You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Mød 2 Startups fra The Kitchen: NorFalk og Cystotech

@Redaktionen
Det gamle hospitalskøkken ved Aarhus Universitet er blevet til et blomstrende startup-hub, der omdanner forsknings til virksomheder. Her kan du møde to startups fra miljøet.

Sponseret: Artiklen er udgivet i samarbejde med The Kitchen.


Siden The Kitchen åbnede dørene til det nye iværksættermiljø for studerende og forskere på Aarhus Universitet, er nye iværksættere og virksomheder spiret frem. I øjeblikket er 170 virksomheder tilknyttet. Her kan du møde to af de nye stjerneskud: NorFalk og Cystotech:

NorFalk: Bæredygtig kemi til kosmetikindustrien

De to studiekammerater Nicklas og Kasper ville bruge specialeskrivningen som civilingeniører i kemi som springbræt til at starte en virksomhed. Efter en lille omvej er det nu blevet til NorFalk, der udvikler og producerer bæredygtig kemi til kosmetikindustrien – såkaldte overfladeaktive stoffer (surfactants), der eksempelvis gør det muligt at blande vand og olie.

”I stedet for at bruge ingredienser fra palmeolie eller fossile produkter har vi udviklet en teknologi, der gør det muligt at bruge lokale, fornybare, biologiske kilder,” forklarer Nicklas Nørgaard, som er CTO i virksomheden.

Den noget kryptiske beskrivelse skyldes, at deres metode er i gang med at blive patenteret. Stifteren slår dog fast, at der er tale om radikal innovation, som kan trække industrien i en mere bæredygtig retning.

”Vi har bevist vores løsning i laboratoriet og er i gang med at opskalere teknologien. Vi kan reducere CO2-udledningen betydeligt med vores proces, og jo større udbredelse, vi får, jo mere CO2 sparer vi,” siger Nicklas Nørgaard.

Nyfundet forretningsforståelse

Da de to iværksættere kom til The Kitchen for to år siden, var det egentlig med en anden idé målrettet tekstilindustrien. Men da potentialet blev afsøgt og forståelsen for forretningen i virksomheden blev større, endte de med at skifte retning til kosmetikindustrien.

”På indledende niveau var det som en ny uddannelse. Vi er ingeniører i kemi og har fået en kemiker med på teamet, men ingen af os har nogen særlig forretningserfaring. Så da vi kom til The Kitchen for to år siden, fik vi en masse workshops og kurser i simple canvasmodeller og validering af forretningsmodellen – som har været sindssygt gode for os,” siger Nicklas Nørgaard.

NorFalk har kontor i The Kitchen i dag, hvor de stadig aktivt bruger netværket.

Teamet bag NorFalk.

Cystotech: Kunstig intelligens skal støtte diagnosticering af blærekræft

Startuppet Cystotech arbejder med at udvikle en AI-assistentent, der under ambulant og operative procedurer guider og supporterer klinikere overalt i verden til at optimere undersøgelse af og kontrol for blærekræft.

”Vi udvikler et supportværktøj, der i real tid visuelt viser lægen suspekte forandringer i urinblæren. Vi håber, at man ved anvendelse af dette værktøj kan målrette behandling i forhold til den enkelte patient. Visionen er at understøtte en tidlig og målrettet behandling til gavn for patienter, der lever med forandringer i urinblæren,” siger Anna Nielsen, COO i Cystotech.

Med løsningen vil patienterne modtage hurtigere behandling og undgå bivirkninger relateret til unødig kirurgi. Effekten vil være tidlig diagnose og mere sikker behandling med store sundhedsøkonomiske besparelser til følge.

”Summer af iværksætteri”

Cystotechs founderteam er fagligt stærkt forankret, og allerede inden virksomheden blev etablereti efteråret 2021, viste et forskningsprojekt teknologiens potentiale.

I processen fra forskningsprojekt til spin-out virksomheder har The Kitchen givet værdifuld rådgivning, som har accelereret processen.

”The Kitchen summer af iværksætteri, og vi kommer fra en helt anden verden, så det har været værdifuldt at få indsigt i hele det game. Det har haft stor betydning for os, at vi har kunnet kaste en masse bolde op i luften og brainstorme med vores adviser fra The Kitchen,” siger Anna Nielsen og fortsætter:

“Samtidig har vi udvidet founder-kredsen med stærke, lokale kompetencer indenfor entrepreneurship, som har kvalificeret vores finansielle og poreationelle strategi.”

Ud over Jacob Elmose, Anna Munk Nielsen, Philip Butenko er Thomas Grønning Knudsen og Claus Hansen også en del af founder-teamet.

FREE E-PAPER:
Get our magazine "Grow Aarhus"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

UGENS STARTUP: