Det danske biotek startup MonTa Biosciences har indgået en licensaftale med UC San Diego Universitet omkring deres lovende kræftbehandling, der aktivt uddanner kroppens immunforsvar til at genkende og nedkæmpe kræftceller.

Det danske startup MonTa Biosciences, der udspringer af et forskningsprojekt på DTU-Nanotech, tager nu turen tværs over Atlanten.

Startuppet, som til dagligt holder til på DTU, har nemlig netop indgået en licensaftale med UC San Diego Universitet, der omfatter MonTa Biosciences’ lovende kræftbehandling. Dermed tager MonTa BioSciences et stort skridt i retningen mod en endelig kommercialisering af sin immunterapi behandling, der ifølge startuppet selv, kan vise sig at have stor betydning for cancerpatienter verden over.

”Den nye licensaftale giver os eksklusivret på verdensplan og er et stort skridt imod en kommercialisering af vores kræftbehandling ” siger Simon Skjøde Jensen, Ph.d. fra DTU og CEO hos MonTa Biosciences.

Hjælper kroppen med at bekæmpe cancer

Behandlingen uddanner kroppens immunsystem til at identificere og eliminere kræftceller, så metastaser (spredning af kræftsygdommen red.) nedkæmpes af patienten selv.

De foreløbige forskningsresultater har givet MonTa Biosciences grund til optimisme. Her har virksomheden anvendt modeller af kræft i mus, og kan med behandlingen nu helbrede størstedelen af musene. Derfor er det også en sulten virksomhed, der vender snuden mod Amerika og dets muligheder for videreudvikling.

”UC San Diego Universitetet er et af de førende i verden inden for denne type immunaktiverende terapi, som er et af de mest attraktive og hurtigst udviklende terapeutiske områder i øjeblikket,” siger Simon Skjøde Jensen og fortsætter.

“Vi har høje forventninger til den kommende tids udvikling på området. Aftalen er en milepæl for vores muligheder for at behandle patienter effektivt i fremtiden og få immunsystemet til at hjælpe kroppen med at bekæmpe cancer. Især metastaser, som er et af de helt store problemer for læger og patienter i dag.”

Mentornetværk

MonTa Biosciences er en del af det nordiske mentornetværk NOME (Nordic Mentor Network for Entrepreneurship), som Novo Nordisk Fonden og Acceleratorvirksomheden Accelerace står bag.

Det transatlantiske mentorprogram er skabt med henblik på at forbedre succesfrekvensen for life science startups i de nordiske lande. Således har MonTa Biosciences kunne nyde godt af rådgivning fra erfarne biotech-entreprenører og ledere inden for life science i Norden og i USA.

”MonTa Biosciences er et meget lovende life science startup og har på kort tid nået mange milepæle i udviklingen af deres kræftbehandling. Licensaftalen med UC San Diego Universitet sætter yderligere fart på MonTa Biosciences’ udvikling, og vi har høje forventninger til det talentfulde team.” siger Peter Birk, Ph.d., partner hos Accelerace og ansvarlig for NOME-initiativet.

Foruden rådgivning har MonTa Biosciences i marts 2017 modtaget en kapitalindsprøjtning på to millioner kroner fra Pre-seed innovation og har tidligere rejst investering fra Innovationsfonden. Som et led i det startuppets næste skridt er man i øjeblikket på udkig efter næste investering og oplever stigende interesse fra store farma- og medicinalselskaber.