra mord på en britisk diplomat til at betale hackere 100.000 US dollars for at skjule et persondatabrud i 2016, og i disse dage befinder ’Zuck’ sig midt i et mediestormvejr efter det er blevet offentlig kendt, at firmaet Cambridge Analytica har høstet data på 50 millioner Facebook-brugere.

Tweetet fra Edward Snowden understreger alvoren af den manglende etik-etikette.

Christian Honoré er medstifter af det danske traveltech-startup Goodwings og i dag aktiv i impact-investeringsfonden 3B Ventures, der støtter virksomheder eller initiativer med socialt impact. Ifølge ham er de fleste shitstorms, vi ser i dag, udtryk for, at virksomhederne farer vild i prioriteterne. Det er der værdifuld læring i for startups, og de skal tage deres forhold til samfundet alvorligt, hvis de vil være fremtiden techpioneerer.

Få ansvar ind med modermælken

For med et globalt fokus på bæredygtighed og social ansvarlighed er det vigtigt, at startups mestrer den disciplin fra et tidligt stadie.

Christian Honoré

“Driver man en virksomhed, er det afgørende at forstå, hvordan samspillet med samfundet er. Hvis du ikke opererer i harmoni med dine omgivelser, vil du blive sat under pres af dine omgivelser. Folk gider ikke arbejde for dig, folk gider ikke købe dine varer og investorerne vender dig ryggen,” siger han.

Som tidligere konsulent i KPMG er han trådt ind i mange direktionslokaler, hvor man ikke har evnet at løfte det sociale ansvar op på et strategisk plan, og så risikerer man at ende i modvind.

Startups kan nemt risikere at undervurdere betydningen af deres handlinger på deres himmelrejse, og selvom de ikke er corporates, skal de tænke ansvarlighed og forretning sammen.

”Startups er oftest idealistiske eller kommercielt funderet, og som iværksætter er man oftest meget fokuseret på én af tingene. Derfor er det formentlig svært at rumme begge dele lige meget. Men man er nødt til at have et ben i begge lejre for at lykkedes på den lange bane. Som minimum skal man holde sine stakeholdere tæt på kroppen og analysere deres træk – både kommercielle og samfundsmæssige,” siger Christian Honoré.

En god øvelse er at kortlægge alle interessenter for virksomheden i et koordinatsystem der vurderer graden af interesse og indflydelse for ens startup Både kommercielle relationer og dem der har indvirkning på forretnings sociale profil Det kan downloades <a href=httpswwwsmartsheetcomwhat stakeholder analysis and mapping and how do you do it effectively>her httpswwwsmartsheetcomwhat stakeholder analysis and mapping and how do you do it effectively<a>

Brug de rigtige guidelines

Fremtidens virksomheder har til ansvar at udvikle forretningsmodeller, der giver folk mulighed for at bruge deres økonomiske og sociale indflydelse på at skabe positiv indflydelse. Det var derfor Christian Honoré skabte Goodwings sammen med Christian Møller-Holst. For at vise, at man kan forene forretning og social ansvarlighed.

”Hvis man ikke har gjort sig forkromede tanker om sin sociale profil, så giver FN’s 17 bæredygtighedsmål en god indførsel i hvilke problemer, der skal løses på verdensplan inden 2030. Verdensbanken estimerer, at der skal bruges 4.5 trillioner US dollars for at nå målene, så der er selvsagt et stort potentiale,” siger Christian Honoré.

Goodwings gør netop dette. De 17 verdensmål er nexuspunktet i en forretningsmodel, hvor virksomheder kan booke en rejse gennem platformen og afhængigt af beløbet størrelse støtte NGO’er der fremmer et eller flere af verdensmålene. I stedet for at markedsføre sig gennem traditionelle kanaler, markerer Goodwings sig igennem NGO’erne og deres følgere.

”Vi fortalte fra starten vores investorer, at det her, det er en lodseddel. Christian (medstifter af Goodwings red.) og jeg havde aldrig prøvet at bygge en forretningsmodel som denne, så vi ved ikke, hvordan det vil fungere. Men folk syntes, og det gør de stadig, at det er en god ide. De kan jo godt se det absurde i at Expedia og Priceline bruger otte milliarder dollars på Google hvert år – og hvis man i stedet bruger dem på at gøre noget godt, så svarer det til to-tre gange af, hvad Danmark bruger på u-landsbistanden,” siger Christian Honoré.

Mange sociale startups er langt fra funding

Christian Honoré forlod den daglige drift i Goodwings sidste år for at hellige sig sit arbejde i netværket Baxters Investment Group. Netværket skal fremme de forretningsmuligheder, der ligger i socialt ansvar og man for få midler kan realisere mange gode ideer.

