You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Milliondonation styrker retail og cybersikkerhed i Aarhus: Forskning skal sikre retailbranchen mod cyberangreb

Aarhus står allerede stærkt indenfor både retail og cybersikkerhed. En ny millionbevilling fra Salling Fondene skal kombinere og løfte begge positioner.

Aarhus står allerede stærkt indenfor både retail og cybersikkerhed. En ny millionbevilling fra Salling Fondene skal kombinere og løfte begge positioner.

This post is also available in: English

Identitetstyveri, databrud og ransomware-angreb, hvor kriminelle forlanger løsesummer for at frigive data, er blevet hverdag for mange danske butikskæder. Derfor donerer Købmand Ferdinand Sallings Mindefond 4,8 mio. kr. ind i et 3-årigt samarbejde med Security Tech Space og Aarhus Universitet, som skal gøre retailbranchen mere robust over for det stigende trusselsniveau.

Undersøgelser peger på, at over 70 procent af retailbranchen har været udsat for angreb, og at der er et stort behov for bedre cybersikkerhed i branchen, forklarer Anders Hagh, bestyrelsesformand i Købmand Ferdinand Sallings Mindefond og CEO i Salling Group. Koncernen blev selv berørt af et cyberangreb i 2021, som betød, at flere medarbejdere ikke kunne stemple ind og ud, som de plejede.

“Der har været flere aktuelle cases, som med tydelighed viser os, at branchen bliver hårdt ramt af cyberangreb. For at vi kan bevare den styrkeposition, som vi har i Danmark med mange internationalt førende virksomheder indenfor retail, er det vigtigt, at vi fremtidssikrer os i en usikker verden og ikke hviler på laurbærerne. Ved at bruge den nyeste sikkerhedsteknologi inden for området kan vi sikre os, at vi i endnu højere grad fremtiden kan levere varer til tiden og minimere snyd, når der handles,” forklarer han.

Aarhus Universitet er førende i verden inden for cybersikkerhed. Derfor er samarbejdet ifølge Anders Hagh helt oplagt, da det kan styrke positionerne indenfor både retail og cybersikkerhed.

“Vi håber, at samarbejdet med Security Tech Space og Aarhus Universitet kan føre til succeshistorier, som kan være med til at udbrede brugen af it-sikkerhedsteknologi inden for retail. Det kan være med til at give Aarhus en ny styrkeposition på området,” forklarer han.

Skal fremtidssikre detailhandlen

Donationen er givet til oprettelse af to nye forskertalentstillinger ved Institut for Datalogi, Aarhus Universitet. I projekterne er der fokus på udvikling af sikker ny teknologi til fremtidens retail.

To af de teknologier, der skal anvendes til at skabe større sikkerhed, er Multi-Party Computation (MPC) og ekstra sikker brugerautentificering.

“Multi-Party Computation gør det muligt at lave beregninger på data fra en række parter, uden at de enkelte får adgang til hinandens data. Man kan f.eks. gennemføre en auktion uden at byderne får adgang til de individuelle budmønstre. De får kun resultatet af beregningen – nemlig det højeste bud. Og med ekstra sikker brugerautentificering kan vi sikre, at man altid ved hvem man kommunikerer og handler med globalt, dette mindsker muligheder for snyd og identitetstyveri,” forklarer professor og institutleder Kaj Grønbæk fra Institut for Datalogi, Aarhus Universitet.

Det glæder Peer H. Kristensen, der er direktør i Security Tech Space, at man kan kombinere Aarhus’ styrkeposition inder for retail med den verdensklasseforskning, som byen har inden for cybersikkerhed.

“Det er godt set af Salling Fondene, at der er synergi i det samarbejde, og at de også vil være med til at styrke den satsning inden for området, som Aarhus Kommune har sat i søen. Den stærke faglighed på cybersikkerhed kan være med til at styrke den allerede stærke retailbranche,” siger han.


Fakta: Fremtidens cybersikre retailbranche

  • Aarhus er et kraftcenter inden for handel med virksomheder som Salling Group, Jysk, Søstrene Grene, Hummel og Bestseller. Men undersøgelser peger på, at der er et presserende behov for øget cybersikkerhed i retailbranchen.
  • Aarhus har også en styrkeposition inden for it- og kommunikation, som i de seneste år har vokset hurtigere og skabt mere værdi end i nogen andre byer i Danmark. Aarhus huser flere førende virksomheder, der arbejder med teknologier og løsninger til beskyttelse mod cybertrusler. Det bliver bakket op af en analyse, som Deloitte lavede i 2023, der viser, at Aarhus har en forsknings-og markedsmæssig styrkeposition inden for cybersikkerhed.
  • Aarhus Universitet er en central aktør i denne styrkeposition med sin forskning og uddannelse inden for datalogi, der tiltrækker talenter fra hele verden. Universitetet er nr. 2 i verden inden for kryptografi og en række andre højt specialiserede discipliner indenfor it-sikkerhed. Det er med udgangspunkt i de to styrkepositioner, at Security Tech Space sammen med Aarhus Universitet ønsker at etablere to projekter, der styrker cybersikkerhed indenfor handel.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY