Der er sket mange store ting i den danske startupverden de seneste år. En fintech-enhjørning er en realitet og en iværksætter er blevet minister. Men at Jesper Buch, manden med mantraet “Arbejd 80 timer”, sagde disse ord i første afsnit af Løvens Hules fjerde sæson, kunne man i sin vildeste fantasi ikke have forudset.
“Jeg er måske en håbløs romantiker, men jeg har jo faktisk en eller anden plan om på et tidspunkt at flytte fra storbyen og ud til en landsby, hvor der er lidt grønnere. Jeg tænker over, om jeg vil være med,” sagde Jesper Buch.
Det var Rikke Skræddergaard og Heino Smed Sørensens pitch af Min Landsby, der sendte den hårde løve i tænkeboks. Min Landsby er et socialt medie for – nå ja – landsbyer, som iværksætterparret udviklede, fordi de selv havde brug for det.
“Ideen, som jo ikke længere er en ide, er jo skabt ud af et reelt behov. Det startede med vores egen landsby, hvor vi manglede et sted, der samlede alt landsbyens liv og aktiviteter. Det fandtes ikke dengang, og så måtte vi jo igang selv,” siger Rikke Skræddergaard.
Læs også: Labfresh: Fra Løvens Hule til en af verdens mest avancerede t-shirts
Og det gjorde de så. Siden begyndte nabolandsbyerne at efterspørge løsningen, og i dag bruger mere end 140 landsbyer landet over appen, der er blevet downloadet cirka 26.000 gange. Det potentielle marked er enormt.
Min Landsby 2.0: Mellem idealisme og forretning
Da Jesper Buch endelig var klar til at komme ud af tænkeboksen, havde han med egne ord “kørt sigselv selv så meget op, at han kom til at investere i det her.”
Han og Peter Warnøe fra Nordic Eye lagde tilsammen 300.000 kroner mod at få 20 procent ejerskab i Min Landsby. Men beløbet var ikke det vigtigste, iværksætterparret tog med hjem fra turen i hulen.
“Altså Min Landsby er jo startet som et idealistik projekt, og nu skal det også blive til en forretning. Vi har så rigeligt styr på det idealistiske, men nu har vi fået nogle virkelig stærke forretningskræfter med,” siger Heino Smed Sørensen.
Siden udsendelsen har de to iværksættere afholdt flere møder med både Jesper Buch og Peter Warnøe, og det har allerede skærpet forretningsforståelsen.
“Vi var spændte på at se, hvor tæt kontakten ville være efter optagelserne. Men vi har haft flere og rigtig gode møder siden kameraerne slukkede. Begge løver formår at sætte fokus på nogle områder, som vi virkelig har brug for at arbejde med for at få endnu mere vækst,” siger Heino Smed Sørensen.
Allerede før deltagelsen var Min Landsby begyndt at gøre sig klar til et væksteventyr. De havde tilknyttet en journalist, en tidligere B&O-topchef og Hans Jørgen Wiberg fra Bemyeyes som advisor.
“Lige nu danner vi en ny base. Vi taler om Min Landsby 2.0. Platformen skal opdateres, samtidig med at vi løfter hele setuppet. Altså alle de folk, der er med til at løse opgaven. Oveni har vi rigtig mange spændende kunder i pipelinen,” siger Heino Smed Sørensen.
Landsbylivet længe leve
Det var ikke kun deres eget behov, der satte de to driftige vestjyder i gang. Det var en utilfredshed med den måde, der nogle gange bliver talt om de byer, der ligger langt fra København, Aarhus eller Odense.
“Små landsbysamfund bliver nogle gange reduceret til bare, at være en del af den rådne banan eller udkantsdanmark i debatten. Der tænkte vi: ‘Det kan ikke passe, at vi skal opfattes på den måde’. Så vi måtte finde en måde at få alle de gode historier frem,” siger Rikke Skræddergaard.
Læs også: Statum efter Løvens Hule: Løverne ændrede forretningen radikalt
Når landsbyer tegner et abonnement til appen, tager enten Rikke Skræddergaard eller Heino Smed Sørensen ud og holder et landsbymøde med de nye brugere. Derfor bliver de ofte spurgt af bekendte, om det ikke er hårdt at bruge hverdagsaftenerne på de lange mørke landeveje.
“Men det er faktisk lige omvendt. Vi diskuterer tit, hvem der får lov til at tage ud til landsbymøder. For der er en enorm velvilje og god energi til de møder, og de støtter virkelig om projektet,” siger Rikke Skræddergaard.