”Vi vil ikke være snævre i definitionen, og vi vil omfavne alle kategorier, der skaber socialt impact i det ene eller andet format. For mig giver det mening at engagere mig i arbejdet med startups,” siger Christian Honoré og fortsætter.

”Mange af de spændende ideer og early stage startups, jeg møder, er langt fra at kunne møde en investor. Det er der, jeg gerne vil hjælpe dem. Jeg synes, det er spændende at arbejde med virksomheder, der har noget de gerne vil flytte og er i et tidligt stadie, men måske ikke har samlet alle byggeklodserne eller er helt klar over, hvilke faser de kommer igennem,” siger Christian Honoré.

Startups skal bevare agilitet

Et startups natur er at udfordre status quo, skabe innovation og udvikling og udfordre det etablerede. Og efter en årrække, hvor flere danske rollemodeller er vokset frem af økosystemet og der er kommet flere og større investeringer i startup, bliver miljøet også mere professionelt.

”Der er ikke den store forskel på at drive et startup med en ansvarlig forretningsmodel og andre startups. Uanset hvad skal hypoteser testes i markedet, og de billigste skal testes først. Dernæst skal du folde hele din funding-cyklus ud – så ved man godt, at det aldrig bliver sådan – men gør det klart, hvor mange penge du skal bruge til at teste de forskellige hypoteser. Det handler om at få den historie på plads, og bridge de visioner man har for virksomheden,” siger Christian Honoré.

Men man må ikke fortabe sig i processer.

”Det er alfa omega, at man bevarer sin agilitet. Man kan hurtigt begynde at leje stor virksomhed og sætte formel på processer og begå generelle fejl, som store virksomheder bliver ved med at begå. Det handler om, at du skal blive ved med at agere som et startup indtil du har et blueprint, og du har processer. Når du har bevist, at din forretningsmodel og din sociale profil hænger sammen, så kan du begynde at bygge matchet op. Og det smukke er jo, at det altid kan blive bedre.”

Fem råd til at bevare agilitet i dit startup

1: Find frem til virksomhedens formål – ikke forventninger
Det er helt centralt, at alle i teamet forstår og tilslutter sig virksomhedens dybere formål. Store virksomheder opbygger typisk ledelsessystemer baseret på forventninger, som udtrykt igennem KPI’er og MUS samtaler, hvor man bygger forventninger op, som medarbejderen bliver målt på og belønnet efter. I et startup er man typisk nødt til være ekstremt omskiftelig, da man stadig søger efter det rigtig market fit. Når alle har en dyb forståelse for virksomhedens formål, så giver det simpelthen en tempofordel.

2: Brug hypoteser fremfor prestigefyldte beslutninger
I store virksomheder bliver der ofte investeret en masse prestige i beslutninger, hvilket efterfølgende gør det svært at ændre dem. Derfor skal man i stedet afprøve hypoteser. Man skal så hurtigt og omkostningsfrit som muligt få tjekket om ens hypoteser er rigtige, eller om man skal ændre kurs.

3: Læg vægt på handling i stedet for spørgeskemaer
Når man er i gang med at udvikle en ny virksomhed, synes de fleste, at det lyder som en rigtig god ide. Det er ofte et udtryk for, at de bakker op om ideen, men det er desværre langt fra det samme, som at de vil købe dit produkt/service, når det kommer på markedet. Den rigtige test kommer, når folk skal ‘put their money where their mouth is’. Man skal stadig foretage brugerundersøgelser, men man skal også tage resultaterne med et gran salt i forhold til en aktuel salgssituation.

4: Vær opmærksom på ’contract karma’
Når man indgår aftaler og kontrakter i et startup, ved man ofte ikke, hvordan fremtiden ser ud. Derfor vil man ofte stå i en situation, hvor det, der lignede en rigtig god aftale, pludselig blokerer for virksomhedens videre udvikling. Kontrakter er som regel kun gode under særlige forudsætninger, som kan være svære at forudse i en startup, og man skal derfor altid tænke ind, hvordan kontrakten kan ændre sig, eller hvordan man kommer ud af den, hvis forudsætningerne ændrer sig.

5: Glæd dig til mandag morgen fremfor fredag eftermiddag
Det er sindssygt hårdt at starte og udvikle sin virksomhed. Det er derfor helt afgørende, at man har det sjovt, mens man gør det. Glæder man sig ikke mere til mandag morgen end til fredag eftermiddag, så skal man tænke over, hvad man laver.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY