mindthefuture stiftere

Mindthefuture sælger innovation og entreprenørskab til folkeskolen

Innovation og entreprenørskab er blevet et krav i folkeskolen, og det har fået to idealistiske lærere fra Vejle til at stifte virksomheden Mindthefuture, som tjener penge på at give skolerne redskaber til at opfylde kravet.

I “firmamatematik” skal eleverne ikke bare løse en række regnestykker på et A4-ark, der efterhånden er blevet genkopieret så mange gange, at symbolerne er svære at tyde. I stedet skal eleverne eksempelvis drive en fiktiv isbutik, som de hjælper med at designe is ved hjælp af geometriske beregninger. Og lykkes det, får isbutikken selvfølgelig betaling for at levere ordren.

Firmamatematik-konceptet er udviklet af virksomheden Mindthefuture, som er stiftet af to skolelærere fra Vejle, der brænder for at få innovation og entreprenørskab ind i undervisningen – et krav efter skolereformen i 2014.

”I de her forløb blomstrer eleven. De bliver engageret på en helt anden måde og viser nogle nye kompetencer, vi ikke får at se i de traditionelle fag,” fortæller en begejstret Anita Ousen, medstifter af Mindthefuture, som selv har undervist i innovation og entreprenørskab i folkeskolen tidligere.

Sammen med Anette Bjerregaard udgør hun Mindthefuture, som sælger workshops, udviklingsforløb og innovationsprojekter til folkeskoler, så de i praksis kan få innovation og entreprenørskab med i alle fagene.

mindthefuture firmamatematik
Firmamatematik som er udviklet af Mindthefuture giver eleverne en række firma scenarier de skal forholde sig til imens de lærer matematik

”Hvad skal vi bruge det til?”

Uanset om det er skubbebilleder eller romananalyser, der er på skemaet, er spørgsmålet ”hvad skal vi egentlig bruge det her til?” en helt klassisk del af undervisningen. Men det forsøger Mindthefuture at ændre på.

”Børnene får ikke en opskrift på succes, men en udfordring og nogle værktøjer, som de kan løse udfordringen med. Hvis de mangler viden til et projekt, bliver de lige pludselig motiverede til at få den, for de kan allerede fra start se, hvad de skal bruge den viden til,” siger Anita Ousen.

Læs også: Kan iværksætteri læres? Skal det læres?

Med skolereformen skal innovation og entreprenørskab ikke være et selvstændigt fag, men implementeres i alle fag. Mindthefuture gør det ved blandt andet at mikse små forretningsplaner, 3D-printere og kodning ind i den traditionelle undervisning. Det helt essentielle er nemlig, at eleverne lærer at løse problemer gennem en designproces.

”Vi tror på, at de lærer mere af den faglige viden og får nogle af det 21. århundredes kompetencer på den her måde. Hvis der også kommer nogle iværksættere ud af det, er det bare en sidegevinst,” siger Anita Ousen.

Drømmen om at ændre folkeskolen

Mindthefuture har snart været i gang i to år, og fra sommer satser de to lærere bag projektet på virksomheden fuld tid.

Det nye krav til folkeskolerne giver dem et stort potentielt marked, men selvom de drømmer om at få FabLabs og entreprenørtankesættet implementeret overalt, går de ikke særlig meget op i skalerbarhed og ussel mammon.

”Vi er nok mere idealister. Vi vil gerne ruste børnene til fremtiden, så de bliver robuste og omstillingsparate. Vi ved ikke, hvad fremtiden kommer til at bringe, så det er vigtigt, at de ikke bare er forbrugere af teknologi, men også kan skabe teknologi,” siger Annette Bjerregaard.

Læs mere: Danske skoler i front på makerbevægelsen: Redefinerer, hvad succes kan være

Lige nu handler folkeskolen meget om, at eleverne skal klare sig godt i målbare tests, men Mindthefuture håber, at innovation og entreprenørskab kan være med til at ændre skolesystemet, så blødere og mindre målbare kompetencer får samme værdi.

”Eleverne er så bange for ikke at klare sig godt, at de udvikler angst allerede i folkeskolen. Hvis lærerne og lederne får de rigtige redskaber, så håber vi, at systemet kommer til at stole på, at de ting, man ikke kan måle og veje – som kreativitet og fantasi – også er noget, der rykker,” siger Anette Bjerregaard.

stifterne af mindthefuture
Anette Bjerregaard til venstre og Anita Ousen stifterne af Mindthefuture

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY