Der er allerede opfundet masser af innovative løsninger og produkter, som kan begrænse klimaudfordringerne. Problemer er, at de ikke skalerer hurtigt nok globalt.

Af Mia Grosen, stifter af Canute

Danmark bliver ofte set som en innovativ frontløber, når det kommer til bæredygtighed. Men klimaudfordringerne er globale, og skal den innovation, som bliver skabt i Danmark, have betydning på internationalt niveau, kræver det, at de enkelte startups og virksomheder skalerer udover Danmarks grænser.

Desværre er international skalering ikke den diciplin, danske startups er stærkest i – bæredygtighed eller ej. Det er dyrt at skalere til nye lande, og ofte bliver stifterne overraskede over den kompleksitet, der følger med, når man skal indtage et nyt marked, der både er større og kulturelt anderledes end det danske.

Det betyder dog langt fra, at det er umuligt, og faktisk beviser en række startups lige nu, at der også er efterspørgsel på grønne, danske løsninger ude i det store udland. Det gælder blandt andet Fresh.Land, der allerede er på fire markeder og på vej ind i yderligere 10.

Nordic Harvest, der med med massiv kapital i ryggen er på vej til fire lande. Og ikke mindst Too Good To Go, der med sin tilstedeværelse i 15 lande har redet 100 mio. poser med overskudsvarer fra at ende sine dage i en skraldespand.

Løsningerne findes med andre ord derude – på tværs af teknologier og brancher. Det samme gør efterspørgslen. Og ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) har vi allerede de teknologier, som skal til for at nå reduktionsmålene for 2030 – de skal bare implementeres og skaleres, og helst hurtigst muligt. For kun gennem international skala, kan de grønne løsninger for alvor rykke den bæredygtige agenda.

For at hjælpe de internationale ambitioner på vej har Canute siden 2018 hjulpet danske startups med at skalere. Uanset branche og antallet af SDG’er er mange af spørgsmålene og udfordringerne, som startups møder på rejsen ud i verden, de samme. Derfor handler det om at skabe netværk, hvor iværksætterne kan dele deres viden – så dem der er på vej kan lære af dem, der allerede har gjort det.

Vidensdelingen bliver kun endnu mere relevant frem mod 2050, hvor halvdelen af reduktionen skal komme fra nye teknologier, som lige nu er under udvikling eller kun findes som prototype. Der ligger altså et kæmpe ansvar på startups og innovative virksomheder, som over det næste årti både skal presse teknologierne til det yderste, opfinde nye, interessante forretningsmodeller og få skaleret løsningerne hele vejen.

Heldigvis lader startups sig ikke slå ud af en vanvittig udfordring. De har allerede arbejdshanskerne på – og vi har alle sammen en interesse i, at de lykkes!