Det er vigtigt for alle typer virksomheder at tænke i partnerskaber. Det mener iværksætter, rådgiver og mentor Anja Hoffmann, som rådgiver både corporates og startups i kunsten at lave frugtbare samarbejder.
“Med det stigende fokus på innovation og de mere komplekse, nye teknologier, står det klart for mig, at partnerskaber er blevet en central del af udviklingen for både etablerede virksomheder og startups. Al den viden, der findes, kan man simpelthen ikke rumme alene,” fortæller iværksætter og rådgiver Anja Hoffmann.
Hendes fokus ligger på at få virksomheder – etablerede såvel som nye – til at se på tværs af brancher og teknologier, at fortætte varm luft til værdi, og forstå, at samarbejder man, skal det helt ind i ens virksomheds DNA. Dét rådgiver hun om dagligt i rådgivningsvirksomheden Sentio Lab, mærker på egen krop i startup-virksomheden Flagit og som mentor i forskerparken Scion DTU.
Der skal skelnes mellem værdiskabende partnerskaber og PR
Selvom hverken partnerskaber på tværs af brancher eller fokus på innovation er noget nyt, oplever Anja Hoffmann, at der er store udfordringer for faktisk at skabe reel værdi her. Nogen virksomheder tager bare innovationskappen på, men når man løfter et hjørne, er der tomt inden under. Der skal skelnes skarpere mellem partnerskaber, som skaber innovation, frem for ren PR, hvis danske virksomheder skal styrke innovationen i en global konkurrence, siger hun.
“Nogle virksomheder har skabt et innovationcenter, som skal rumme de nyeste teknologier, trends og talenter. Men går man ind i det, involverer driften måske eksisterende systemer, og medarbejderne er hentet fra den eksisterende organisation. Jeg siger ikke, det er forkert, men det er vigtigt at have en dyb grundforståelse for dynamikken mellem det eksisterende og det nye, og at se potentialerne og udfordringerne i spændingsfeltet. Den kritiske sans er måske den vigtigste sans i en tid, hvor buzzwords flyver om ørerne på os,” siger hun og tilføjer:
“Når virksomhederne placerer innovationscenteret væk fra virksomheden, bør direktionen diskutere, om det nu er den rigtige model. For forsvinder den eksisterende forretningsviden så, og kunne vores eksisterende viden lede til innovation, hvis vi skabte rum for nye dialoger?”
Gode partnerskaber starter hos dig selv
For at starte korrekt skal man starte helt inde i sin virksomheds DNA.
“I dag er virksomhederne klar over de nye teknologier, som rykker ved måden, vi gør ting på. Nu er det interessante, hvordan vi så rent konkret eksekverer på mulighederne. Og det er afhængigt af den enkelte virksomhed; hvor man er i sin udvikling, hvilke kompetencer man har, hvem der kan hjælpe en,” siger Anja Hoffmann.
Det kan lyde lige så luftigt som ordet innovation, og derfor går hun også altid lavpraktisk til værks.
“Innovation er blevet noget, vi alle kan sige, og disruption er på regeringens agenda. Det er positivt, men vigtigt at vi forstår afhængigheden af partnerskaber for succes, da snak alene ikke flytter Danmarks innovation,” siger hun og forklarer:
“Først skal man forstå sit udgangspunkt og blive klog på, hvilke ressourcer man har, og hvordan man bruger samarbejder i virksomheden allerede eksempelvis på tværs af enheder. Dernæst skal man få en forståelse for teknologierne; AI, machine learning, blockchain eksempelvis og vælge dem ud, der kan få en betydning for virksomheden på den korte, den mellemlange og den lange bane,” siger hun.
Tænk ud over din egen industri og kerneteknologi
Anja Hoffmann kommer med et eksempel; I en mellemstor transportvirksomhed er det helt naturligt, at drøfte perspektiverne i eksempelvis droner og selvkørende lastbiler. Men klassisk for en sektor er, at de ser økosystemerne for snævert; transport tænker på transport og detail på detail.
“Man skal tænke på tværs. Med min kunde inden for transport har vi udvalgt blockchain og robotics, for smart contracts og automatisering er ikke kun for finansverdenen og fabrikker. Man skal være nysgerrig på andre industrier, se, hvilke muligheder der er, hvornår man skal begynde at rykke, hvem man skal samarbejde med, lave eksperimenter med, og om man kan få fingre i nogle udviklingsmidler. Man skal gennemtænke hele modellen og virksomhedens fremtidige økosystem,” siger Anja Hoffmann.
Derfor bruger hun også ordet partnerskaber i flertal. Konsekvent.
“Det er slet ikke sikkert, at én partner kan sikre hele modellen. Nogle partnere gør dig klogere på teknologien, andre kan bruges til at eksekvere og andre igen til hele tiden at udfordre. Man skal derfor udforske partnerformerne,” siger hun.
Mange overser partnerskaber med universiteterne
Anja Hoffmann opfordrer derfor altid til, at man skitserer sit økosystem: Hvilke forskningsmiljøer findes der, brancher, startups og inkubatormiljøer, og hvilke virksomheder eller forretningsmodeller stikker ud?
“Noget, mange overser, er samarbejder med universiteterne. Min transportkunde skal eksempelvis mødes med et universitet for at blive klogere på en nyere teknologi. Her er nemlig unik mulighed for at tale med forskere, som har et helt andet mindset. De har typisk en dybdeborende interesse og viden i et givent felt. Så er det op til virksomheden at hente potentialet ud af det bagefter,” siger hun og tilføjer et godt råd:
“Udvælg de spændende teknologier og trends, der er inden for dine felter. Opsøg så innovationsmiljøer som Robotics Valley i Odense eller Scion DTU og få en forståelse for teknologierne.”
Startups har lidt friere tøjler til at starte samarbejder
Men hvis man endnu ikke er en mellemstor virksomhed, er metoderne så de samme?
“Som udgangspunkt gælder de samme råd for startups. De er bare mere frie, er ikke bundet af eksisterende relationer, og driften er stadig under opbygning. Men det er vigtigt, at man i erkendelsen af, at partnerskaber er centrale, begynder at forstå den corporate tænkning. Ting tager tid, og innovation kræver nogle gange tålmodighed,” siger Anja Hoffmann:
“Tålmodighed og innovation hører man ellers ikke ofte i samme sætning. Men forstår man hinanden, får corporates adgang til en ny dynamik, ny viden og en anden tankegang i forhold til, hvordan man gør ting og dermed mulighed for at indhente innovation, og startups får adgang til infrastruktur, som de kan bruge til test, og hvis man er heldig; økonomi til at udvikle en pilot.”